Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Λινάρες και όχι μόνο



Γκασίμοβ και Γκρίστσουκ, όταν το Λινάρες ήταν γι' αυτούς άγνωστη λέξη.

Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Στις δόξες του το αποκάλεσαν «σκακιστικό Γουίμπλετον». Ξεκίνησε ταπεινά το 1978, χάρη στο πάθος για το παιχνίδι ενός αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, του Λουίς Ρεντέρο. Αν και δυσκολεύτηκε να ανδρωθεί, από τα τέλη της δεκαετίας του 80 βρήκε την θέση του ανάμεσα στα κορυφαία τουρνουά στον κόσμο. Ο εμπνευστής του, υπέρμαχος του μαχητικού παιχνιδιού, δεν δίσταζε να επιβάλει πρόστιμα σε Παγκόσμιους Πρωταθλητές για έλλειψη αγωνιστικότητας, αρκετά χρόνια πριν τον κανόνα της Σόφιας.

Η οικονομική κρίση περιόρισε φέτος τους συμμετέχοντες στους έξι. Το ξενοδοχείο Anibal δεν είναι πια ο τόπος τέλεσης των αγώνων και ο Ρεντέρο, αν και πάντα παρών, έχει παραδώσει την διαχείριση στις τοπικές αρχές. Η μεξικάνικη περιπέτεια έχει πια τελειώσει και οι Άραβες, που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, παρουσιάζονται διστακτικοί. Ωστόσο οι Τοπάλοβ (πρώτη εμφάνιση μετά την Κίνα, 4 μήνες πριν, αλλά και τελευταία πριν το ματς με τον Ανάντ, δεν λαμβάνω υπ'όψη τις 4 παρτίδες που έπαιξε στο Πανευρωπαϊκό Εθνικών ομάδων), Αρονιάν(νικητής του κύκλου των Grand-Prix), Γκέλφαντ (πρόσφατη η κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην Σιβηρία), Γκρίστσουκ (θα υπερασπιστεί τον περσινό του τίτλο), Γκασίμοφ(πρώτη πρόσκληση σε σούπερ-τουρνουά) μαζί με τον Ισπανό Βαγιέχο-Πονς (2705) υπόσχονται ένα δυνατό τουρνουά, που θα γίνει σε 10 γύρους (διπλές συναντήσεις). Οι αγώνες αρχίζουν καθημερινά στις 5 ώρα Ελλάδας. Περισσότερα στο http://www.ajedrez.ciudaddelinares.es/index.htm

Στη Γαλλία, στην Capelle la Grande, ξεκινά να αγωνίζεται σήμερα ο Θάνος Μαστροβασίλης στο μεγάλο ανοιχτό τουρνουά που διεξάγεται εκεί. Ανάμεσα στους αντιπάλους του ξεχωρίζουν ο Ιβ.Σοκόλοβ (2647),ο Νορβηγός Χάμμερ (2627),ο γνωστός μας Ροζεντάλις (2623) και οι νεαροί Νέγκι (Ινδ-2621) και Φίερ (Βραζ-2601).Κι εδώ οι αγώνες ξεκινούν στις 5 το απόγευμα. (http://www.cappelle-chess.fr/fr2/default.php?page=1)

Τέλος, στη Δρέσδη διεξάγεται αυτές τις μέρες το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων που αποτελούνται απο βετεράνους. Οι ομάδες μπορούν να εκπροσωπούν χώρες, περιοχές ή πόλεις. Αν και υπάρχει περιοριστικός όρος οι σκακιστές να ανήκουν στην ίδια ομοσπονδία, αυτός δεν ισχύει αν έχουν αξιολόγηση κάτω από 2200. Ηλικιακό όριο τα 60 για τους άντρες και τα 50 για τις γυναίκες. Μετά από 3 γύρους χωρίς βαθμολογικές απώλειες συνεχίζουν Ρωσία(Τσεσκόβσκι, Βασιούκοβ..), Τσεχία (Γιάνσα, Πριμπύλ..), Γερμανία (Ούλμαν, Χεχτ..), Φινλανδία(Βεστερίνεν..), Ελβετία(Κορτσνόι..). Μετέχουν 78 ομάδες, χωρίς ελληνική συμμετοχή. Αναλυτικά στο http://www.schachfestival.de/www_festival/

22 σχόλια:

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Στο Λιναρες σημερα παιζουν:
Γκελφαντ-Τοπαλοβ,Αρονιαν-Γκριστσουκ και Βαγιεχο-Γκασιμοβ.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Οποιος βιαζεται αυτα παθαινει.
Τα σωστα σημερινα ζευγαρια ειναι:Αρονιαν-Γκριστσουκ,Γκελφαντ-Γκασιμοβ και Βαγιεχο-Τοπαλοβ.

hub33 είπε...

