Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Μέρες του 1976


Κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση.
Πρωτάθλημα Ελλάδας Νέων, του 1976 οι εκδρομείς. Μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποιους από τους συμμετέχοντες (ή και όλους) που ποζάρουν στην αναμνηστική φωτογραφία; (ευχαριστώ τον Ν.Π. από την Ξάνθη για την αποστολή).

24 σχόλια:

Kostas Oreopoulos είπε...

Καταρχήν πολύ μούσι. Πω πω..

Στην Πάνω σειρά απο αριστερά ο δεύτερος είναι ο Ιωακειμίδης. Τώρα για τους άλλους. Ο μικρός στην μέση μοιάζει να είναι ο Πανταβός (αλλα δεν βλέπω το λόγο να ήταν εκδρομέας οπότε αυτό είναι long shot), και στην πάνω σειρά απο δεξιά ο δεύτερος μου θυμίζει κάτι απο Κόκκινο (αυτό και αν είναι long shot με τόσο μούσι)

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κουίζ -και οι τρεις πρώτες δοκιμές του Κώστα είναι σωστές! (να διευκρινιστεί όμως: Τάκης Πανταβός). Έχοντας παίξει στους τελικούς των πρωταθλημάτων νέων 1975, 1977, 1978 και 1979, θα αποφύγω να ονοματίσω τους υπόλοιπους για να μην στερήσω τη χαρά σε όσους θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθεια. Θα σημειώσω μόνο ότι ανάμεσά τους βρίσκονται δύο μετέπειτα καθηγητές πανεπιστημίου και ένας τρόφιμος φυλακών...
Το πιο δυσάρεστο είναι φυσικά ότι δύο από τους ήδη κατονομασθέντες δεν βρίσκονται πια μαζί μας (Γιώργος Ιωακειμίδης και Λεωνίδας Κόκκινος), ενώ ατυχές θεωρώ ότι μόνο ένας από τη φωτογραφία μπορεί να θεωρηθεί ενεργός παίκτης σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Στην κάτω σειρά δεύτερος από αριστερά πρέπει να είναι ο Τρύφων Νάτσης, ενώ δεύτερος από δεξιά σίγουρα είναι ο Νίκος Κόντος, ιστορικό στέλεχος του συλλόγου μου (ΣΟ Παγκρατίου).

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω ότι ο Νίκος Κόντος είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, επομένως να ο ένας από τους δυο καθηγητές που αναφέρει ο Ηλίας.

Και τώρα που ξανακοιτάζω, νομίζω ότι αναγνωρίζω και τον τρόφιμο των φυλακών. Ο μεσαίος στην πάνω σειρά μου θυμίζει κάτι από Βαγγγέλη Καλούση...

Ανώνυμος είπε...

Στην τελευταία σειρά ο μελαχρινός νέος με τα σκούρα γυαλιά είναι ο Σκέμπρης!

agelo55soaigaleo είπε...

Ο Περιφάνης στη μεση δεξια

Ανώνυμος είπε...

Εγώ... τους θυμάμαι όλους, μιας και το Πρωτ/μα Νέων 1976 ήταν το πρώτο τουρνουά που... παρακολουθούσα ανελλιπώς!
Θα ονομάσω τους δυο "λιγότερο γνωστούς", αυτούς που είναι πρώτοι αριστερά.
Στην μπρος σειρά (και όχι... "τελευταία", ανώνυμε!) είναι ο Βασίλης Χαμηλάκης, τότε παίκτης του Πανελλήνιου ΓΣ, σήμερα ζει στην Ξάνθη. Κατά μια πληροφορία έγινε και αυτός πανεπιστημιακός (οπότε οι
Καθηγητές είναι τουλάχιστον 3!).
Στην πίσω σειρά, ο Κώστας Κουρεμένος, που έγινε σύντομα μαιτρ, ήταν από τα καλύτερα ταλέντα στο Ελληνικό Σκάκι, αλλά εγκατέλειψε το αγωνιστικό σκάκι νωρίς, ίσως και πριν το 1980.

