Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Το Δέντρο


Η καταπληκτική διαφήμιση είναι γαλλική, λέγεται «Το Δέντρο» (L'Arbre) -αναφορά στο δέντρο της ζωής- και γυρίστηκε το 1999 από τον σκηνοθέτη Μπρούνο Αβεϊλιάν, για την ασφαλιστική εταιρία CNP Assurances. Η μουσική υπόκρουση είναι το Βαλς Νο 2, από την Τζαζ Σουίτα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και την ανέβασε πριν από καιρό ο Μαύρος Γάτος στο ιστολόγιό του.

Αγαπητέ Ντμίτρι. Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν είχες αίσθηση του χιούμορ. Ειλικρινά δεν το νομίζω. Γιατί με απασχολεί αυτό το θέμα; Επειδή πιστεύω ότι η έλλειψη χιούμορ δεν είχε να κάνει με σένα, αλλά με την κατάστασή σου. Μπορεί κανείς να έχει αίσθηση του χιούμορ σε ένα ολοκληρωτικό κράτος; Το χιούμορ σού επιτρέπει να είσαι ανεύθυνος. Μπορεί να αναπνεύσει και να ζήσει μόνο σε ένα κλίμα ατιμωρησίας. Σε μια δικτατορία, το χιούμορ μετατρέπεται σε κάτι άλλο: μια περιπαικτική απελπισία, μια χλευαστική περιφρόνηση. Το πνεύμα ως χειρουργική επέμβαση. Το πνεύμα ως μαρτύριο: «Θα πεθάνω γελώντας». Κι έτσι πέρασες όλη σου τη ζωή ανάμεσα στην ευθυμία και την αυστηρότητα. Η μουσική σου εκφράζει τις αμφιβολίες και τις βεβαιότητές σου. Δεν μυθοποίησες τίποτα, αλλά χάρισες μια άγρια ομορφιά σε όλα. Για την υπόλοιπη ζωή μου θα ακούω τη θλιμμένη, λυρική μουσική σου, και θα λέω στον εαυτό μου: «Παίζουν τη μελωδία μας».

(Από την ανοιχτή επιστολή που έστειλε προς τον Σοστακόβιτς ο Νάιτζελ Άντριους, κριτικός κινηματογράφου στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και «παράλογα ερωτευμένος», όπως γράφει, με τον συνθέτη).

1 σχόλιο:

aKanonisti είπε...

Και η διαφήμιση τέλεια...και η επιστολή που παρέθεσες....
Ευγε....ποιοτικέ...
:-))))