Δεν πειράζει μέτοικε,σε ευχαριστούμε έτσι κι αλλιώς για τα άρθρα σου!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αναιμακτα αρχισε το Λιναρες με 3 ισοπαλιες.Τα παιχνιδια Αρονιαν-Γκριστσουκ και Βαγιεχο-Τοπαλοβ δεν ξεφυγαν ποτε απο την ισορροπια,αλλα ο Γκασιμοβ επελεξε να θυσιασει ενα πιονι παιζοντας Benoni εναντια στον Γκελφαντ και για πολυ ωρα ηταν αμφιβολο αν ειχε καποιο ανταλλαγμα γι'αυτο.Λιγο πριν τις 40 κινησεις ωστοσο χαρι σε καποιες ανακριβειες του Ισραηλινου καταφερε να το παρει πισω και να κρατησει την ισοπαλια.Σημερα παιζουν Τοπαλοβ-Γκασιμοβ,Γκριστσουκ-Γκελφαντ και Βαγιεχο-Αρονιαν.
Με νικη ξεκινησε ο Θ.Mαστροβασιλης.Σημερα στις 3 το μεσημερι παιζει,λευκος,με τον Fedorchuk S.(Ukr-2641).Εξακοσιοι πενηνταδυο σκακιστες παιρνουν μερος στο τουρνουα,αναμεσα τους 78 GM και 61 ΙΜ.Ο Ελληνας σκακιστης βρισκεται στην 60η θεση της αρχικης καταταξης,και το προωρο ζευγαρωμα με ισχυρο αντιπαλο οφειλεται στο επιταχυνομενο Ελβετικο που εφαρμοζει το τουρνουα.Η παρτιδα του λογικα θα εχει ζωντανη μεταδοση.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τοπαλοβ και Γκριστσουκ πετυχαν τις πρωτες τους νικες στο Λιναρες καθως οι Γκασιμοβ και Γκελφαντ κατω απο συνεχη πιεση δεν καταφεραν να βρουν ικανοποιητικη αμυνα.Ισοπαλια στην παρτιδα Βαγιεχο-Αρονιαν.Σημερα παιζουν:
Aronian - Topalov
Gelfand - Vallejo
Grischuk - Gashimov
Για οσους δεν συμπαθουν την ζωντανη αναλυση των παρτιδων απο υπολογιστη(Chessbomb,chessok),o A.Giri παρουσιαζει τις παρτιδες στην Chessbase,o D.Monokroussos αναλυει στο http://www.thechessmind.net/storage/chess-posts/linares2010_rd2.htm
ενω οι απαιτητικοι δεν θα μεινουν ανικανοποιητοι απο την δουλεια που παρουσιαζει το http://crestbook.com/?q=node/1140

Ο Θ.Μαστροβασιλης δεν καταφερε ν'αξιοποιησει την υπεροχη που ειχε στην χθεσινη του παρτιδα και η ισοπαλια τον φερνει σημερα αντιπαλο με την Hortensius Lisa
(2022).

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Ενημερωτικά, ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων με σχολιασμό από αρκετούς γκρανμαίτρ (Alexandra Kosteniuk, Christian Bauer, Valeriy Aveskulov, Villamayor, Vladimir Dimitrov) και άλλους ισχυρούς παίχτες (IM Alexander Ipatov, NM Pete Karagianis, Jason Juett, IM Perunovic, and WIM Videnova) προσφέρει και το Chessdom:

