Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Εικόνες


Ενώ το ιστορικό τουρνουά της αγγλικής πόλης Χέιστινγκς πλησιάζει προς το τέλος του (87η διοργάνωση στη σειρά! -φέτος συμμετέχει και ο Βασίλης Κοτρωνιάς), ανέσυρα μια φωτογραφία από το χιονισμένο Χέιστινγκς των αρχών του '70, όπου ο Αμερικανός GM Ρόμπερτ Μπερν (αριστ.) παίζει μπλιτς με τον Ρέιμοντ Κιν (δεξ.). Όρθιος, με το σκούφο, παρακολουθεί ο Σοβιετικός GM και ψυχολόγος Νικολάι Κρόγκιους. Ο Κιν έγινε GM λίγα χρόνια αργότερα. Η πόλη της νότιας Αγγλίας, έχει γίνει γνωστή στην ιστορία από την μάχη του 1066 μεταξύ Αγγλοσαξόνων και Νορμανδών που αναγράφεται σε όλες τις σελίδες στρατιωτικής ιστορίας και ήταν η τελευταία επιτυχημένη εισβολή στο νησί.

41 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

To τουρνουά του Hastings (since 1882!) κατέχει ένα αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό . Έχουν συμμετάσχει σ’αυτό όλοι οι Π.Πρωταθλητές (έως τον Γ.Κασπάροφ) με μοναδική εξαίρεση τον Μπόμπυ. Θρυλικό πράγματι τουρνουά, σήμα κατατεθέν της σκακιστικής Γηραιάς Αλβιόνος για 128 χρόνια. Αυτό θα πει σεβασμός στη παράδοση ! Ο Β. Κοτρωνιάς το έχει κερδίσει στο παρελθόν (σίγουρα μια φορά ίσως και δυο δεν είμαι σίγουρος).

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Ριζοπουλε μας απογοητευσατε. Περιμεναμε σεντονι κι αυτο δεν ειναι ουτε σεμεδάκι (ποθ λεει και ο τριλιζας...). Ο Κοτρωνιας εχει ισοβαθμησει στη πρωτη θεση το2004 με τον Rowson (τα τελευταια χρονια εχει λιγο ξεπεσει το Χαστινγκς).

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Είδες? Με τις παρατηρήσεις βελτιώνομαι. Δεν ξέρω περί ‘ξεπεσμού’ που λέτε, πάντως το να έχεις κερδίσει ένα τουρνουά-θρυλο (γιατί KAI η ισοβάθμια στην πρώτη θέση είναι πεντακάθαρη ΝΙΚΗ) στα τραπέζια του οποίου, έχουν καθίσει οι Λάσκερ, Αλιέχιν, Καπαμπλάνκα, Ταλ και … αρκετοί ακόμη παρόμοιας εμβέλειας μαζέτες ,για μένα περιποιεί τιμή ύψιστη.
Μα γιατί πρέπει σ’αυτή τη χώρα να αμφισβητούμε τα πάντα και ειδικά τις όποιες επιτυχίες συμπατριωτών μας? Τι μιζέρια μας κυνηγάει ρε παιδί μου ? Και το πιο ωραίο είναι ότι οι πιο μίζεροι εξ ημών μεγαλουργούν όταν ΔΕΝ είναι μίζεροι κι όμως συνεχίζουν να είναι. Μαζοχιστές είμαστε τελικά… (Ωχ έφτασα στα όρια του (μονού) σεντονιού οπότε STOP!)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως και τα ‘σεμεδάκια’ του Ριζόπουλου μια χαρά είναι.:)
Το κομπλεξ ορισμενων με τον Κοτρωνια είναι αγιάτρευτο τελικά. Βέβαια αυτοι εχουν σαρωσει όλα τα διεθνη τουρνουα (ΧΑ,ΧΑ)γι’ αυτο απαξιούν το Χάστινγγς…

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Νεο μοντελο στην Εθνικη ομαδα απο τον Βασιλη Κοτρωνια. Αντιγραφω απο το http://www.chessfed.gr/