Ανώνυμος είπε...

Αφού είναι έτσι, τότε μονάχα για τους δυο στο δεξιό άκρο δεν έχει γίνει σχόλιο.

Να ρισκάρω να πω, ότι δεξιά στην κάτω σειρά μου φαίνεται ότι είναι ο Παναγιώτης Φρεντζάς;

Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να "το πάρει το ποτάμι". Κάποιος που παρακολούθησε τα τότε τεκταινόμενα, ας κάνει τις αποκαλύψεις.

Kostas Oreopoulos είπε...

Ο Καλούσης είναι στην μέση?! Θεέ και κύριε. Μα δεν μοιάζει καθόλου. Ούτε βέβαια ο Σκέμπρης.

Ανώνυμος είπε...

oreo blog!! Alitheia, pios skakistis einai i 'gata tou Schrondiger' ? Edo kai 2-3 ores diavazo ta palia post.

Ανώνυμος είπε...

Τυχερέ!! Τώρα το ανακάλυψες και έχεις 5-6 ώρες πολύ καλού διαβάσματος μπροστά σου.. Ενώ εμείς κάνουμε reload κάθε ώρα ελπίζοντας για νέο ποστ....

Ανώνυμος είπε...

Ναι, δεξιά κάτω ο Παναγιώτης ο Φρεντζάς, καλός φίλος, χαρισματικό πρόσωπο, έγινε διεθνής μαιτρ αλλά μάλλον έχει αφήσει το σκάκι. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σαντορίνη (παντρεμένος με την παλιά πρωταθλήτρια Εύα Κόντου).
Δεξιά πάνω, ο Δημήτρης ο Χρυσανθόπουλος. ΥΜ, ισχυρός παίκτης, έπαιζε στην Καλλιθέα, αλλά μάλλον έχει σταματήσει κι'αυτός!

Schrödinger's Cat είπε...

Νομίζω πως βρέθηκαν σχεδόν όλοι. Ας τους πάρουμε έναν - έναν:

Όρθιοι από αριστερά:Κανελλίδης, Ιωακειμίδης, Καλούσης, Κόκκινος, Χρυσανθόπουλος.

Στη μέση: Πανταβός Π, Περιφάνης

Καθιστοί: Χαμηλάκης, Νάτσης, Σκέμπρης, Κόντος και Φρεντζάς.

Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα νέων, νικητής είχε αναδειχθεί ο αείμνηστος Λεωνίδας Κόκκινος με 9,5 βαθμούς σε 11 αγώνες (δεύτερος ο Σκέμπρης με 9 και τρίτος ο Ιωακειμίδης με 7,5).

SirJohn είπε...

Ο Κανελλίδης είναι ο Ανδρέας Κανελλίδης του Σ.Ο. Χαλανδρίου;

Ανώνυμος είπε...

