Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

33ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών



(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)


Ξεκινά την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 στο Βάμο Χανίων το 33ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, με τη συμμετοχή των δέκα κορυφαίων Ελληνίδων σκακιστριών.
Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από τον Α.Ο. Κύδων Χανίων με συνδιοργανωτές τον Δήμο Βάμου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Ο Βάμος (http://www.vamosvillage.gr/ ) είναι ένα παραδοσιακό ημιορεινό χωριό με πλούσια ιστορία και παράδοση, περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Χανίων.
Εχει 800 κατοίκους και είναι από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που αναπτύχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο διάφορες μορφές αγροτουρισμού (ξενώνες, παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, αναστηλώσεις, κ.ά.) δράσεις που έχουν καταστήσει το Βάμο αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή έναν από τους ελκυστικότερους παραδοσιακούς προορισμούς.
Σ' αυτό το υπέροχο "σκηνικό" ο Α.Ο. ΚΥΔΩΝ Χανίων διοργανώνει το 33ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, από 23 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2010, θέλοντας να ξεφύγει από το κλασσικό "ξενοδοχείο των αγώνων".

Οι δέκα κορυφαίες Ελληνίδες σκακίστριες θα φιλοξενηθούν στον παραδοσιακό ξενώνα "Παρθεναγωγείο Βάμου" και σε δύο ακόμα ξενώνες του χωριού "Αροσμαρί" και "Φάμπρικα". Θα γεύονται καθημερινά την υπέροχη παραδοσιακή κρητική κουζίνα με αγνά ντόπια υλικά, στην ταβέρνα "Η Στέρνα του Μπλουμοσήφη" και το πρωϊνό τους στο αρτκαφέ "Λιακωτό". Ολα συγκεντρωμένα στην παλιά γειτονιά του χωριού με τα αυθεντικά καλντερίμια.
Θα μπορούν να αφοσιωθούν στους αγώνες με τις ιδανικότερες συνθήκες ηρεμίας και ησυχίας και στον ελεύθερο χρόνο τους να απολαμβάνουν την υπέροχη κρητική φύση, την άριστα διατηρημένη αρχιτεκτονική κληρονομιά του χωριού, αλλά και την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων.

Ευχόμαστε σε όλες να απολαύσουν την διαμονή τους και να έχουν επιτυχία στους αγώνες.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΒΑΜΟΣ Α.Ε., το ξενοδοχείο ΒΑΜΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, η BLUE STAR FERRIES, η ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ Κατασκευαστική, το αρτκαφέ ΛΙΑΚΩΤΟ, η ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., το φροντιστήριο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και η Συνεταιριστική ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Πληροφορίες για την εξέλιξη των αγώνων, παρτίδες, φωτογραφίες, κ.ά. στο http://www.kydonchess.gr/

81 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Να, μια τέτοια διοργάνωση ονειρεύομαι κι εγώ για το Μεγανήσι. Λίγο να με πιέσει ο Γάτος ακόμα...

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Στο Ρωσικο γυναικειο ατομικο πρωταθλημα προηγειται μια Γεωργιανη:

Μετα απο 6 γυρους η Ν. Paikidze (2401) εχει 4.5 βαθμους ενω σε αποσταση αναπνοης ακολουθουν Ν.Pogonina (2472) και Ν. Kosintseva (2576) με 4.

Ειναι απιστευτη η αλλαγη (προς το καλυτερο) στην καλυψη που προσφερουν στις κορυφαιες διοργανωσεις των ημερων οι Ρωσοι, τοσο μεσα απο το επισημο site της Ομοσπονδιας (http://www.russiachess.org/) οσο και απο το καινουργιο http://chess-news.ru/
Δεν μπορω να μην επισημανω την πληρη ενταξη του Αν. Καρποβ στον επισημο μηχανισμο,εδω για παραδειγμα μπορειτε να τον δειτε χαμογελαστο διπλα διπλα με τους "ορκισμενους" του εχθρους Κιρσαν και Dvorkovic (o τελευταιος ειχε αποκλεισει την πιθανοτητα να ξανασυνεργαστει με τον Καρποβ,πριν λιγους μηνες) στην τελετη εναρξης του Παγκοσμιου blitz.
http://chess-news.ru/node/565

Πρωταθλητρια Ουκρανιας η Τ. Vasilievich (2401) που κρατησε την ισοπαλια στον τελευταιο γυρο με τα Μαυρα απεναντι στην Gaponenko (2469). 4 σκακιστριες ισοβαθμησαν στην πρωτη θεση.
http://www.ukrchess.org.ua/turnir/ukr2010wom
_Poltava/index.html

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Το σωστό είναι το Βάμος, και όχι ο Βάμος, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Σημαίνει το πέρασμα.
Από εκεί κατάγεται (κατά το ήμισυ) η Μαρία Κουβάτσου, η οποία δεν παίζει σε αυτό το πρωτάθλημα.

Ανώνυμος είπε...

vamos a la playa..

Ανώνυμος είπε...

Κύριε PFREN οι περισσότεροι στα Χανιά το λένε "ο Βάμος", παρ'όλο που όντως το σωστό είναι "το".. :)
Πάντως όσον αφορά το πρωτάθλημα Ρωσίας είναι απορίας άξιο, το πώς γίνεται μια παίκτρια από άλλη εθνικότητα να έχει δικαίωμα να αγωνιστεί... Δηλαδή θα μπορούσε και στο κλειστό μας πρωτάθλημα να αγωνιστεί κάποιος από άλλη χώρα έχοντας για παράδειγμα μόνο την ελληνική υπηκοότητα;!;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η Ν. Paikitze (93-2401) εχει διπλη υπηκοοτητα, Γεωργιανη και Ρωσικη, αλλα σκακιστικα ανηκει στην Ομοσπονδια της Γεωργιας. Ωστοσο ζει εδω και 4 χρονια στην Μοσχα, οπου βρεθηκε λογω του αδελφου της, ο οποιος επαιζε μπαλλα με την Λοκομοτιβ (τραυματιστηκε και σταματησε). Ηδη παιζει πολυ πανω απο το Ελο της, τον τελευταιο χρονο εχει κερδισει σχεδον 150 μοναδες, και υπαρχει η σκεψη ν' αλλαξει και σκακιστικη υπηκοοτητα. Προηγουμενως σχεδιαζε να μετακομισει στις ΗΠΑ και το Πανεπιστημιο του Τεξας, αλλα δεν βρηκε τον χρονο να προετοιμαστει για τις εξετασεις λογω των συνεχων αγωνων.

http://www.russiachess.org/content/view/5411/
411/

και η σκακιστικη εξελιξη της:

http://ratings.fide.com/id.phtml?event=13603620

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η ΣΑ Χανιων με τους Ναουμ Σπ. (97-1990), Παπαδογιαννη Σεβ. (94-1983), Τσαρουχα Μαρ. (94-1771) και την προσθηκη της Δαν. Αγναντη (95-1742) του Συλ. Εργαζομενων ΟΤΕ Χανιων, θα εκπροσωπησει την Ελλαδα στην Ολυμπιαδα U-16 που θα ξεκινησει το Σαββατο 27 Νοεμβριου στο Burdur της Τουρκιας και θα διεξαχθει με ελβετικο 10 γυρων.

Επισημος ιστοτοπος ο:

http://wyco2010.tsf.org.tr/

IliasPan είπε...

OK, πείτε μου ότι δεν θα έχει ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων του γυναικείου πρωταθλήματος...

Ανώνυμος είπε...

Για τους λάτρεις των κουιζ, μετά την "διαφωνία" που προέκυψε σχετικά με το ή το(ν) Βάμο(ς).
Ποιά μικρή επαρχιακή πόλη της Β. Ελλάδος αναφέρεται και στα τρία γένη?

Θανάσης

Ανώνυμος είπε...

oi patrides den metadidonte zedana stis ginaikes? pws einai dinaton?

IliasPan είπε...

Όχι μόνο ζωντανά δεν μεταδίδονται οι παρτίδες, ούτε τα σημερινά αποτελέσματα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα πουθενά.

Και μετά θέλουμε και χορηγούς...

Ανώνυμος είπε...

mou fenete oti oi diorganotes apo monoi tou ipovathmizoun to protathlima ellados. krima giati iparxoun kai kapoioi oi opoioi theloun na doun merikes partides akomi kai ean autes exoun lathoi.opws kai na to kanoume einai to protathlima ellados ginaikwn ti na pw krima

Ανώνυμος είπε...

mou fenete oti oi diorganotes apo monoi tou ipovathmizoun to protathlima ellados. krima giati iparxoun kai kapoioi oi opoioi theloun na doun merikes partides akomi kai ean autes exoun lathoi.opws kai na to kanoume einai to protathlima ellados ginaikwn. ti na pw krima

καλοπροαίρετος είπε...

@ Θανάσης με το κουίζ

Ο Βελβενδός / η Βελβενδός / το Βελβεντό στην Κοζάνη.