http://www.chessdom.com

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Χορταστικη μερα απο πλευρας θεαματος χθες στο Λιναρες παρα τις τρεις ισοπαλιες.Αρκει να πουμε οτι η πιο ανιαρη ηταν μια Σικελικη Ναϊντορφ με δηλητηριασμενο πιονι(Γκασιμοβ-Γκριστσουκ).
Ο Τοπαλοβ επαιξε κι αυτος Benoni,και αν και βρεθηκε ενα πιονι κατω,και τον Αρονιαν να κυριαρχει στο κεντρο της σκακιερας,καταφερε ν'αποδρασει.Ο Αρονιαν ειχε ευκαιριες νικης,ωστοσο το 38..Ιδ6 του Βουλγαρου εντυπωσιαζει.
Παρ'οτι απειχε απο την τελειοτητα,η πιο θεαματικη παρτιδα ηταν αυτη αναμεσα στους Γκελφαντ και Βαγιεχο.Ο Ισραηλινος που βρισκεται μακρια απο την Δεκεμβριανη του φορμα,παρεβλεψε εναν ευκολο συνδυασμο στην 17η κινηση που θα παγιδευε την Βασιλισσα του αντιπαλου του,ωστοσο 4 κινησεις αργοτερα ο Βαγιεχο την εδωσε εθελοντικα για εναν Πυργο και επιπλοκες.Μετα απο 5 κινησεις ο Γκελφαντ ανταπεδωσε την προσφορα με αποτελεσμα να ηρεμησει η τρικυμια στην σκακιερα.Αν ηταν ποδοσφαιρο θα λεγαμε οτι εληξε 3-3..
Σημερα παιζουν:
Topalov - Grischuk
Vallejo - Gashimov
Aronian - Gelfand

Απροσδοκητη ηττα χθες το πρωι για τον Θ.Μαστροβασιλη απο την νεαρη Ολλανδη L.Hortensius(2022).Ετσι παρ'οτι νικησε τ'απογεμα εμεινε 1.5 βαθμο μακρια απο την κορυφη οπου βρισκεται μονος ο Υ.Vovk(Rus-2546) με 4 βαθμους.

Μπορει οι Ρωσοι να δυσκολευονται να κερδισουν σε διασυλλογικες διοργανωσεις,ωστοσο αυτο δεν ισχυει στους βετερανους.Τρεις αγωνιστικες πριν απο το τελος ειναι 2 βαθμους μπροστα απο τους αντιπαλους τους εχοντας σημειωσει μονο νικες.Ακολουθουν πιο κατω Ιταλοι,Αυστριακοι και Ισραηλινοι.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ουπς!Ο Vovk που προηγειται στην Γαλλια ειναι Ουκρανος και οχι Ρωσος.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ισοπαλιες(απ'ακρη σ'ακρη/ονομα και πραμα/περα ως περα) χθες στο Λiναρες.Ρεπο σημερα.

Ισοπαλια και για τον Θ.Μαστροβασιλη(3 βαθμοι) με τον Αμερικανο Naroditsky D. (2337) στην Γαλλια.Σημερα παιζει με την S.Limontaite(Ltu-2222).Μονος πρωτος με 4.5/5 ο παλαιμαχος Μ.Gurevich(Τur-2597).

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Νικησε χθες ο Θ.Μαστροβασιλης και εφτασε τους 4 βαθμους.Σημερα παιζει Μαυρος με τον S.Buchal(Ger-2320).O Gurevic εξακολουθει να ειναι μονος πρωτος με 5.5/6

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τελειωσε χθες ο πρωτος γυρος στο Λιναρες και ο Τοπαλοβ εχει παρει καθαρο προβαδισμα ενος βαθμου απο τους Αρονιαν,Γκασιμοβ,Γκριστσουκ.
Χθες σε μια πολυ ενδιαφερουσα παρτιδα υπερισχυσε του Γκριστσουκ,πονταροντας στην πιεση χρονου του αντιπαλου του.Πραγματοποιησε μια αμφιβολης αξιας θυσια στην 21η κινηση,εκανε λιγοτερα λαθη απο τον Ρωσο μεχρι τον πρωτο ελεγχο χρονου,και επικρατησε καθαρα στο φιναλε Β+Α/Β+Ι με πιονια και στις 2 πτερυγες.
Την τιμητικη της εχει η Benoni στο τουρνουα.Ο Γκασιμοβ την ξαναπαιξε,και εγινε ο πρωτος που νικησε τον Βαγιεχο,καθως ο Ισπανος βγηκε καλυτερα απο το ανοιγμα,αλλα χαθηκε στις επιπλοκες της θεσης και κατερρευσε μεσα σε πολυ λιγες κινησεις.
Τελος οι αντιθετου χρωματος Αξιωματικοι αποδειχτηκαν ανυπερβλητο εμποδιο για το επιπλεον πιονι του Αρονιαν και ο Γκελφαντ κρατησε την ισοπαλια.
Σημερα παιζουν:
Topalov - Vallejo
Grischuk - Aronian
Gashimov - Gelfand

Ξανανικησε ο Θ.Μαστροβασιλης και πλησιασε στον ενα βαθμο απο την κορυφη.Σημερα παιζει με τον Γαλλο R. Edouard(2608) με τα Λευκα.Συγκατοικοι του Gurevich στους 6 βαθμους οι Radulski(Bul-2577),Zherebuch(Ukr-2527).