Ναι, πάνω αριστερά είναι πράγματι ο Ανδρέας Κανελλίδης που αργότερα πήρε μετεγγραφή για τον Σ.Ο.Χαλανδρίου, αλλά έχει κι αυτός να εμφανιστεί σε επίσημους αγώνες κάμποσο καιρό. Κάποιες (λίγες) φορές τα προηγούμενα χρόνια τον συνάντησα στο γνωστό καφενείο "Πανελλήνιο". Ο Κώστας Κουρεμένος δεν ήταν πια έφηβος -αν θυμάμαι καλά, σταμάτησε το αγωνιστικό σκάκι μετά τη συμμετοχή του στους τελικούς του Πρωταθλήματος Ελλάδος 1975, οι οποίοι διεξήχθησαν στις αρχές του 1976. Ήταν μάλιστα ο πρώτος μετρ που αντιμετώπισα σε επίσημο αγώνα, στους ημιτελικούς του ίδιου πρωταθλήματος το φθινόπωρο του 1975.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, πάνω αριστερά είναι ο Ανδρέας Κανελίδης - μοιάζει εμφανισιακά με τον Κουρεμένο (που τον θυμάμαι ως θεατή, στο ίδιο Πρωτάθλημα) - γι'αυτό και τους μπέρδεψα! :-)
Πάντως, νομίζω ότι ο Κουρεμένος δεν εγκατέλειψε τόσο νωρίς το αγωνιστικό σκάκι. Για παράδειγμα, τον θυμάμαι το καλοκαίρι του 1976 να παίζει με την Εθνική Ανδρών (που είχε τότε, στις πρώτες σκακιέρες την τετράδα Μακρόπουλου-Σκαλκώτα-Τρικαλιώτη-Γαβριλάκη) στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών, με αντιπάλους τις Δυτ. Γερμανία, Ισπανία και Ισραήλ.
Οι αγώνες είχαν γίνει στη Φοιτ. Εστία, στα Πατήσια.
Πολύ συγκινητικό το θέμα με τη φωτογραφία του 1976! Ποιος, άραγε, είναι ο Ν.Π.? Έχει και άλλες φωτος στο αρχείο?

SirJohn είπε...

Τον Ανδρέα Κανελλίδη δεν τον πρόλαβα να παίζει σκάκι. Τον είχα όμως καθηγητή σε φροντιστήριο Αγγλικών πριν από 6-7 χρόνια...

agelo55soaigaleo είπε...

Ego eutyxos ton prolava!?

[Event "IMITELIKA_NEWN_1973"]
[Site "ATHENS"]
[Date "1973.07.24"]
[Round "7"]
[White "KANELIDIS ANDREAS"]
[Black "ROUMELIOTIS A"]
[Result "0-1"]
[PlyCount "42"]
[EventDate "1973.07.24"]

1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bc4 e6 7. Bb3 Be7 8. O-O
O-O 9. f4 b5 10. a3 Bb7 11. Qd3 Nbd7 12. Re1 Nc5 13. Qe2 Ncxe4 14. Nxe4 Nxe4
15. Bxe6 fxe6 16. Nxe6 Qb6+ 17. Be3 Qc6 18. Nxf8 Rxf8 19. c3 Bh4 20. Rf1 g5 21.
fxg5 Nf2 0-1

καλοπροαίρετος είπε...

Περί Φρεντζά του 1976, και περί Καλούση του 2008

Στο περιοδικό "Ο Πύργος", τεύχος 21-22, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1976 (όπου υπάρχει και η φωτογραφία), στο άρθρο του για το Πρωτάθλημα Νέων 1976, ο Λεωνίδας Κόκκινος γράφει για τον Φρεντζά :

"Ο Φρεντζάς έπαιξε επιθετικό και ενδιαφέρον σκάκι. Την καλύτερη παρτίδα του έπαιξε στον προτελευταίο γύρο, όταν εφαρμόζοντας κάτι θεωρητικές ιδέες στη Σικελική συνέτριψε τον κατοπινό πρωταθλητή".

Στη συνέχεια παραθέτει την εντυπωσιακή πράγματι παρτίδα (τα 20.Π:η5!! και 21.Α:β5+!! με στοιχειώνουν μέχρι σήμερα) και κάνει μια ακριβέστατη περιγραφή του Φρεντζά :

"Ο Φρεντζάς θα γίνει καλός παίκτης αν αποβάλει την επιπολαιότητα που τον διακρίνει. Κάθε φορά που έκανε μια, κατά τη γνώμη του καλή κίνηση, σηκωνόταν από τη θέση του και έλεγε στους άλλους βαριάντες οκτώ κινήσεων βάθους. Πολύ συχνά όμως, μετά την απάντηση του αντιπάλου του έπεφτε σε βαθιά σκέψη, γιατί δεν την είχε προβλέψει!"

Δεν θα μπορούσε να περιγράψει πιο εύστοχα τον Τάκη εκείνης της εποχής ο αείμνηστος Λεωνίδας...