Υπάρχει και ο Αυλώνας / η Αυλώνα / το Κακοσάλεσι, αλλά είναι στην Αττική :)

Κουίζ, στο ίδιο πνεύμα, για δυνατούς λύτες:

Ποια τρισύλλαβη ελληνική κωμόπολη απαντάται σε ισάριθμες με τις συλλαβές της παραλλαγές, ως οξύτονη, παροξύτονη και προπαροξύτονη (όπως π.χ. τα επώνυμα Σιδερης, Κουκουλας, Κατσικας);

Επικουρικό ίχνος, κοινώς χιντ: Υπάρχουν και τοπωνύμια που απαντώνται σε περισσότερες από μία περιοχές :)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Αποτελεσματα του πρωτου γυρου:

Παπαδοπούλου Β. 2241 ½ - ½ Φαχιρίδου Κ. 2208

Οικονομοπούλου Μαρ. 2160 ½ - ½ Μαρκαντωνάκη Χαριτ. 2142

Μπότσαρη Αννα-Μαρία 2302 ½ - ½ Μάκκα Ιουλία 2159

Μακροπούλου Μαρίνα 2230 1 - 0 Στεφανίδη Μαρία-Αννα 2090

Παυλίδου Κατερίνα 2191 ½ - ½ Ιορδανίδου Ζωή 2152



@ κλπ και οι λοιποι

Μην με υπολογιζετε για το κουιζ, δεν τα παω καλα με τους τονους..
Εκτιμω ωστοσο την προσπαθεια ανταποδοσης στην ελλειψη μεταδοσης. Πιστευω παντως οτι θα ηταν ενδιαφερον να μαθαιναμε αν οι διοργανωτες ειχαν δεσμευτει για ζωντανη μεταδοση και υπηρξε καποιο προβλημα, η αν απο την αρχη δεν υπηρχε προβλεψη.

Α.Ο.ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 2

33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η νίκη της Μαρίνας Μακροπούλου επί της Μαρίας-Αννας Στεφανίδη ήταν και η μοναδική που σημειώθηκε χθες Τρίτη 23 Νοεμβρίου στο Βάμο Χανίων στον πρώτο γύρο του 33ου Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Γυναικών, με τη συμμετοχή δέκα κορυφαίων Ελληνίδων σκακιστριών. Ολες οι υπόλοιπες παρτίδες έληξαν ισόπαλες.
Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από τον Α.Ο. Κύδων Χανίων με συνδιοργανωτές το Δήμο Βάμου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Πριν την έναρξη των αγώνων προηγήθηκε η τελετή έναρξης στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βάμου κ. Λεωνίδας Λιμαντζάκης, ο αντινομάρχης Χανίων κ. Μανώλης Φραγκάκης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Κονταξάκης. Επίσης ήταν παρόντες εκπρόσωποι των χορηγών και κάτοικοι του χωριού. Μετά από τους σύντομους χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Βάμου αφού καλωσόρισε τις σκακίστριες έκανε την συμβολική έναρξη των αγώνων κάνοντας ο ίδιος την πρώτη κίνηση της Βέρας Παπαδοπούλου, που έπαιζε με τα λευκά στην πρώτη σκακιέρα.

Ο διευθυντής των αγώνων κ. Σάκης Κουβάτσος και η διαιτητής κα Χαλβατζόγλου Κλεοπάτρα πρότειναν στις συμμετέχουσες, οι οποίες και το αποδέχθηκαν ομόφωνα, από τον δεύτερο γύρο οι παρτίδες να ξεκινούν στις 4 αντί στις 5 που ήταν η ώρα έναρξης των αγώνων σύμφωνα με την προκήρυξη. Πλην φυσικά του 9ου και τελευταίου γύρου που ξεκινά στις 10 το πρωί.

Δυστυχώς για τεχνικούς λόγους, λόγω προβλήματος με το ίντερνετ στη περιοχή, δεν είναι δυνατή η ζωντανή μετάδοση των αγώνων. Η ενημέρωση για τα αποτελέσματα των παρτίδων θα είναι άμεση και την επόμενη μέρα θα υπάρχουν όλες οι παρτίδες κάθε γύρου σε μορφή pgn.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΒΑΜΟΣ Α.Ε., το ξενοδοχείο ΒΑΜΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, η BLUE STAR FERRIES, η Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ Κατασκευαστική, το αρτκαφέ ΛΙΑΚΩΤΟ, η ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., το φροντιστήριο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και η Συνεταιριστική ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Πληροφορίες για τα αποτελέσματα, παρτίδες, φωτογραφίες, κ.ά. στο www.kydonchess.gr

Ανώνυμος είπε...

@ iliaspan

Στις 9,30 το βράδυ υπήρχαν οι δύο πρώτες ισοπαλίες στο σάιτ, ίσως δεν έψαχνες στο σωστό μέρος...

Ανώνυμος είπε...

@Α.Ο.ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
"Η ενημέρωση για τα αποτελέσματα των παρτίδων θα είναι άμεση και την επόμενη μέρα θα υπάρχουν όλες οι παρτίδες κάθε γύρου σε μορφή pgn"

Στην εποχή του internet το να βάζουμε την επομένη ήμερα πέντε (5) pgn παρτίδες, λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι άμεση ενημέρωση.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τις είδα τις παρτίδες... Πολύ χαμηλό επίπεδο, κάτι που μάλλον ήταν αναμενόμενο. Νομίζω δεν είναι τυχαίο που η Εθνική γυναικών ακόμη απαρτίζεται από μία πενηντάρα, δύο σαραντάρες, και μία εισαγωγής, ενώ η μόνη νέα σκακίστρια που έπαιξε σε αυτή την Ολυμπιάδα (πολύ λίγες παρτίδες) είχε 1/4 (ο πόντος με αδιαβάθημητη).
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, το γυναικείο σκάκι στην Ελλάδα κινείται στα πολύ ρηχά, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην παντελή έλλειψη κινήτρων για τις νέες σκακίστριες.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Α ναι, οι παρτίδες είναι περασμένες στο PGN με πολλά λάθη... π.χ. στην παρτίδα της Παπαδοπούλου με την Φαχιρίδου, η ντάμα της Λευκής είναι επί ξύλου κρεμάμενη για πολλές κινήσεις.

IliasPan είπε...

Η παρτίδα της Παπαδοπούλου με τη Φαχιρίδου (ελπίζω να) έχει κάποιο λάθος εκεί κάπου στην 20η κίνηση.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Σίγουρα λάθος είναι. Ακόμη κι αν οι παίκτριες είχαν συμφωνήσει ισοπαλία, και η Πάτρα τους είπε "παίζετε", θα διάλεγαν έναν λιγότερο άκομψο τρόπο να "διαμαρτυρηθούν"... :p

IliasPan είπε...

Ναι, το ξέρω. Για αστειάκι πήγαινε αλλά ίσως δεν είναι πολύ προφανές. Οπότε ας θεωρήσουμε την παρένθεση ως ανύπαρκτη.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω, χαμηλο επιπεδο οντως αλλα χαιρομαι που η Μαρινα τιμωρει ακομα τις νεαρες.. Οσο για τον αστειο που λεει οτι ειναι 5 μονο οι παρτιδες στο pgn, ε 10 σκακιστριες παιζουν, 5 παρτιδες εχει

Ανώνυμος είπε...

Σα δεν ντρέπονται. Κοτζάμ πρωτάθλημα Ελλάδος κι αυτοί που πληρώνονται γι' αυτή τη δουλειά, ούτε 5 παρτίδες δεν μπορούν να περάσουν σωστά...

Ανώνυμος είπε...

"Οσο για τον αστειο που λεει οτι ειναι 5 μονο οι παρτιδες στο pgn, ε 10 σκακιστριες παιζουν, 5 παρτιδες εχει"

Τοκ τοκ αυτό κατάλαβες.
Δεν σκέφτηκες ότι 5 παρτίδες είναι πολύ λίγες για να χρειάζεται μια ολόκληρη ημέρα για να περαστούν στο site των αγώνων ?

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Χωρίς να θέλω να παραστήσω τον συνήγορο κανενός: τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτός που περνάει τα pgn στο σάϊτ πληρώνεται; Εγώ δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Και στις παρτίδες του δεύτερου γύρου υπάρχουν "ατέλειες"- π.χ. στην παρτίδα Μαρκαντωνάκη- Μπότσαρη είναι μάλλον φανερό ότι ο πύργος θ1 της Λευκής δεν έχει πάει στο ε1, όπυ (δεν) τρώγεται επί σειρά κινήσεων.

Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

Δελτίο Τύπου Νο 3

33ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών 2010

Με την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου συνεχίστηκε χθες Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, το 33ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, που διεξάγεται στο Βάμο Xανίων με διοργανωτή τον Α.Ο. Κύδων Χανίων και συνδιοργανωτές το Δήμο Βάμου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Στην παρτίδα Παπαδοπούλου – Οικονομοπούλου η μαύρη Βασίλισσα ανταλλάχθηκε για τους δύο λευκούς πύργους στην 20η κίνηση. Στη συνέχεια όμως η λευκή Βασίλισσα αποδείχθηκε πολύ πιο ευέλικτη από τα βαριά μαύρα κομμάτια και ήταν ζήτημα τεχνικής η τελική επικράτηση του λευκού, που τα κατάφερε να κερδίσει μετά από 43 κινήσεις.

Στην παρτίδα Μαρκαντωνάκη – Μπότσαρη, η Χανιώτισσα σκακίστρια προσπάθησε να παίξει επιθετικά και να καταφέρει την μεγάλη της αντίπαλο. Η προϊστορία τους άλλωστε ήταν υπέρ της μια και την είχε 2-0 μέχρι εκείνη τη στιγμή στις συναντήσεις τους. Δεν τα κατάφερε όμως μια και η Μπότσαρη ήταν αρκετά προσεκτική για να μην …αμαρτήσει για τρίτη φορά. Η Καβαλιώτισσα σκακίστρια κέρδισε μετά από 47 κινήσεις και κρατήθηκε κοντά στη Μακροπούλου στην κούρσα του τίτλου.

Στην παρτίδα της Φαχιρίδου με την Ιορδανίδου η νεαρή σκακίστρια προσπάθησε με την Σκανδιναβική να βάλει περιπλοκές στην Φαχιρίδου, η οποία όμως διακρίνεται στο παιχνίδι αυτό. Η Φαχιρίδου κέρδισε μετά από 52 κινήσεις σε μια παρτίδα που είχε αρκετό ενδιαφέρον.