Περιπατο εκανε η Ρωσικη ομαδα στο διασυλλογικο βετερανων.Παρα την φτωχη σχετικα αποδοση του Τσεσκοβσκυ,πετυχε μονο νικες καθως οι πιο κατω σκακιερες δεν ειχαν αντιπαλο.Δευτερη η Ελβετια του Κορτσνοϊ και τριτη η Φινλανδια του Βεστερινεν.

Jethro Talat είπε...

Λέει ο Μέτοικος: "ο Ισπανος βγηκε καλυτερα απο το ανοιγμα,αλλα χαθηκε στις επιπλοκες της θεσης και κατερρευσε μεσα σε πολυ λιγες κινησεις."
Έτσι, μετά τις επιπλοκές του καρδιακού ή του εγκεφαλικού επεισοδίου, ανακαλύψαμε και... επιπλοκές της θέσης - σχεδόν με το ίδιο θανατηφόρο αποτέλεσμα...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Τόσο ο Anand στο Βάικ άαν Ζέε όσο και ο Topalov στο Λινάρες αποφεύγουν να δείξουν τα όπλα τους στο άνοιγμα, εν όψει του ματς που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Σόφια. Ενώ όμως ο παγκόσμιος πρωταθλητής έπαιξε γενικά σταθερά με στόχο την αποφυγή της ήττας (κινδύνεψε μόνο με τον Shirov) και πραγματοποίησε μόνο 2 νίκες, ο διεκδικητής του τίτλου ανοίγεται και προσφέρει ευκαιρίες στους αντιπάλους του, τις οποίες όμως αυτοί δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν μέχρι τώρα. Έτσι ο Topalov έχει ήδη 3 νίκες μετά από 6 αγώνες, απέκτησε εντυπωσιακό προβάδισμα 1½ βαθμού και ήδη προηγείται του Carlsen στο "τρέχον" ELO.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τελικα οι επιπλοκες προξενησαν παραπανω απο ενα θανατο(χαμενη παρτιδα) καθως ο Βαγιεχο παλι σε μεγαλη πιεση χρονου,δεν τα εβγαλε περα ουτε και με τα προβληματα που ο Τοπαλοβ συνεχιζε να του θετει,και κρεμασε Πυργο στην κινηση.Τουλαχιστον αυτη την φορα το τελος ηρθε γρηγορα.Ισοπαλες οι αλλες δυο παρτιδες,αν και ο Γκριστσουκ προσπαθησε για 100 κινησεις να κερδισει ενα φιναλε Π εναντιον Ι,με πιονια,αλλα ο Αρονιαν αντεξε.
Σημερινοι αντιπαλοι:
Gashimov - Topalov
Gelfand - Grischuk
Aronian - Vallejo

Εχασε χθες ο Θ.Μαστροβασιλης και εμεινε στους 5 βαθμους στους 8 αγωνες.Σημερα το πρωι αντιμετωπιζει τον Ολλανδο Β.Bok
(2322).Στο χθεσινο ντερμπυ κορυφης ο Zherebuch νικησε τον Gurevich και εμεινε μονος στην κορυφη με 7/8.Μισο βαθμο πιο κατω οι Negi,Radulski.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή άνθρωποι είμαστε και σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε έχουμε ανάγκη από ήρωες ας σεβαστούμε τον παίκτη που λες και είναι βγαλμένος από άλλη εποχή, όταν για να ανακαλύψει κάποιος την αλήθεια μιας θέσης έπρεπε να στίψει το μυαλό του μόνος ή με φίλους. Διαβάζω στα διάφορα ξενα site ανάλυση της παρτίδας του με τον Γκρίτσουκ από GM και λες οι αναλύσεις είναι πανομοιότυπες. Ξέρετε έχω κι εγώ το Robbolito (όσοι δεν το έχουν ας το κατεβάσουν είναι το καλύτερο για ανάλυση...). Αυτό που δεν μπορεί να αναλύσει η μηχανή είναι πόση ψυχή πρέπει να έχει κάποιος για να σκεφτεί και να παίξει τελικά μια κίνηση όπως το Nf5 του Τοπάλοβ σε ενα τουρνουά κορυφής όπως είναι το Λινάρες. Ελπίζω ο σκακιστής που μας θυμίζει κάτι από το παρελθόν να ξαναπάρει τα σκήπτρα στην παγκόσμια κατάταξη ELO και μετά από 2 μήνες και το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Απλά γιατί το σκάκι κάποτε ήταν και τέχνη και γιατί εχουμε συνηθίσει ο πρώτος στην κατάταξη να είναι και παγκόσμιος πρωταθλητής...