Ο Φρεντζάς ήταν τότε 17 ετών. Υπενθυμίζω ότι τη μακρινή εκείνη εποχή δεν υπήρχε η σημερινή κατάτμηση των πρωταθλημάτων νέων ανά διετίες, αλλά υπήρχε ένα ενιαίο πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών (σε δύο φάσεις, προκριματική με ελβετικό και τελική με πουλ). Για παράδειγμα, οι δύο βενιαμίν του πρωταθλήματος του 1976, ο Τάκης Πανταβός και ο Γιώργος Περιφάνης, ήσαν 13 και 16 ετών αντίστοιχα!

Και φυσικά, ούτε λόγος για διαχωρισμό φύλων - άλλωστε, τότε ήσαν ελάχιστα τα κορίτσια που έπαιζαν σκάκι, πόσο μάλλον σχετικά ανταγωνιστικό με τα αγόρια. Το πρώτο Πρωτάθλημα Νεανίδων διοργανώθηκε το 1978, με νικήτρια τη Μάρθα Φυρίγου.

Όσο για τίτλους, είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 12 παίκτες των τελικών, οι 7 ήσαν ΥΜ και οι υπόλοιποι απλώς... ΑΚ.

Α, κάτι ακόμα. Ο Κόκκινος σχολιάζει ως εξής το 20.Π:η5!! του Φρεντζά : "Η κίνηση είναι φοβερή και δίνει στα λευκά νικηφόρα επίθεση. Το αστείο φαίνεται πως είναι ότι ο Φρεντζάς δεν είχε υπολογίσει την απάντησή μου, απόδειξη ότι μετά σκέφθηκε μισή ώρα για την επόμενη κίνησή του".

Ωραίες εποχές. Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Κάτι τελευταίο : Στις 2 Μαΐου συμπληρώθηκε το 18μηνο της προφυλάκισης του Καλούση, οπότε αν μέχρι τότε δεν είχε ολοκληρωθεί η δίκη στην οποία είναι κατηγορούμενος λογικά πρέπει να έχει αποφυλακιστεί. Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό;

Ανώνυμος είπε...

Nomizo o Kalousis apofylakistike prin 1 mina peripou.
Telika pios skakstitis einai aftos pou grafei to blog?

Ανώνυμος είπε...

Εγω ξερω λιγους απο τους παικτες της φωτογραφιας (Σκεμπρη, Πανταβο - εχω ακουσει καλα λογια για τους δυο που "εφυγαν" πρσφατα, τους Κοκκινο και Ιοακειμιντη), αλλα θυμηθηκα μια κλασικη φωτογραφια απο το 44ο Πρωταθλημα Σοβιετικης Ενωσης, που ειχε γινει στη Москва εκεινη τη χρονια, το 1976.
Οι νεοτεροι μπορει να ξερουν μονο τους Каспаров και Крамник, αλλα το 1976 οι πρωτοι οχτω της τελικης καταταχτσης ηταν τρομεροι παικτες (τους γραφω στα λατινικα): Karpov, Balashov, Petrosian, Polugaevsky, Dorfman, Smyslov, Tal, Geller.
Πολυ συγκινητικο το να βλεπεις φωτος απο σκακιστες, απο 30 χρονια πριν...

Ανώνυμος είπε...

Ωραία φωτογραφία... ωραίες αναμνήσεις...απο ωραίες εποχές Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Ο κος Σκεμπρης ο οποιος ειναι συναρπαστικος αφηγητης παρακαλειται να γραψει κατι περισσοτερο για κεινη την εποχη -των πολλων γενειαδων και της επαναστατικης νιοτης πολλων απο μας-.

esmeralda είπε...

Πολλή έκπληξη μου έκανε η "αποκάλυψη" Σκέμπρη, Πανταβού και Περιφάνη.
Αρκετά ξεκαρδιστικό το όλο θέμα πάντως...