Στην παρτίδα Στεφανίδη – Παυλίδου, η σκακίστρια του Κύδωνα έχασε νωρίς ένα κομμάτι σε ένα συνδυασμό που δεν είχε μετρήσει καλά από ότι αποδείχθηκε. Η Στεφανίδη όμως μετά ανταποδίδοντας την …φιλοφροσύνη φρόντισε να λήξη η παρτίδα ισόπαλη μετά από 57 κινήσεις.

Στην παρτίδα Μάκκα – Μακροπούλου η παρτίδα εξελίχθηκε με ενδιαφέρον, αλλά η εμπειρία της Μακροπούλου της επέτρεψε να αποκτήσει πλεονέκτημα στο φινάλε που της έδωσε την νίκη μετά από 68 κινήσεις.
Έτσι είναι η μόνη που προηγείται με 2 στα 2 στο ενδιαφέρον αυτό πρωτάθλημα.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΒΑΜΟΣ Α.Ε., το ξενοδοχείο ΒΑΜΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, η BLUE STAR FERRIES, η Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ Κατασκευαστική, το αρτκαφέ ΛΙΑΚΩΤΟ, η ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., το φροντιστήριο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και η Συνεταιριστική ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Πληροφορίες για τα αποτελέσματα, παρτίδες, φωτογραφίες, κ.ά. μπορείτε να βρείτε στο www.kydonchess.gr

Ανώνυμος είπε...

Για όλους αυτούς που γκρινιάζουν για διάφορα στραβά που όντως είναι δυνατόν να συμβαίνουν, έχουν να τους πω εντελώς καλοπροαίρετα τα εξής.

Το πρωτάθλημα διεξάγεται χάριν στην εθελοντική προσφορά κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι όχι μόνο δεν πληρώνονται αλλά έχουν αφήσει τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους και τρέχουν προσπαθώντας να είναι κατά το δυνατόν καλύτερη η διαμονή των σκακιστριών και η διεξαγωγή του πρωταθλήματος, όσο και η πληροφόρηση μέσω της ιστοσελίδας μας.

Και βεβαίως χάρη στις προσφορές των χορηγών μας, τους οποίους και από εδώ οφείλω να ευχαριστήσω.

Γιώργος Φιλοξένης
Σκακιστικό Τμήμα Κύδωνα Χανίων

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Η Φαχιρίδου "διακρίνεται στις περιπλοκές";
Χμ... να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε...
Απλά η Μαύρη έπαιξε "βοηθητικΌ" επί σειρά κινήσεων- το κακό ξεκινάει από το 15...Αβ4? που αλλάζει χωρίς λόγο τον παθητικό Α του Λευκού. Αλλά και ργότερα, αντί για το κακό 28...Πε8? ο Μαύρος μπορεί να παίξει 28...β6 η 28...ζ6 με σχεδόν μηδενικά προβλήματα.

Ametanoitos είπε...

Τους ξένους ξέρει να τους χρυσοπληρώνει ο Κύδωνας. Να δώσει μερικά λεφτά σε 2-3 ανθρώπους για τον κόπο τους δεν μπορεί;

Φιλικά

IliasPan είπε...

Κύριε Φιλόξενη,

επειδή είμαι ένας από αυτούς που "γκρινιάζουν" για τα στραβά που συμβαίνουν θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράγματα.

Καταρχάς είναι πάντα πολύ ευχάριστο να υπάρχουν εθελοντές που θυσιάζουν προσωπικό τους χρόνο προς όφελος του σκακιού. Από την άλλη όμως η διοργάνωση που έχετε αναλάβει δεν είναι ένα τοπικό τουρνουά. Είναι το ένα από τα δυο κορυφαία ατομικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται στην Ελλάδα με ευθύνη της ΕΣO. Για το λόγο αυτό η κοινή λογική λέει πως το καθαρά αγωνιστικό μέρος δεν είναι το μονο που έχει σημασία αλλα θα έπρεπε να αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για την σκακιστική ψυχαγωγία των ελλήνων ερασιτεχνών σκακιστών καθώς και την ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού. Και για να συμβούν αυτά σε ένα επίπεδο πέρα από το καθαρά τοπικό (όπου είναι δυνατή η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο) είναι απαραίτητη η επαρκής ενημέρωση για τα τεκταινόμενα.

Η ζωντανή αναμετάδοση των αγώνων είναι κάτι που τα τελευταία χρονια θεωρείται πλέον trivial. Δέχομαι πως εμφανίστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα με το διαδίκτυο που είναι αδύνατον να ξεπεραστούν χωρίς να μπω στην ουσία τους. Η ακριβής καταγραφή των παρτίδων και η έγκαιρη δημοσιοποίηση τους είναι το ελάχιστο που ζητάμε. Τα δελτία τύπου είναι μια καλή προσπάθεια ενημέρωσης αρκεί να είναι πιο ουσιαστικά. Και για να γίνει αυτό, το περιεχόμενο τους θα πρέπει να μην μπορεί να γραφτεί από κάποιον που βρίσκεται στην Αθηνα.

Δεν ζητήθηκε ούτε να έχουμε ζωντανή εικόνα από το χώρο των αγώνων, ούτε να υπάρχει σχολιασμός παρτίδων/θέσεων από gm. Κανεις δεν απαίτησε να υπάρχουν διαθέσιμα βιογραφικά στοιχεια-συνεντεύξεις των πρωταγωνιστριών, κάτι ιδιαιτερα ενδιαφέρον, ούτε παραπονέθηκε για τον φτωχό σχεδιασμό της ιστοσελίδας. Δεν σας κατηγορήσαμε για το ότι δεν έχετε παράλληλες εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να προβάλλουν επιπλέον το άθλημα...

Ο εθελοντισμός δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τη μετριότητα. Η κριτική από κάποιους που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του αθλήματος δεν θα πρέπει να θεωρείτε γκρίνια.

Φιλικά,
Ηλίας Παναγούλιας

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Αμετανόητε, το θέμα που ανοίγεις είναι μεγάλο, και δέχεται πολλές ερμηνείeς και παραμέτρους. Ο Κύδωνας είναι μεν εύπορος σύλλογος, αλλά δεν είναι και "τράπεζα".

Προσωπικά, σε εποχή που "δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα", δεν τα βρήκα με τον Κύδωνα για την αμοιβή που ζήτησα για να βγάλω τα δελτία τύπου και τα μπουλλετίν του Ανοιχτού Πρωταθλήματος Ελλάδας στο Μάλεμε, το 1995. Ακόμη και σήμερα φρονώ ότι δεν ζήτησα και τον ουρανό με τα άστρα, αλλά... οι απαιτήσεις μου φάνηκαν υπερβολικές, και δεν τα βρήκαμε. Εκ των υστέρων, και κρίνοντας αντικειμενικά, φρονώ ότι σωστά ο Σάκης (Κουβάτσος) θεώρησε παραφουσκωμένες τις οικονομικές μου απαιτήσεις, και δεν τις ικανοποίησε.

Ωστόσο, το εν λόγω περιστατικό μάλλον δεν με χάλασε καθόλου, γατί έπαιξα σαν παίκτης στο ανοικtό Πρωτάθλημα, το κέρδισα (με μπόλικη τύχη, ομολογουμένως), και πήρα σχεδόν τα διπλά από αυτά που θα έπαιρνα σαν μπουλετινίστας... :p

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τώρα που ξαναβλέπω λίγο πιο σοβαρά την παρτίδα, το 28...Πε8 τς Ιορδανίδου δεν ήταν η καλύτερη κίνηση, αλλά όχι και τόσο χοντρό λάθος. Απλά η Μαύρη θα έπρεπε να είχε φάει στο ε8 με τον Βασιλιά, και μετά θα είχε μόνο ελάσσονα τεχνικά προβλήματα να επιλύσει για να πάρει τον μισό πόντο.

Ανώνυμος είπε...

Η Ζωή θα μπορούσε να έχει φάει σ δ5 με πύργο με ακόμη πιο εύκολο παιχνίδι.'Οσο για τις περιπλοκές δεν τις βλέπω πουθενα

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τον κ. Παναγούλια. Το να ανεβάσεις τις παρτίδες σωστά και έγκαιρα είναι το λιγότερο που θα πρέπει να εξασφαλίσει ένας διοργανωτής για το κορυφαίο πρωτάθλημα γυναικών στην Ελλάδα. Είναι εργασία 30 λεπτών και πολλά λέω.

Ametanoitos είπε...