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Τρεις αρκετα ενδιαφερουσες ισοπαλιες χθες στο Λιναρες.Ο Τοπαλοβ καταπιε το μικρο πλεονεκτημα του Γκασιμοβ και ισως ηταν ελαφρα καλυτερος οταν συμφωνηθηκε η ισοπαλια,ενω Γκελφαντ και Βαγιεχο εξακολουθουν να μην μπορουν να παρουν ολοκληρο βαθμο σε καλυτερες θεσεις.Σημερα παιζουν:

Topalov(5) - Aronian(3.5)
Vallejo Pons(2.5)-Gelfand(3)
Grischuk(3.5) - Gashimov(3.5)

Σε δηλωσεις του στο Ρωσικο Chesspro
o Λιουμπογιεβιτς δεν φαινεται να εκτιμα καθολου την στρατηγικη του Τοπαλοβ να παρασυρει τους αντιπαλους του σε πολυπλοκες θεσεις και να τους αποτελειωνει στην πιεση χρονου."Αν παιξει ετσι με τον Αναντ,ο Βισυ θα τον κανει μια μπουκια και θα γουργουριζει σαν χορτασμενος γατος"ηταν τα λογια του σε ελευθερη αποδοση.
http://www.chesspro.ru/_events/2010/linares5
.html

Νικησε στον τελευταιο γυρο ο Θ.Μαστροβασιλης και με 6/9 και Rp=2460 πηρε την 62η θεση,αναμεσα σε 650 σκακιστες.Μονος νικητης ο 17χρονος Ουκρανος ZHEREBUKH(2527).
Η κορυφη της βαθμολογιας:

1 ZHEREBUKH Y 2527 UKR 7,5
2 KRYVORUCHKO Y 2602 UKR 7,0
3 RADULSKI J 2577 BUL 7,0
4 NEGI P 2621 IND 7,0
5 GUREVICH M 2597 TUR 7,0
6 AMIN B 2544 EGY 7,0
7 EDOUARD R 2608 FRA 7,0
8 ARUTINIAN D 2566 GEO 7,0
9 DZIUBA M 2587 POL 7,0
10 KRAVTSIV M 2543 UKR 7,0

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Mε τα δικα του οπλα χτυπησε ο Αρονιαν τον Τοπαλοβ,καθως σε καλυτερη θεση ο Βουλγαρος δεν ειδε εναν αρκετα απλο συνδυασμο τριων κινησεων και η παρτιδα τελειωσε ισοπαλη.
Ο Γκασιμοβ βγηκε καλυτερα απο το ανοιγμα σε σχεση με τις αλλες δυο Benoni που επαιξε,αλλα ενα λαθος στην 15η κινηση ηταν αρκετο για τον Γκριστσουκ,που δεν του εδωσε δευτερη ευκαιρια.
Τελος Γκελφαντ και Βαγιεχο συνεχιζουν χωρις νικες,καθως η Petroff του Ισραηλινου τα εχει βγαλει περα και με ισχυροτερους αντιπαλους.
Σημερα υπαρχει ελευθερη μερα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Την ελευθερη μερα του τουρνουα ο Τοπαλοβ αψογα ενδεδυμενος(δειτε τις φωτογραφιες στο http://www.chesspro.ru/_events/2010
/linares6.html) εδωσε σιμουλτανε σε 21 σκακιερες και παραχωρησε μονο 3 ισοπαλιες.Η ολη εκδηλωση κρατησε λιγοτερο απο 2 ωρες.Οταν ο δημοσιογραφος(Βασιλιεβ)τον ρωτησε για την αβλεψια του στην παρτιδα με τον Αρονιαν απεφυγε εντεχνα την ερωτηση,λεγοντας οτι δεν εχει κανενα παραπονο απο την σταση της Τυχης απεναντι του!
Το ιδιο ισχυει και για τον Αρονιαν που ουτε κι αυτος,οπως δηλωσε,ειδε την θυσια του Πυργου στο ε4,και πιστευε οτι θα μπορουσε να παιξει για την νικη.
Σημερα παιζουν:
Grischuk(4.5)-Topalov(5.5)
Gashimov(3.5)-Vallejo(3)
Gelfand(3.5)-Aronian(4)
Για να δουμε κατα ποσο μπορει o Γκριτστουκ να διεκδικησει την νικη απο τον Τοπαλοβ και να ισοβαθμησει μαζι του..

