Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

I Play Against Pieces

Ο σπουδαιότερος σκακιστής που ανέδειξε η Σερβία, ο 87χρονος σήμερα Σβέτοζαρ Γκλίγκοριτς σε ένα βιβλίο με 130 παρτίδες του και βιογραφικά στοιχεία. Ο τίτλος προέρχεται από συνέντευξη που είχε δώσει ο Σέρβος γκρανμέτρ σε ρωσικό περιοδικό, ήταν η απάντηση στην ερώτηση "πώς σκεφτόταν στη διάρκεια της παρτίδας". Ο δημοσιογράφος συμπλήρωσε τότε: "poor pieces...". Ο Γκλίγκοριτς, ζωντανός μύθος στη χώρα του, σχολιάζει με λαμπρό τρόπο τις παρτίδες του χωρίς να κουράζει με μακρεπίμακρες αναλύσεις, όταν αυτές δεν χρειάζονται. Οι παρτίδες είναι ταξινομημένες κατά άνοιγμα και όχι κατά χρονολογία όπως συνηθίζεται στις περισσότερες βιογραφικές συλλογές. Η ηρεμία του χαρακτήρα του αντανακλάται και στο κείμενο, ο συγγραφέας αποφεύγει τις θερμές κρίσεις και τα διθυραμβικά σχόλια στις σπουδαίες κινήσεις. Ο αναγνώστης θα δει νίκες εναντίον του Φίσερ, του Μποτβίνικ, του Σμίσλοβ, του Ταλ και άλλων κορυφαίων παικτών του 20ού αιώνα. Μικρή απογοήτευση μόνο ότι οι ιστορίες από τη ζωή του 12 φορές πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας, του παρτιζάνου του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, κατέχουν συγκριτικά μικρό μέρος της ύλης,
Svetozar Gligoric: I Play Against Pieces (Batsford, 2002)
Σύνδεσμος στο
amazon

9 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πρόκειται για εξαιρετικό βιβλίο, καθώς το όνομα του Gligoric αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα των αναλύσεων και του κειμένου.

Προσωπικά, βρίσκω επίσης πολύ υψηλού επιπέδου το "Play the Nimzo-Indian Defence" (Pergamon Press, Οξφόρδη 1985). Παρά το πέρασμα των χρόνων, αποτελεί εξαιρετικό σύγγραμμα για την κατανόηση της Νιμζοϊνδικής Άμυνας και υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γράφονται βιβλία ανοιγμάτων.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

To "Play the Nimzo-Indian Defence" ήταν όντως βιβλίο αναφοράς, οπότε νομίζω θα αναζητήσω και το παρόν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Ζωντανος Θρυλος για ολους τους Νοτιοσλάβους (ακομη και τους μη σερβους). Καποτε στη Γερμανια(Βερολινο) σε ενα τυπικο γιουγκοσλαβικο στεκι (χαρτι,σκακι με τζογο παντα, κουκλαρες γυναικες κ.λ.π)καποιος γερμανος ειχε κανει ενα υποτιμητικο σχολιο για μια κινηση του Γκλικα σε μια παρτιδα με τον Ουντσικερ και παραλιγο να τον πεταξουν απο το παραθυρο! (ειχε γραψει σχετικα η Bild, γυρω στο '65 νομιζω).

Ανώνυμος είπε...

To Ι play against pieces είναι από τα καλύτερα "αυτοβιογραφικά" βιβλία που έχω διαβάσει.

Οι αναλύσεις πολύ καλές με ιδιαίτερα σαφή εξήγηση των διάφορων ιδεών.

Last but not least, η εμφανής πίκρα που εκφράζει ο Γκλίγοριτς για την διάλυση της ΣΔ Γιουγκλοσλαβίας - όταν αγωνιστής της εθνικής αντίστασης και παρτιζάνος ο ίδιος

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Συνεντευξη του 88χρονου Γκλιγκοριτς δημοσιευει η σημερινη http://others.sport-express.ru/reviews/6341/

Ο Γιουγκοσλαυος GM μιλαει για την χρυση του εποχη,την σχεση του με τον Φισερ,το ματς Φισερ-Σπασκυ στο Βελιγραδι το '92,αλλα πιο ενδιαφεροντα ειναι τα οσα λεει για την σημερινη του ζωη.Επαιζε ποδοσφαιρο 2 φορες την εβδομαδα,για 50(!) χρονια,με αποτελεσμα να εχει τωρα κινητικα προβληματα.Παρ'ολα αυτα κανει γυμναστικη (με ασκησεις δικης του εμπνευσης η δανεισμενες απο την Θιβετιανη ιατρικη).Ζει μονος σ'ενα μεγαλο σπιτι στο κεντρο του Βελιγραδιου (η γυναικα του εχει πεθανει εδω και 16 χρονια),και δυσκολευεται να τα βγαλει περα με τις καθημερινες δουλειες.Ολα αυτα δεν τον εμποδισαν στα ογδοντα του να ξεκινησει μαθηματα μουσικης αρμονιας,και ν'αρχισει να γραφει την δικια του μουσικη που ο ιδιος αποκαλει ενα ιδιοτυπο μιγμα jazz,blues,punk και hip-hop!Μαλιστα ενα κομματι του παιχτηκε απο συμφωνικη ορχηστρα (που την διευθυνε ενας διασημος φιλος του μουσικος για να τα λεμε ολα),και το ακροατηριο εξεπλαγη οταν ειδε τον Γκλιγκοριτς ν'ανεβαινει στην σκηνη μετα την εκτελεση, καθως κανενας δεν ηξερε την νεα του ασχολια.Οπως δηλωσε,αστειευομενος πιθανοτατα, βαριεται τον Μοτσαρτ και προτιμαει το punk!

spartakos είπε...

Πραγματικα ένας εξαιρετικός παίκτης,θα έχει ενδιαφέρον το βιβλίο..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μια εξαιρετικη συλλογη σκακιστικων κειμενων που πρωτοδημοσιευτηκαν στα Ρωσικα,σε διαφορα sites,και μεταφραστηκαν απο τον ιδιο,στα Αγγλικα, κυριως στο Dailydirt σαν σχολια, παρουσιαζει o mishanp στο καινουργιο του χωρο:

http://www.chessintranslation.com/

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το πολύ ποδόσφαιρο (σε μεγαλύτερη ηλικία) κάνει κακό?

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Το http://www.crestbook.com/ διεθνοποιειται.

Αρχιζοντας με το πρωτο μερος της μεγαλης συνεντευξης του Αλ.Χαλιφμαν, το Ρωσικο site αρχιζει να δημοσιευει μερος του υλικου του και στα Αγγλικα.

http://www.crestbook.com/node/1233