Ρε παιδιά, με 20-30 ευρώ την ημέρα μπορείς να βρεις πιτσιρικάδες που μπορούν να κάνουν "παπάδες". Όχι μόνο τις παρτίδες σε χρόνο dt μπορούν να ανεβάσουν, αλλά και να κάνουν live αναμετάδοση των αγώνων σε στυλ ποδοσφαιρικό (όπως για παράδειγμα βλέπουμε σε πολλές αθλητικές ιστοσελίδες) με evaluation από Ρύμπκες και Στόκφις δίπλα. Το ξέρω ότι ζητάω πολλά, αλλά... Και θα ήθελα να μάθω ειλικρινά τι πρόβλημα με το ίντερνετ υπάρχει. Εδώ πλέον υπάρχουν συνδέσεις και μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ή μήπως δεν πιάνουν και τα κινητά εκεί;

Με συγχωρείτε για την αγανάκτησή μου (ο κ Παναγούλιας ήταν μια πολύ πιο ψύχραιμη φωνή από μένα και συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λέει) αλλά ξέρουμε να πληρώνουμε άλλα και άλλα και σε θέματα ουσιαστικής προβολής του αθλήματος είμαστε για κλάματα. Επίσης η ομοσπονδία ξέρει να βάζει τεράστιες απαιτήσεις για τα σχολικά ή άλλες διοργανώσεις και για τα κλειστά πρωταθλήματα (εκεί που δεν βγάζουμε λεφτά) δεν μας πολυενδιαφέρει. Θυμάμαι την κάλυψη του πρωταθλήματος Αμερικής τώρα και για αυτό τα έχω πάρει. Επίσης θυμάστε το ποστ του Θ. Μαστροβασίλη που πέρασε στα αζήτητα όταν μίλησε για την προβολή των πρόσφατων τουρνουά στη Ρωσία; Προφανώς ο άνθρωπος κάτι τέτοιο ήθελε να πει. Πότε δηλαδή θα γίνει κάτι το διαφορετικό; Δεν είναι δύσκολο. Ούτε πολλά λεφτά χρειάζονται (πολύ λιγότερα από την μεταγραφή ενός καλού 10χρονου, όπως αναφέρθηκε επίσης σε ένα άλλο ποστ στο μπλόγκ). Απλά λίγη διάθεση. Κάθε χρόνο και χειρότερα....

Ανώνυμος είπε...

Το να κατηγορούμε χωρίς να σκεφτόμαστε σε ποιον καταλήγει το βάρος της ευθύνης είναι το μόνο εύκολο κύριε Αμετανόητε...
Προσωπικά θεωρώ ότι το βάρος της ευθύνης δεν είναι των διοργανωτών. Πόσο μάλλον των ανθρώπων που βοηθούν εθελοντικά και διαβάζουν αυτά τα απογοητευτικά σχόλια νιώθοντας και άσχημα για την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ εργασία τους.
Εάν η ίδια η ομοσπονδία ήθελε καλύτερες διοργανώσεις θα μπορούσε να θέσει σαν επιπρόσθετη προϋπόθεση την επαρκή και σωστή κάλυψη της διοργάνωσης με ζωντανές παρτίδες ή και αποτελέσματα. Εφόσον λοιπόν έγινε δεκτή η πρόταση του Κύδωνα από το συμβούλιο, δε βρίσκω κάποιο λόγο για να διαμαρτυρόμαστε για τους διοργανωτές. Αν κάποιος είχε τη θέληση να αναλάβει και να εκτελέσει καλύτερα το οργανωτικό μέρος του κλειστού πρωταθλήματος, μπορούσε κάλλιστα να καταθέσει την πρότασή του!
Αυτό που πρέπει να δούμε, δεν είναι τις όποιες ατέλειες μπορεί να παρουσιάζει η διοργάνωση (κάθε διοργάνωση έχει τα δικά της θετικά και αρνητικά στοιχεία προφανώς -εδώ πέρσι σε ολόκληρο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών δεν υπήρχε επαρκής κάλυψη συγκοινωνίας από τα ξενοδοχεία των διοργανωτών προς το χώρο αγώνων και αναγκαζόμασταν καθημερινά να κάνουμε 30 λεπτά δρόμο με το λεωφορείο όρθιοι και στριμωγμένοι και μετά να προσπαθούμε να παίξουμε παρτίδα και σεις μου μιλάτε για το ίντερνετ;;; - ), αλλά την αδιαφορία άλλων μεγάλων πόλεων (βάζω και την Πάτρα προφανώς μέσα) στο να αναλάβουν οργανωτική δράση τα τελευταία χρόνια.
Εγώ από τη μεριά μου θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια που καταβάλουν αυτοί οι άνθρωποι και να ευχηθώ καλή συνέχεια.
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ametanoitos είπε...

Προφανώς κ Σανδαλάκη έθιξα και εγώ το θέμα της Ομοσπονδίας η οποία είναι προφανώς η κύρια υπεύθυνη για όλα αυτά και προφανώς τόσα χρόνια το θέμα της προβολής του αθλήματος στο ευρύ κοινό δεν την ενδιαφέρει καθόλου. Εδώ έγινε ολόκληρο πρωτάθλημα Α' Εθνικής κατηγορίας και έμπαινες στο χώρο των αγώνων από έναν παράδρομο χωρίς καμιά αφίσσα απ'έξω για να μην καταλαβαίνει κανένας περαστικός (από τους λίγους που θα περνούσαν από εκεί) αν γίνεται κάτι και τι γίνεται. Λες και θέλαμε εσκεμμένα να μήν μάθει κανένας τίποτα! Ούτε από σπόντα!

Μερικές φορές όμως κάποιες πρωτοβουλίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά αγαπητέ Άγγελε και για αυτό γκρινιάζουμε κάποιοι εδώ μέσα. Διαβάζοντας την πολύ ωραία ανακοίνωση με την περιγραφή του χώρου όπου γίνονται οι αγώνες ένιωσα ότι γίνεται κάτι διαφορετικό και δεν σας κρύβω πως έβαλα στα υπόψιν μια μελλοντική επίσκεψή μου στο Βάμο. Τα υπόλοιπα όμως όσο αφορά το τουρνουά ήταν απογοητευτηκά. Ζούμε στην εποχή του ίντερνετ. Υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να διαχειρίζονται πολύ εύκολα πλέον από πολλούς και είναι φτηνές, όπως η αγορά video streaming για παράδειγμα όπως είδαμε σε πρόσφατα τουρνουά στη Ρωσία. Είδατε το τουρνουά ανδρών της Αμερικής που ανέφερα παραπάνω; Υπήρχε ολόκληρο show σε στούντιο με παρουσιάσεις των παρτίδων από σχολιαστή GM (δύο μάλιστα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ο άνδρας ήταν ο GM Aschley, την κυρία δεν τη θυμάμαι) συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών μετά και σχόλια για τις παρτίδες τους (σε στυλ ποδοσφαιρικό, α λα Τσάμπιονς Λίγκ, μετά τον αγώνα) και άλλα πολλά....Θα μου πείτε, μα είστε υπερβολικός ζητώντας κάτι τέτοιο και θα σας απαντήσω προφανώς ότι δεν το ζητάω. Όχι ότι δεν θα μπορούσε να γίνει και μάλιστα με λίγα λεφτά, αλλά τέλοσπάντων. Εδώ δεν έχουμε ούτε αυτά που τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσαμε δεδομένα! Όχι μόνο νέοι δεν ελκύονται ώστε να παρακολουθήσουν αυτή τη διοργάνωση, αλλά και σκακιστές που το έκαναν τόσα χρόνια αποφεύγουν να μπουν στον κόπο!

Προφανώς κάποιοι άνθρωποι τρέχουν και μπράβο τους, αλλά οι συγκεκριμένοι δεν θα έπρεπε να στενοχωρηθούν διαβάζοντας αυτά τα σχόλια, όπως λέτε, εκτός και είναι 10χρονα παιδάκια και στενοχωριούνται με το παραμικρό. Εγώ αν έκανα μια τέτοια διοργάνωση θα "ρουφούσα" οποιοδήποτε "κακό" σχόλιο και παρατήρηση (τα γλειψίματα και τα μπράβο τι να τα κάνω; δεν με βοηθούν πουθενά) για να κάνω τη διοργάνωσή μου όσο καλύτερη γίνεται.

Και έχετε δίκιο για το ενδιαφέρον άλλων πόλεων (αν και η Πάτρα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να κάνει το κλειστό ανδρών πριν μερικά χρόνια με πολύ καλές συνθήκες αλλά τέλοσπάντων, άλλη κουβέντα αυτή). Ποιός θα ενδιαφερθεί να κάνει μια διοργάνωση που θα του δώσει μεγάλη προβολή αλλά λίγα λεφτά; (ειδικά σήμερα που όσο και να τρέξεις τα λεφτά που θα μαζέψεις θα είναι πολύ λίγα). Αυτό γίνεται γιατί όπως είπα κανένα δε νοιάζει η προβολή του αθλήματος ή αν τον νοιάζει κάνει από τίποτα έως πολύ λίγα. Αυτό το παράπονο εξέφρασε και ο Θάνος Μαστροβασίλης πριν λίγες μέρες σε αυτό το μπλόγκ αλλά εμείς τον αγνοήσαμε και μιλούσαμε για τον ....Σπηλιάδη!

Το Σκάκι είναι το παιχνίδι του ίντερνετ. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να αρπάξουν την ευκαιρία να το απογειώσουν σε προβολή στην Ελλάδα. Στη σχολή μου (Μηχ ΗΥ και Πληροφ.) κάθε φορά που μπαίνω στο υπολογιστικό κέντρο (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα btw) βλέπω τουλ 2-3 υπολογιστές να είναι σε ιστοδελίδες με σκάκι και κάθε φορά που πλησιάζω ρωτάω "είσαι σκακιστής;" και μου απαντάνε "όχι, έτσι παίζω για πλάκα". Υπάρχει πολύς κόσμος που με λίγη προσπάθεια θα έρθει στο Σκάκι εύκολα. Κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους αυτό και να μην ασχολούνται μόνο με τη σύνθεση των ομάδων για την Α' Εθνική. Τα λεφτά δεν έρχονται μόνο από τις χορηγίες όταν μια ομάδα ανεβαίνει Α Εθνική, πότε θα το καταλάβουμε επιτέλους;

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και η ομοσπονδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για την πιθανή αποτυχία μιας διοργάνωσης. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι του οποιουδήποτε συλλόγου (οι περισσότεροι) που τους ανατίθεται μια σημαντική διοργάνωση κάνουν το καλύτερο δυνατό για να την φέρουν εις πέρας σύμφωνα πάντα με την οικονομική δυνατότητα που έχει ο σύλλογος ή ο φορέας που την αναλαμβάνει. Από την άλλη η καλόπιστη κριτική, μας βοηθάει να βελτιωνόμαστε. Δε νομίζω να ήταν προτιμότερο να μην ασχολείται κανείς...