Αθήνα 04.01.2011
Με ανακοίνωσή του ο προπονητής της εθνικής ομάδας Βασίλης Κοτρωνιάς καλεί στην Προεθνική Ομάδα για το 2011 τους:
1) Παπαιωάννου Ιωάννη
2) Μπανίκα Χριστόδουλο
3) Μαστροβασίλη Δημήτριο
4) Χαλκιά Στυλιανό
5) Μαστροβασίλη Αθανάσιο
6) Νικολαίδη Ιωάννη
7) Καπνίση Σπυρίδων
8) Παπαδόπουλο Ιωάννη
9) Γεωργιάδη Ιωάννη
10) Παυλίδη Αντώνιο
11) Παυλίδη Αναστάσιο
Οι ως άνω επιλεχθέντες θα συμμετάσχουν στις προπονήσεις της Εθνικής κατά το 2011. Από αυτούς θα γίνει η επιλογή στα τέλη Αυγούστου για την εκπροσώπηση μας στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων του 2011.
Κάθε ένας από τους σκακιστές της προεθνικής θα πρέπει να έχει παίξει mιnimum 34 αξιολογημένες παρτίδες μέχρι τέλη Αυγούστου εφόσον επιθυμεί την είσοδό του στην Εθνική Ομάδα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Έλα μωρέ, με τον ξεπεσμένο τον Κοτρωνιά... Ούτε καν δέκα πρωταθλήματα Ελλάδας, πρωτιές σε κάτι τουρνουά της πλάκας (Hastings, Gibtelecom, Gausdal, Reykjavik...), ένα χωροχάλκνινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του 2008... κι ούτε καν 2630 δεν έχει πιάσει ποτέ. Ασήμαντα πράγματα.

Βαγγέλης Αντ. είπε...

Ανεξάρτητα με την τότε επιτυχία του Κοτρωνιά (το 2004) αυτό δεν αναιρεί πως το Χάστινγκς έχει ξεπέσει πολύ και βασικά έχει γίνει μαζετοτουρνουά με τα όλα του -να λέμε την αλήθεια. Αυτός ο Κοτρωνιάς αλήθεια δεν είχε κόψει πέρυσι το καλοκαίρι το σκάκι όταν έχασε μιά παρτίδα? Ας αποφασίσει δηλαδή γιατί μιά τέτοια επιστολή είχα διαβάσει στα ελληνικά σκακιστικά πολιτικά.
Τώρα που το θυμήθηκα: Ξεκαθαρίστηκε ποτέ γιατί απολύθηκε από προπονητής της εθν. ομάδας ο Γιάννης Νικαλαιδης? Δεν λέω αν είναι καλύτερος ή χειρότερος, αλλά τον λόγο τον έχει πει κανείς?

Ανώνυμος είπε...

ναι εσενα θα ρωτησει που δεν κρατησε την δεσμευση του. οποτε θελει το αρχιζει το σκακι οποτε θελει το ξανακοβει. εσενα τι σε νοιαζει;

ενας ξεπεσμενος και ανενεργος ελληνας ΙΜ

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Σας έχουν διαφύγει οι υπόλοιπες 87 φορές που ο Κοτρωνιάς "έκοψε το σκάκι".Εγώ τον θυμάμαι να το κόβει από το 1986, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι... δεν το είχε κόψει και πιο νωρίς.

Ανώνυμος είπε...

Σαν το Rocky, από το sequel (Rocky 2) έλεγε ότι θα αποσυρθεί και τελικά γυρίστηκαν 6 Rocky!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Το σκάκι δεν κόβεται έτσι εύκολα παλληκάρια! Είναι εξάρτηση χειρότερη από το αλκοόλ, το καπνό και άλλα παρεμφερή. Εδώ δε μπορούμε μείς οι μαζέτες να το κόψουμε που έχουμε και ένα δυο(λέμε τώρα..) λόγους (παικτικούς και παντοφλικούς) παραπάνω από τον Κοτρωνιά , οπότε ας του συγχωρήσουμε την όποια ανακολουθία δηλώσεων (…πάντως οι 87 φορές είναι λίγο υπερβολικό, ε Πανίκο ?).
Με παραξενεύουν λίγο αυτές οι 34 προαπαιτούμενες -έως τον Αύγουστο- παρτίδες για να μπει κάποιος στην Εθνική. Δεν γνωρίζω αν είναι απαίτηση Κοτρωνιά ή Ομοσπονδίας ή ομού, αλλά σαν πολλές δεν είναι ? Πρέπει δηλαδή κάποιος να παίξει σε τουλάχιστον 5 ατομικά ή ομαδικά τουρνουά μεσα σε ένα εξάμηνο. Βέβαια έχει φαντάζομαι τη λογική του να είναι κάποιος ‘ζεστός’ παικτικά και για επαγγελματίες δεν είναι πολλές, αλλά όταν μιλάμε για τους καλύτερους έλληνες παίκτες με τεράστια εμπειρία μπορεί και με πολύ λιγότερες παρτίδες να είναι κάποιος σε φόρμα ιδανική, έτσι δεν είναι?
Βέβαια όποιοι έχουν τα γένια έχουν και τα χτένια , οπότε ίδωμεν…