Ανώνυμος είπε...

Γκρίστσουκ - Τοπάλοβ 1-0

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

H θεα Τυχη φανηκε να εγκαταλειπει προσωρινα τον Τοπαλοβ στον προτελευταιο γυρο με τον Γκριστσουκ(ο περσινος νικητης βγηκε καλυτερος απο την πιεση χρονου και νικησε ευκολα) μονο και μονο για να δωσει πιο δραματικο τονο στην τελικη επικρατηση του ευνοουμενου της.Παιζοντας την συνηθισμενη του Petroff με τα μαυρα o Γκελφαντ,υπεπεσε σε ανακριβειες και ο πρωην Παγκοσμιος πρωταθλητης βρεθηκε απο νωρις με διαφορα επιπλεον την οποια πολυ ευγενικα επεστρεψε στην 32η κινηση,χωρις προφανη αιτια.Ωστοσο ο Ισραηλινος ανταπεδωσε την χαρη λιγο αργοτερα,οταν απετυχε να βρει τροπο να κρατησει την ισοπαλια(χωρις πιεση χρονου) σε φιναλε Πυργων οπου ο Τοπαλοβ ειχε διπλωμενα γ- πιονια με τον Ρ μπροστα απ'αυτα,και ο Γκελφαντ προωθημενο α-πιονι.
Ο Γκριστσουκ ηταν χειροτερος απο τον Βαγιεχο,αλλα ο Ισπανος για αλλη μια φορα δεν βρηκε σχεδιο νικης,ενω ο Αρονιαν πετυχε την πρωτη του νικη μετα απο 9 ισοπαλιες καθως η Benoni του Γκασιμοβ,φαινεται οτι δεν αντεχει σ'αυτο το επιπεδο..
Τελικη βαθμολογια:
1.Τοπαλοβ 6.5
2.Γκριστσουκ 6.0
3.Αρονιαν 5.5
4-6. Βαγιεχο,Γκελφαντ,Γκασιμοβ 4

Μετα τα χθεσινα αποτελεσματα ο Τοπαλοβ εμεινε ενα βαθμο Ελο κατω απο τον Καρλσεν στα Live ratings και ετσι το ματς του Παγκοσμιου Πρωταθληματος θα γινει αναμεσα στον 2ο και τον 4ο της καταταξης.
Εξαιρετικη η παρουσιαση του τουρνουα στην Chessbase απο τον 16χρονο Giri,σε αψογα Αγγλικα.Αν οντως τα κειμενα ηταν δικα του αποκλειστικα,μια νεα καρριερα ανοιγεται μπροστα του σε περιπτωση που δεν τα καταφερει με το αγωνιστικο σκακι.

Ανώνυμος είπε...

Το ματς Ανάντ-Κράμνικ το 2008 ήταν ανάμεσα στον 5ο και τον 6ο της καταταξης.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μεταφραζω απο το τελευταιο ρεπορταζ του chesspro:

Gelfand
_To φιναλε με τον Τοπαλοβ(νικη του Βουλγαρου) ηταν ισοπαλο;
_Δεν ηταν ευκολο φιναλε.Φυσικα ηταν ισοπαλο,αλλα απαιτουσε μεγαλη ακριβεια.Πολλοι εξυπνακηδες σχολιαστες μ'εναν υπολογιστη απο διπλα,θεωρησαν ευκολη την νουλα αλλα στην σκακιερα θα εχαναν ολοι τους.
_Ολοι τους;
_Ολοι τους
....
_Γενικοτερα τι θα ελεγες για το τουρνουα;
_Δεν εχω επανελθει ακομα απο το Παγκοσμιο Κυπελλο.Ειμαι εξουθενωμενος και δυσκολευομαι πολυ στο παιχνιδι..