Ανώνυμος είπε...

Ametanoite, θυμάμαι και κατά την διάρκεια της Α Εθνικής ότι έκανες πολλά αρνητικά σχόλια για την διοργάνωση (όπως για παράδειγμα το σκακιστικό σταντ που δεν υπήρχε όπως στην Χαλκιδική, αναφερόμενος σε έναν Σέρβο ιδιώτη(!), ο οποίος πουλούσε βιβλία!). Να σε ενημερώσω λοιπόν ότι πριν και κατά την διάρκεια της Α Εθνικής υπήρχε ραδιοφωνική κάλυψη από τον Sentra FM, όπως είχε πει και αλλού ο κύριος Πιλάλης, ήρθε το ALTER, ένα από τα κανάλια που ενημερώθηκαν και υπήρχε συνεχής κάλυψη της διοργάνωσης από πολλές εφημερίδες του Περιστερίου αλλά ευρείας κυκλοφορίας. Επίσης να σου πω ότι αφίσες και πανό υπήρχαν σε όλο το Περιστέρι και φυσικά έξω από τον αγωνιστικό χώρο και ο κόσμος που επισκέφθηκε τον χώρο ήταν πολύ περισσότερος από προηγούμενες Α Εθνικές. Οπότε μη λέμε ότι θέλουμε. Προσπάθεια έγινε και πιστεύω ότι πήγε καλά, παρά την αδιαφορία των ΜΜΕ για το σκάκι. Αν έχεις κάποιο κόμπλεξ με την Α Εθνική στο Περιστέρι μπορείς να το κρατήσεις για τον εαυτό σου.
Περιστεριώτης Σκακιστής

Ametanoitos είπε...

Κανένα κόμπλεξ δεν έχω. Όταν βλέπω κάποιο στραβό το λέω. Η διοργάνωση στο Περιστέρι ήταν η καλύτερη δυνατή όσο αφορά τις συνθήκες για τους παίχτες (και οι επόμενες διοργανώσεις θα πρέπει να κυμανθούν σε αυτά τα στάνταρ) αλλά για τους θεατές θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά παραπάνω. Δεν είμαι ο μοναδικός που έκανε παράπονα, πολλοί ήταν αυτοί, γιατί μένετε σε εμένα; Και κύριε Περιστεριώτη μπορείτε να πείτε το όνομά σας (το δικό μου είναι γνωστό) για να δούμε ποιός είναι αυτός που δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του; Όπως και τότε που σχολιάζαμε τα αρνητικά της διοργάνωσης και μάλλον εσείς είσασταν που βγήκατε πάλι ανώνυμα και δίνατε συγχαρητήρια στον εαυτό σας! Και αποκαλείτε εμένα "κομπλεξικό"; Επίσης σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις ΟΛΩΝ των αθλημάτων παγκοσμίως έχω δει σταντς με υλικό προς πώληση για τους θεατές. Ακόμα και στα περισσότερα (για να μην πω σε όλα) τα καλοκαιρινά όπεν στην Ελλάδα. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι πρωτοβουλία του διοργανωτή ή κάποιου Σέρβου,Ρώσου, Μολδαβού ή Αλβανού ιδιώτη. Εγώ ξέρω ότι αυτό προσελκύει θεατές.

Οι αναγνώστες αυτού του μπλόγκ ξέρουν να κρίνουν και ας αποδείξουν λάθος την άποψή μου πως η προβολή του αθλήματος δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να ήταν από την ομοσπονδία έως τους εκάστοτε διοργανωτές. Ο λόγος είναι απλός. Η σωστή προβολή αποφέρει κέρδη (χρηματικά ή μη)μακροπρόθεσμα και χρειάζεται για αυτή η απαραίτητη τεχνογνωσία. Πρόσφατα μιλούσαμε για τις σκακιστικές στήλες που όλο και λιγοστεύουν και το περιοδικό "Σκάκι για Όλους" που δεν εκδίδεται πια. Ως πότε θα βασιζόμαστε στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες (βλ Πιλάλης); Δεν χρειάζεται μια γενικότερη στρατηγική;

Ska είπε...

Εκτός από το "Σκάκι για Όλους", έκλεισε και το περιοδικό της ΕΣΟ, το "Ελληνικό Σκάκι". Γενικότερα, πηγαίνουμε απ'το κακό στο χειρότερο...

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τα σκακιστικά περιοδικά (τουλάχιστον στην Ελλάδα) νομίζω ότι δεν έχουν μέλλον. Το μέλλον του σκακιού είναι το internet, όπως και γενικότερα το μέλλον της ενημέρωσης. Κοιτάτε τι γίνετε αυτή τη στιγμή στον τύπο, που να σταθεί ένα σκακιστικό περιοδικό?

Ανώνυμος είπε...

Καλά το πότε ανοίγει και πότε κλείνει το περιοδικό της Ε.Σ.Ο υπάγεται στους δικούς του νόμους ! δεν επηρεάζεται με το τι γίνεται στο κόσμο ! Κλείνει μετά όποτε το θυμούνται ξανά ανοίγει και πάει λέγοντας.

Ανώνυμος είπε...

"Καλά το πότε ανοίγει και πότε κλείνει το περιοδικό της Ε.Σ.Ο υπάγεται στους δικούς του νόμους ! δεν επηρεάζεται με το τι γίνεται στο κόσμο ! Κλείνει μετά όποτε το θυμούνται ξανά ανοίγει και πάει λέγοντας"

Σε αυτό δεν έχεις άδικο, πάντως εμένα θα μου ήταν αρκετό η ΕΣΟ να είχε ένα αρκετά ενημερωμένο site. Το κενό αυτό το καλύπτουν βέβαια επάξια κάποιοι ιδιώτες όπως ο Γάτος πχ. έχοντας ρίξει κι αυτοί πολύ εθελοντική εργασία.

Α.Ο.ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 4

33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

H χθεσινή μέρα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, ήταν σημαντική για τις δύο εορτάζουσες Κατερίνες, Φαχιρίδου και Παυλίδου, του Πρωταθλήματος Γυναικών, που διεξάγεται στο Βάμο Xανίων (www.vamosvillage.gr) με διοργανωτή τον Α.Ο. Κύδων Χανίων και συνδιοργανωτές το Δήμο Βάμου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.
Δύο όμορφα τριαντάφυλλα στόλιζαν τις σκακιέρες τους, οι ίδιες κερνούσαν γλυκά και δεχόντουσαν ευχές από τους παρευρισκόμενους στο χώρο των αγώνων και τις υπόλοιπες σκακίστριες και γενικά υπήρχε μια ...ωραία και χαλαρή ατμόσφαιρα. Η επιτροπή του Κύδωνα πρόσφερε και στις δύο εκτός από ευχές και από ένα μικρό προσωπικό δώρο.

Το καλύτερο δώρο όμως το έκαναν οι ίδιες στον εαυτό τους στη συνέχεια, νικώντας και οι δύο τις αντιπάλους τους. Η Φαχιρίδου με τα μαύρα την Οικονομοπούλου και η Παυλίδου με λευκά την Μάκκα. Επίσης νίκησαν η Μακροπούλου και η Ιορδανίδου τις Μαρκαντωνάκη και Στεφανίδη αντίστοιχα. Ισόπαλη έληξε η παρτίδα της Αννας-Μαρίας Μπότσαρη με την περσινή πρωταθλήτρια Βέρα Παπαδοπούλου.

Μετά και την ολοκλήρωση και του 3ου γύρου μόνη πρώτη και αήτητη με 3/3 είναι η πολυνίκης του θεσμού WGM Μαρίνα Μακροπούλου.

H βαθμολογία μετά από τον 3ο γύρο είναι :

1. Μακροπούλου 3 β.
2. Φαχιρίδου 2,5 β.
3-5. Μπότσαρη, Παπαδοπούλου, Παυλίδου 2 β.
6. Ιορδανίδου 1,5 β.
7-10. Μάκκα, Στεφανίδη, Οικονομοπούλου, Μαρκαντωνάκη 0,5 β.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΒΑΜΟΣ Α.Ε., το ξενοδοχείο ΒΑΜΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, η BLUE STAR FERRIES, η Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ Κατασκευαστική, το αρτκαφέ ΛΙΑΚΩΤΟ, η ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., το φροντιστήριο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και η Συνεταιριστική ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Πληροφορίες για τους αγώνες με αποτελέσματα, παρτίδες, φωτογραφίες, κ.ά. στο www.kydonchess.gr

Ανώνυμος είπε...

Ametanoite, όσο επώνυμος είσαι εσύ, άλλο τόσο είμαι και εγώ. Το θέμα της ανωνυμίας έχει συζητηθεί αρκετές φορές ας μη το αναφέρουμε πάλι. Για πρώτη φορά μπορούσαν θεατές να κάτσουν σε κερκίδες ή να κινούνται γύρω από τις συναντήσεις, χωρίς να ενοχλούν τους παίκτες. Τώρα όσο αφορά το σταντ, καταλαβαίνεις ότι εκτός από παράνομο (αλλά ας το αφήσουμε αυτό το θέμα, γιατί είναι μεγάλο) είναι και προσωπική πρωτοβουλία του εκάστοτε πωλητή. Επίσης δε θεωρώ ότι η παρουσία κάποιου πωλητή θα έφερνε περισσότερο κόσμο, από τον Ίβαντσουκ, τον Ναβάρα, τον Χάμερ κτλ. Ο κύριος Πιλάλης δεν είχε κάποια 'προσωπική πρωτοβουλία' απλά συνεργάζεται με τον Sentra fm, ο οποίος ήταν ο χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης. Σε κανένα σημείο δεν είπα ότι ήταν η καλύτερη διοργάνωση ούτε είπα μπράβο μου-μας. Απλά είδα σε ένα θέμα για το πρωτάθλημα γυναικών να αναφέρετε μια διοργάνωση που έγινε στο Περιστέρι, λες και ήταν σε κανένα χωριό χωρίς διαφήμιση κτλ. Στον παράδρομο που λέτε έγιναν Ολυμπιακοί αγώνες! Αυτά που λέω δεν είναι μπράβο προς εμάς, αλλά απάντηση στην όποια κριτική σου. Περιστεριώτης Σκακιστής

Ανώνυμος είπε...

Ametanoite, πόσες διοργανώσεις έχεις κάνει εσύ για να μπορείς να κρίνεις τους άλλους; Αντί να γκρινιάζετε συνεχώς εκεί στην Πάτρα, (σας έχουμε βαρεθεί πια), δεν προσπαθείτε να κάνετε κάτι πιο εποικοδομητικό όπως ας πούμε μία διοργάνωση;;

Ametanoitos είπε...

Προσωπικά κάνω πολλά εποικοδομιτικά πράγματα φίλε ανώνυμε. Για τους άλλους δεν μπορώ να απαντήσω. Και όσο για το ποστ του Περιστεριώτη μου έρχεται στο μυαλό η κριτική του Wilkinson σε κάποια εργασία του Von Neumann για την οποία γράφει:

"almost every statement in it is either wrong or misleading"

Αν έγιναν οι Ολυμπιακοί στον παράδρομο τότε γιατί φτιάξατε το κλειστό δίπλα; Άρα οι Ολυμπιακοί έγιναν στο κλειστό και όχι στον παράδρομο. Αλλά δεν νομίζω στους Ολυμπιακούς οι θεατές να έμπαιναν από την είσοδο του κυλικείου! Προσωπικά την πρώτη μέρα που πήγα στο κλειστό ρώτησα 3-4 φορές για να βρω από που θα μπω. Και άδειες βγαίνουν για τα πάντα αν ασχοληθεί κανείς. Επίσης το ονομά μου έχει αναφερθεί πάνω από 3 φορές σε αυτό το μπλόγκ, άρα δεν είμαι ανώνυμος μια που γράφω συνέχεια με αυτό το nickname.

Ο Πιλάλης δηλαδή πήγε στον Sentra στα πλαίσια μιας στρατηγικής προώθησης του αθλήματος από την ΕΣΟ ή επειδή ο άνθρωπος βρήκε μια δυνατότητα να το κάνει; Ο ίδιος μου έλεγε στην Ικαρία πως πιέζει πολλούς άλλους σκακιστές να βρούν τέτοιες ευκαιρίες να γίνονται περισσότερες σκακιστικές εκπομπές. Αυτό σημαίνει "ιδιωτική πρωτοβουλία". Αλλά δεν είναι φίλε Περιστεριώτη ότι είσαι χαζός και δεν καταλαβαίνεις αυτά που γράφω, απλά δεν σου αρέσει η κριτική μου (που δεν ήταν μόνο δική μου αλλά και πολλών άλλων που εκφράστηκε σε αυτό το μπλόγκ). Προτιμάς μάλλον να σου λένε ότι τα κάνεις όλα καλά και όμορφα. Γιατί τέτοια έλλειψη αυτοπεποίθησης; Η κριτική ονομάζεται γκρίνια όταν είναι στοχευμένη; Είπα ότι δεν μου άρεσαν ένα-δύο-τρία πράγματα και όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε άλλους. Δεν θέλει ο εκάστοτε διοργανωτής να τα λάβει υπόψιν του; Με γειά του με χαρά του, εγώ δεν πιέζω κανέναν, την άποψή μου λέω και θα τη λέω χωρίς φόβο ή διπλωματίες, γλυψίματα κτλ. Εγώ ξέρω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και για αυτό επιδιώκω την κριτική σε ότι κάνω για να βελτιώνομαι. Εσείς έχετε άλλη αντίληψη μάλλον.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον και εσύ δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω φίλε ametanoite. Έκανες αναφορά για τον παράδρομο, σου ανέφερα ότι έγιναν εκεί Ολυμπιακοί αγώνες και εσύ μου λες ότι έγιναν στο κλειστό και για την πόρτα του κυλικείου! Αν είναι δυνατόν! Ναι εκεί έγιναν και αυτή ήταν η πόρτα του σταδίου. Και προφανώς τώρα που έγινε γήπεδο μπάσκετ, αυτοί που το κατασκεύασαν κάτι ξέρουν παραπάνω από εμάς και έβαλαν αυτή την είσοδο. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν είπα κάτι αρνητικό για τον κύριο Πιλάλη, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά ξέρεις, δε πήγε από μόνος του, αλλά μετά από συνεννόηση και με τη Στέγη, άρα μάλλον ήταν και προσπάθεια της. Καλά για τα βιβλία μη το συζητήσω, όσο και αν μου αρέσουν, να ξέρεις ότι οποιοσδήποτε χωρίς να κόβει απόδειξη είναι παράνομος. Δεν υπάρχουν ''ειδικές άδειες''.
Επίσης να σου εξηγήσω μια διαφορά. Το να λέω κάνω κριτική, δε γίνετε με το να βγαίνω σε ένα blog και να λέω: ''δεν είχε ούτε μία αφίσα'' την στιγμή που όλο το Περιστέρι ήταν γεμάτο! Αυτό είναι συκοφαντία. Το να πω, ''δεν είχε πολλές παρτίδες στο ιντερνετ'' (γιατί αυτό ισχύει), είναι κριτική, αλλά κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να γίνει εκείνη την ώρα στον διοργανωτή, ώστε αν το έχει παραλείψει, να το διορθώσει.
Τέλος πάντων θεωρώ ότι αυτή μας η κουβέντα δεν θα έχει τέλος, θα κουράσει τους αναγνώστες του blog και είναι και άσχετη με το θέμα! Οπότε καλύτερα να το σταματήσουμε. Περιστεριώτης Σκακιστής

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα να ανέβουν τα αποτ/τα του σημερινού (άρχισε στις 4 το απόγευμα) 4ου γύρου από το Πρωτ/μα Γυναικών στο Βάμο...

IliasPan είπε...

Ας είμαστε και δίκαιοι, τα αποτελέσματα έχουν ανέβει εδώ και αρκετή ώρα. Γενικά η ενημέρωση των αποτελεσμάτων είναι άμεση και μετά τον πρώτο γύρο και οι παρτίδες δημοσιεύονται αρκετά νωρίς.

Αν μπορούσαν να διορθώσουν και τα λάθη που υπάρχουν σε αυτές θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Πάντως το πρωτάθλημα μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα ανιαρό από άποψη αποτελεσμάτων-ποιότητας.

Α.Ο.ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 5

33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με τον 4ο γύρο συνεχίστηκε χθες Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στο Βάμο Χανίων (www.vamosvillage.gr) το 33ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, με τη συμμετοχή δέκα κορυφαίων Ελληνίδων σκακιστριών.

Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από τον Α.Ο. Κύδων Χανίων με συνδιοργανωτές το Δήμο Βάμου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Οσο προχωρούν οι γύροι το ενδιαφέρον αυξάνεται και αισίως σήμερα Σάββατο 28 Νοεμβρίου φθάσαμε στο μέσο του πρωταθλήματος, με την διεξαγωγή το απόγευμα του 5ου γύρου. Ο καιρός είναι θαυμάσιος και οι ηλιόλουστες μέρες ευνοούν την καλή διάθεση όλων, αγωνιζόμενων και διοργανωτών.

Στίς παρτίδες του χθεσινού 4ου γύρου είχαμε τα εξής αξιοσημνημόνευτα:
Η Οικονομοπούλου δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την παραμονή του μαύρου βασιλιά στο κέντρο κι έτσι η αντίπαλος της Άννα-Μαρία Μπότσαρη, αφού αμύνθηκε σωστά και έκανε αλλαγές κομματιών, δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει στο φινάλε.
Στην παρτίδα Παπαδοπούλου-Μακροπούλου, αν και η λευκή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα χώρου που είχε, δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα η μαύρη να βγει με πιόνι παραπάνω και κερδισμένη θέση. Ωστόσο κάποια μικρά λάθη στο κρίσιμο σημείο δεν της έδωσαν τη νίκη κι έτσι ο βαθμός μοιράστηκε.
Νίκη για την Παυλίδου, η οποία αφού ισορρόπησε τη θέση στο άνοιγμα, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το λάθος της αντιπάλου της Χαριτωμένης Μαρκαντωνάκη στην 23η κίνηση και διατήρησε την υπεροχή της μέχρι το τέλος.
Βαθμός και για την Ιορδανίδου, η οποία σε ένα φινάλε με ίσες δυνατότητες και για τα δύο χρώματα, κατάφερε να μετατρέψει σε νίκη το μοιραίο λάθος της αντιπάλου της Ιουλίας Μάκκα, στην 53η κίνηση. Τέλος, μετά από μια αμφίρροπη μάχη η Φαχιρίδου κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Μαριάννας Στεφανίδη και να κερδίσει την παρτίδα στο φινάλε μετά από 61 κινήσεις.