Grischuk
_Ο τροπος που τελειωσε το τουρνουα μου χαλασε καπως την καλη διαθεση γιατι πιστευα οτι θα το κερδιζα και ξαφνικα ο Γκελφαντ εχασε το ισοπαλο φιναλε.Περσι που μοιραστηκα την πρωτη θεση με τον Ιβαντσουκ,ειχα την αισθηση οτι ξεπερασα τον εαυτο μου(κυριολεκτικα:Πηδησα ψηλοτερα απο το υψος μου)αλλα φετος,αν νικουσα θα μου φαινοταν φυσιολογικο.
_Τα πας καλα τελευταια κερδιζεις τουρνουα,πρωταθληματα..
_Ειχα παντα μεγαλες απαιτησεις απο τον εαυτο μου,και σαν αποτελεσμα ενοιωθα ντροπη και αποτροπιασμο με το παιχνιδι μου,εχω την πολυ κακη συνηθεια να πεφτω πολυ συχνα σε πιεση χρονου.Τελευταια νοιωθω καλυτερα με τον εαυτο μου.

Aronian
_Ποιες ειναι οι εντυπωσεις σου για το παιχνιδι σου;
_Πηρα εναν η δυο βαθμους παραπανω απ'οτι αξιζα.Ηρθα εδω χωρις καινουργιες ιδεες στα ανοιγματα.Ακομα κι αν δεν καταφερεις να τις χρησιμοποιησεις ολες,σου δινουν αυτοπεποιθηση.Αυτο που εκανα ηταν αντιεπαγγελματικο,και θα επανορθωσω.
...
_Γιατι δεν επαιξες στο Wijk an See;
_Απλα,γιατι δεν προσκληθηκα.
_Και γιατι δεν προσκληθηκες;
_Οι διοργανωτες βρηκαν μεγαλη την αμοιβη που ζητησα.

Τopalov
_Πως θα εκρινες την εμφανιση σου στο τουρνουα;
_Ειχα καλη διαθεση,επαιξα με ορεξη,αυτο ειναι πολυ σημαντικο.Προσπαθουσα να παιζω τις κινησεις που μου αρεζαν διαισθητικα,και αυτο δεν φερνει παντα τα επιθυμητα αποτελεσματα.Απο την αλλη οταν παιζεις για το αποτελεσμα,πολλες φορες αποτυγχανεις.Ειχα επιγνωση οτι η θυσια στο ζ5 στην παρτιδα με τον Grischuk ηταν επικινδυνη,αλλα βρηκα την ιδεα γοητευτικη και προχωρησα!Πειραματιστηκα πολυ κι αυτο ηταν απαραιτητο για την προπονηση μου.
...
_Τι θα ελεγες για την ποιοτητα του παιχνιδιου σου;
_Δεν ειμαι ευχαριστημενος.Καμμια απο τις τεσσερις νικες δεν ηταν "καθαρη".Αλλα οι παρτιδες ηταν ενδιαφερουσες.
...
_Θα ηθελες να παιξεις στην Μοσχα;
_Εχω πολλες προσκλησεις.Φετος απερριψα το Wijk an See και το Αmber.Πρεπει να παιξω στον τελικο του Grand Slam.Αν με καλεσουν ο Danailov θα το σκεφτει..Δεν ξερω για τα βραβεια στην Μοσχα.Εδω κερδισα 75000 ευρω.
_Χρειαζεσαι χρηματα;
_Οχι,και να μην ξανααγωνιζομουν εχω αρκετα χρηματα για ολη μου την ζωη.Αλλα ειναι σαν πυραμιδα,εαν εγω δεχθω λιγοτερα χρηματα,κι αυτοι πιο κατω απο μενα θα πρεπει να δεχθουν χαμηλοτερες αμοιβες.Ειναι υποχρεωση μου να παιζω εκει που οι αμοιβες ειναι μεγαλες.Αλλα γενικα ο Silvio ασχολειταιμ'αυτα τα θεματα.
...
_Τι γνωμη εχεις για την συνεργασια Carlsen-Kasparov;
_Αν και ο Kasparov αποχωρησε απο το αγωνιστικο σκακι,δεν μπορει να κανει μακρια του.

http://www.chesspro.ru/_events/2010/linares7
.html