Η Φαχιρίδου με τη νίκη της εκμεταλεύτηκε την ισοπαλία της Μακροπούλου και ισοβάθμισε μαζί της στην πρώτη θέση, έχοντας και οι δύο από 3,5 βαθμούς. Για τον 5ο γύρο σήμερα η Μακροπούλου αντιμετωπίζει την Μαρία Οικονομοπούλου και η Φαχιρίδου την Αννα-Μαρία Μπότσαρη.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΒΑΜΟΣ Α.Ε., το ξενοδοχείο ΒΑΜΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, η BLUE STAR FERRIES, η Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ Κατασκευαστική, το αρτκαφέ ΛΙΑΚΩΤΟ, η ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., το φροντιστήριο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και η Συνεταιριστική ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Πληροφορίες για τους αγώνες με αποτελέσματα, παρτίδες, φωτογραφίες, κ.ά. στο www.kydonchess.gr

Ametanoitos είπε...

Πραγματικά έχει κουράσει η κουβέντα φίλε Περιστεριώτη αλλά ότι και να μου λες η ουσία μετράει. Εγώ δεν είδα καμιά αφίσσα προσωπικά, αλλά είναι γνωστό ότι η όρασή μου δεν είναι το δυνατό μου σημείο. Στο Περιστέρι ρωτώντας "που γίνονται οι αγώνες Σκάκι" την πρώτη μέρα των αγώνων κανείς δεν ήξερε να σου απαντήσει και αυτό είναι γεγονός. Επίσης δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτή είναι η κύρια είσοδος του κλειστού (προφανώς δεν ευθύνεται ο οποισδήποτε διοργανωτής για αυτό, εννοείται. Αλλά όπως λες κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί που το κατασκεύασαν! ) αφού δεν χωρούσε εκεί το πούλμαν να περάσει! Στο κλειστό έγιναν πολύ ωραίοι αγώνες για τους παίχτες και μπράβο στη Στέγη για αυτό, αλλά για τους θεατές έγιναν ελάχιστα πράγματα, πως να το κάνουμε, αυτή είναι η άποψή μου (και όχι μόνο η δική μου) και θα την εκφράζω. Αντί να χαίρεσαι που για την επόμενη φορά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν καλύτερα και να κάνουν τη διοργάνωση ακόμα καλύτερη, απαιτείς να σου πω ότι έχεις δίκιο και να σου δώσω μπράβο και συγχαρητήρια! Πρέπει να το ψάξεις λίγο αυτό!

Όσο αφορά το κλειστό των γυναικών, όντως, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η μαχητικότητα των σκακιστριών (που παραδοσιακά είναι μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών) είναι κάπως μειωμένη. Αναρωτιέμαι αν ευθύνονται για αυτό οι ηλιόλουστες μέρες στο Βάμο! Περιμένω περισσότερα πάντως από την Μαρία Οικονομοπούλου που είχε μια αξιοσημείωτη ανοδική πορεία φέτος.

Ανώνυμος είπε...

@ ametanoitos

Πάντως για τις "ηλιόλουστες μέρες" στο Βάμο υπεύθυνος είναι ο Υψιστος, δεν φταίνε οι διοργανωτές! :)

Ametanoitos είπε...

Προφανώς! :D

Ανώνυμος είπε...

Ametanoite, ακόμη δεν μας έχεις απαντήσει. Πόσες διοργανώσεις έχεις κάνει εσύ για να μπορείς να κρίνεις τους άλλους;;

Unknown είπε...

Δικαίωμα του καθενός είναι να κρίνει πρόσωπα, και καταστάσεις, Σιγά μην χρειαζόταν και δίπλωμα για αυτό... :p

Ανώνυμος είπε...

O Ametanoitos den ekrine proswpa h katastaseis alla mia diorganwsi prwtathlimatos gynaikwn. Profanws einai exper tou eidous, tha exei kanei polles...

Ametanoitos είπε...

Έχω διοργανώσει εξαιρετικά τουρνουά Κάταν στο σπίτι μου, αλλά αυτό δεν μετράει γιατί δεν είναι σκακιστικό, μάλλον!

Έχω διοργανώσει επίσης αμέτρητα τουρνουά μηχανών στο Arena 2.01 και στο interface του Fritz 12 στο διπύρηνο laptop μου. Κανένας συμμετέχων δεν διαμαρτυρήθηκε για το ποσό μνήμης ή για το βιβλίο ανοιγμάτων που επέλεξα. Η Rybka έκανε μόνο κάποια παραπονάκια για τη συμμετοχή κάποιων υποτιθέμενων κλώνων της στο τουρνουά αλλά μετά το πέρας του δεν κατέθεσε ένσταση γιατί κατάφερε και τους κέρδισε.

Αρκούν αυτά; :)

IliasPan είπε...

Επειδή έχει αρχίσει να προσωποποιείται πολύ το τόπικ να πω πως συμφωνώ σχεδόν σε όλα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις που έκανε ο ametanoitos.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πώς δεν κατέκρινε κανέναν προσωπικά αλλά σχολίασε συγκεκριμένες καταστάσεις παραθέτοντας την άποψή του για το πώς θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα δίνοντας και παραδείγματα από άλλες διοργανώσεις. Με αυτές τις ιδέες και τις απόψεις μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί δεν έχει το δικαίωμα όμως να προσπαθεί να τις μειώσει.

Τυχαίο βέβαια αλλα πόλλά από αυτά που ανέφερε γίνονται ή προσπαθούν να γίνουν στο πρωτάθλημα ανδρών.

Καλή σας διασκέδαση.

Ανώνυμος είπε...

Tι άλλο θα ακούσουμε πια... Καλά που υπάρχει και ο Ametanoitos, ευγνωμοσύνη του χρωστούν στο Βραχάτι...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Από τις παρτίδες του 5ου γύρου πάντως, η μοναδική που "βλέπεται" είναι... αυτή που δεν παίχτηκε (Μπότσαρη- Φαχιρίδου). ΟΙ υπόλοιπες είναι απλά τραγικές...

Α.Ο.ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 6

33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με τον 5ο γύρο συνεχίστηκε χθες Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Βάμο Χανίων (www.vamosvillage.gr) το 33ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, με τη συμμετοχή δέκα κορυφαίων Ελληνίδων σκακιστριών.
Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από τον Α.Ο. Κύδων Χανίων με συνδιοργανωτές το Δήμο Βάμου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Στίς παρτίδες του χθεσινού 4ου γύρου είχαμε:

Σύντομη ισοπαλία στην παρτίδα Μπότσαρη-Φαχιρίδου μετά από τριπλή επανάληψη θέσης.
Πειστική νίκη της Παυλίδου επί της Παπαδοπούλου, με τη λευκή να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την καθυστερημένη ανάπτυξη της μαύρης.
Μετά από ένα ισορροπημένο άνοιγμα και για τις δυο πλευρές, η Μακροπούλου κερδίζοντας σύντομα την παρτίδα απέδειξε ότι δεν ήταν σωστή η θυσία του κομματιού από την Οικονομοπούλου στην 20ή κίνηση. Νίκη για τη Μάκκα με τα μαύρα, η οποία παίζοντας επιθετικά από την αρχή έκαμψε την αντίσταση της αντιπάλου της Στεφανίδη σε 37 κινήσεις.
Τέλος, μετά από μια αμφίρροπη παρτίδα η Ιορδανίδου εκμεταλλευόμενη κάποιες ανακρίβειες της αντιπάλου της Μαρκαντωνάκη, κατάφερε να κερδίσει την παρτίδα ύστερα από 45 κινήσεις.

Η βαθμολογία στις πρώτες θέσεις μετά τον 5ο γύρο διαμορφώθηκε ως εξής: Η Μακροπούλου έμεινε μόνη στην πρώτη θέση με 4,5 β. και ακολουθείται στην 2-3 θέση από την Φαχιρίδου και την Παυλίδου που έχουν από 4 β. Ακολουθούν έχοντας από 3,5 β. η Μπότσαρη με την Ιορδανίδου.

Σήμερα Κυριακή το απόγευμα στις 4, για τον 6ο γύρο, έχουμε τις εξής αναμετρήσεις: Φαχιρίδου - Μάκκα, Μαρκαντωνάκη - Στεφανίδη, Παπαδοπούλου - Ιορδανίδου, Οικονομοπούλου - Παυλίδου και Μπότσαρη - Μακροπούλου.
Η σημερινή μέρα προσφέρεται για μια κυριακάτικη βόλτα στο Βάμο, η επίσκεψη στο χώρο των αγώνων (στο Δημαρχείο του Βάμου) είναι ελεύθερη για το κοινό και αναμένεται να έρθουν να παρακολουθήσουν τις παρτίδες αρκετοί επισκέπτες.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΒΑΜΟΣ Α.Ε., το ξενοδοχείο ΒΑΜΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, η BLUE STAR FERRIES, η Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ Κατασκευαστική, το αρτκαφέ ΛΙΑΚΩΤΟ, η ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., το φροντιστήριο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και η Συνεταιριστική ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Πληροφορίες για τους αγώνες, αποτέλεσματα, παρτίδες, φωτογραφίες, κ.ά. στο www.kydonchess.gr

καλοπροαίρετος είπε...

Απάντηση σε αυτό το κουίζ: Αφιδνες.

Τοπωνύμια με ίδια γραφή που διαφέρουν στον τονισμό ήξερα μόνο τις Φέρες (Έβρος) / Φερές (= Βελεστίνο, Μαγνησία). Από εδώ έμαθα για την Αρκαδία / Αρκαδιά, και από το τελευταίο βιβλίο του Δημήτρη Σαραντάκου «Τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες;» (σύμφωνα με το εξώφυλλο· σύμφωνα με τις εσωτερικές σελίδες και τα υπερσέλιδα των μονών σελίδων, «Τι μας είπαν κλπ.», και χωρίς ερωτηματικό) έμαθα για τις Αφίδνες / Αφιδνές: «Ο Τυρταίος, ελεγειακός ποιητής, καταγόταν μάλλον από τις Αφίδνες της Λακεδαίμονος (και όχι από τις Αφιδνές της Αττικής)» (σ. 141). Υπάρχουν και γουγλίσματα με την εκδοχή Άφιδναι.

Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 7

33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Παρουσία αρκετών επισκεπτών, κυρίως νεαρών σκακιστών από τους συλλόγους της Κρήτης, συνεχίστηκε χθες Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Βάμο Χανίων (www.vamosvillage.gr) το 33ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, με τη διεξαγωγή του 6ου γύρου. Τον χθεσινό γύρο παρακολούθησαν ακόμα, ο πρόεδρος της ΕΣΣΚ κ. Στεφανάτος και επίσης παράγοντες και προπονητές σκακιστικών συλλόγων.

Στίς παρτίδες του χθεσινού 6ου γύρου είχαμε:

Ησυχη ισοπαλία στην παρτίδα Μπότσαρη - Μακροπούλου, με τη μαύρη να επιλέγει το άνοιγμα Γκαμπί της Βασίλισσας βαριάντα Λάσκερ που απλοποιεί από νωρίς τη θέση αλλάζοντας κομμάτια.
Από μισό βαθμό και στο ζευγάρι Παπαδοπούλου - Ιορδανίδου. Μετά από ένα μαχητικό άνοιγμα, η παρτίδα έφτασε σε ένα ισορροπημένο φινάλε όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν ισοπαλία.
Μετά από πολλές περιπλοκές στο μέσο της παρτίδας η Οικονομοπούλου κατάφερε να βγει με πιόνι παραπάνω στο φινάλε, όμως τελικά δεν της έδωσε τη νίκη, κι έτσι μοιράστηκαν το βαθμό με την Παυλίδου. Ηττα για τη Στεφανίδη, η οποία αν και έβγαλε κερδισμένη θέση αποκρούοντας με αποφασιστικότητα την επίθεση της Μαρκαντωνάκη, έκανε δύο μοιραία λάθη στην 34η και στην 36η κίνηση κι έχασε την παρτίδα. Τέλος, στην ομορφότερη και μαχητικότερη παρτίδα της ημέρας, η οποία πέρασε από πολλά στάδια, σε ένα πολύ πιθανόν ισόπαλο φινάλε, η Φαχιρίδου "έστησε" πύργο στην 73η κίνηση κι έχασε την παρτίδα από τη Μάκκα.

Στη βαθμολογία μετά τον 6ο γύρο, η Μακροπούλου συνεχίζει μόνη στην πρώτη θέση με 5 β. και ακολουθείται στην δεύτερη από την Παυλίδου με 4,5 β. Στην συνέχεια βρίσκονται έχοντας από 4 β. η Μπότσαρη, η Ιορδανίδου και η Φαχιρίδου.

Σήμερα Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα, για τον 7ο γύρο, έχουμε τις αναμετρήσεις: Μακροπούλου - Φαχιρίδου, Παυλίδου - Μπότσαρη, Ιορδανίδου - Οικονομοπούλου, Στεφανίδη - Παπαδοπούλου και Μάκκα - Μαρκαντωνάκη.

Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από τον Α.Ο. Κύδων Χανίων με συνδιοργανωτές το Δήμο Βάμου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΒΑΜΟΣ Α.Ε., το ξενοδοχείο ΒΑΜΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, η BLUE STAR FERRIES, η Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ Κατασκευαστική, το αρτκαφέ ΛΙΑΚΩΤΟ, η ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., το φροντιστήριο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και η Συνεταιριστική ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Πληροφορίες για τους αγώνες, αποτελέσματα, παρτίδες, φωτογραφίες, κ.ά. στο www.kydonchess.gr

IliasPan είπε...

Στην τελευταία παρτίδα του πρωταθλήματος θα κριθεί ο τίτλος. Ιορδανίδου-Μακροπούλου, με τη δεύτερη να θέλει μονο νίκη για να μην χάσει το πρωτάθλημα από την Μπότσαρη. Κρίμα που δεν έχουμε εικόνα από την παρτίδα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τελικά η Μακροπούλου έχυσε την καρδάρα με το γάλα, και υπάρχει ισοβαθμία στην πρώτη θέση.

IliasPan είπε...

Pourquoi? Δεν νομίζω ότι είχε αποκτήσει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα έναντι της Μπότσαρη κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
Επιπλέον, όταν επιλεγεις να μην παλέψεις τις δυο πιο κρίσιμες παρτίδες του πρωταθλήματος λογικό είναι τα πάντα να κριθούν στις πολύ μικρές λεπτομέρειες.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Γιατί απλά... η Άννα-Μαρία δεν έπαιξε σκάκι σε αυτό το πρωτάθλημα. Αγγαρεία έκανε, ξεκάθαρα. Το έχει μπουχτίσει το αγωνιστικό, και ο μόνος λόγος που παίζει είναι ο ευνόητος.
Δεν θα πω αν το άξιζε η δεν το άξιζε (εξάλλου αυτό λίγη σημασία έχει σε τουρνουά σαν το Π.Γ.), αλλά θα πω ότι πήρε ένα πρωτάθλημα που δεν την ενδιέφερε.

IliasPan είπε...

Ας έπαιζε η Μακροπούλου τις παρτίδες της με την Μπότσαρη και τη Φαχιρίδου για να είχε περισσότερες πιθανότητες να πάρει το πρωτάθλημα.

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά το πρωτάθλημα κρίθηκε στην τύχη καθώς και οι δυο σκακίστριες έκαναν ουσιαστικά 6/7 (πόσο καλύτερα-ή χειρότερα- να πάνε;) και η μόμη τους διαφορά ήταν ότι η Ιορδανίδου πήγε καλύτερα από τη Μάκκα.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

H A.M. Μποτσαρη δηλωσε πως το φετινο Πανελληνιο πρωταθλημα θα ειναι το τελευταιο στην καριερα της, στην σημερινη εκπομπη του Χ. Πιλαλη. Σημαντικο ρολο στην αποφαση της επαιξε ο νεος αθλητικος νομος, που επιβαλει στους Δημοσιους Υπαλληλους-αθλητες να παιρνουν αδειες ανευ αποδοχων για ν' αγωνιζονται σε διοργανωσεις, απο 1/1/2011.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν κάπου ηχογραφημένες οι εκπομπές (αυτή ή παλιότερες) ή σε μορφή που μπορεί κάποιος να τις κατεβάσει ;
Ευχαριστώ

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Προσωπικα δεν το ξερω, αλλα οι δηλωσεις της Μποτσαρη ηταν παρομοιες μ' αυτες που περιεχονται στην συνεντευξη της στο http://www.kydonchess.gr/pages/womenbotsari
.html

Unknown είπε...

Δεν υπάρχουν ηχογραφημένες οι εκπομπές στο διαδίκτυο.

Ανώνυμος είπε...

Οκ, ευχαριστώ για την απάντηση...
Αλλά υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό ;
Είμαι σίγουρος ότι πολύ θα ήθελαν να ακούσουν τις εκπομπές, σε περίπτωση που χάσουν κάποια το Σάββατο.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

διορθώνω: πολλοί πολύ θα ήθελαν :)

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Βάζεις τον VLC ( www.videolan.org/ ) και στην ηχογραφεί από διαδικτύου ( mms://sentrafm.live24.gr/sentrafm )
To sceduling είναι πολύ εύκολο, αν το κάνεις 1-2 φορές, και απόλυτα παραμετροποιήσιμο.
Αν στον Sentra δαπανούσαν μερικά ΜΒ για να ηχογραφούν τις εκπομπές του Χρήστου, τότε που θα αποθήκευαν την τελευταία συνέντευξη του Θεού Αλέφαντου; :p

βαρύγδουπος είπε...

Συμφωνώ με αρκετούς από τους προλαλήσαντες, ότι για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το γυναικείο σκάκι στην Ελλάδα, υπεύθυνη είναι 100% η διοίκηση της ΕΣΟ. Άλλωστε, όλοι οι γνωρίζοντες το χώρο, συμφωνούν σ' αυτό. Δυστυχώς, από τότε που πρωτοεκλέχθηκε αυτή η διοίκηση το 1982, η σύνθεση της Εθνικής γυναικών έγινε οικογενειακή υπόθεση των διοικούντων. Πότε η σύζυγος, πότε η κόρη, πότε η ερωμένη... Θυμίζω για τους νεότερους, ότι στο παρελθόν είχε "εκπαραθυρωθεί" από την Εθνική, ισχυρή σκακίστρια της εποχής, λόγω ηλικίας(!), για να παίξει η γκόμενα... Όμως, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αναφορά και στις ευθύνες του σχεδόν ισόβιου ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής γυναικών. Ο Ν. Γαβριλάκης παρέλαβε τα μεγαλύτερα -υποτίθεται- ταλέντα του γυναικείου σκακιού και τα καθήλωσε επί χρόνια στο ίδιο έλο ή και χειρότερα. Με δημοσιουπαλληλική νοοτροπία και με βαριάντες ασφαλείας, δεν είναι δυνατό να πιστεύει ο Ν. Γαβριλάκης ότι μπορεί ν' απογειώσει κάποια σκακίστρια. Για να ξεκολλήσει η Εθνική γυναικών από τη στασιμότητα, αλλά και επειδή υπήρξε στο παρελθόν και θέμα ηθικής τάξης, πιστεύω ότι επιβάλλεται η αλλαγή προπονητή. Έχει ήδη αργήσει μερικά χρόνια...