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Rizopoulos

Δεν συμφωνω, νομιζω οτι το νουμερο ειναι καλα υπολογισμενο. Ας μην ξεχναμε πως, ως τοτε, μεσολαβουν το αντρικο Πανευρωπαϊκο (11 γυροι), το Πρωταθλημα (7 αγωνες) και το Κυπελλο. Οσοι ανηκουν σε Θεσσαλονικιωτικα και Καβαλιωτικα σωματεια θα εχουν να παιξουν και προκριματικα για το Πρωταθλημα, ενω οι Αθηναιοι θα εχουν αρκετες αγωνιστικες στο Κυπελλο. Στην ουσια με δυο καλοκαιρινα τουρνουα (η χρονικη προθεσμια ειναι ως το τελος Αυγουστου) το επιασες το οριο..

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ Μέτοικος: Ναι δε λέω, το καλεντάρι (που εσείς το γνωρίζετε καλά) δείχνει πρόσφορο για να πιάσει κάποιος υποψήφιος το όριο. Πάντως το προηγούμενο σχόλιο μου -για να ειμαι ειλικρινής- υπέκρυπτε και τη ‘δόλια’ επιθυμία να δω τον Γ. Παπαϊωάννου στην Εθνική (απ’ότι ξέρω, χωρίς να είμαι σίγουρος, δεν παίζει τόσο συχνά πλέον και ως συνάδελφος μπετατζής το καλοκαίρι που ‘ανοίγουν’ οι δουλειές με τα ασφαλτικά που να τρέχει στα όπεν…).
Υ.Γ. Ουδεμία γνωριμία έχω με τον κ. Παπαϊωάννου, απλώς πέραν της συναδελφικής αλληλεγγύης γουστάρω πολύ το ‘‘τρελό’ παιγνίδι του (προϊόν ασφαλώς πηγαίου ταλάντου) και… ξυρίζει και τον Μορόζεβιτς για πλάκα άμα λάχει… :-)

Chessmania είπε...

Εσας τους μαzέτες πδρίμένει η ομοσπονδια να πείται πιους θα πάρει εθνική...και όποιοσ δε μπορει να παίξει να πάει για μπετά. Και σιγα το μεγάλο παικταρά τον μοροzεβιτσ που κέρδισε το 'ταλέντο'. Ούτε στους τοπ 20 δεν είναι πλεον

Μορφέας είπε...

@chessmania

Αν στείλεις κι άλλα τέτοια θα νομίζει ο κόσμος ότι είμαστε αμόρφωτοι οι σκακιστές. Τα β' πληθυντικά θέλουν ε, όχι αι, έλεος...το μαθαίνουν στη β' δημοτικού.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αγαπητέ chessmania ,αν είσαι πράγματι chessmaniac και νεαρός (β’ δημοτικού ή κοντά) ,αρχίζω να ενστερνίζομαι κάποια άποψη που διατύπωσε παλιότερα ο Ηράκλειτος επαίτης περί γενικότερης παιδείας παράλληλα με το σκάκι. (Τα περισσότερα νέα παιδιά πάντως που γνωρίζω προσωπικά και ασχολούνται με το σκάκι, είναι εξαίρετοι μαθητές και γενικά φωτεινά μυαλά με ποικίλα ενδιαφέροντα.)
Αν είσαι πάλι κάποιος που ‘έχει’ για πλάκα τον ‘ξεπεσμένο’ Μορόζεβιτς ,…συχώρα με τον μαζεταρά.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ανεξαρτητα απο τις οποιες προσωπικες προτιμησεις στο σκακιστικο ταλεντο του ενος η του αλλου υποψηφιου για την Εθνικη, η ανακοινωση καθιερωνει ενα κριτηριο, εγκαιρα, και χωρις υπερβολες στις απαιτησεις. Ετσι, οταν γινει η επιλογη, ο καθενας μας θα μπορει να κρινει αν ειναι συμφωνη με την προσφατη φορμα των κορυφαιων Ελληνων σκακιστων καθως θα υπαρχει ασφαλες δειγμα γραφης. Στην ουσια επομενως, το εργο του εκλεκτορα δυσκολευει, καθως ο ιδιος καθιερωνει εναν κανονα, που πιο πολυ απ' ολους επηρεαζει τον ιδιο.

Απο την ελλειψη κατι τετοιου δεν υποφερουμε κυριως σ' αυτη την χωρα;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Γλωσσα λανθανουσα..

Το "δυσκολευει" στο προηγουμενο σχολιο, μαλλον ειναι αποτοκο της κουλτουρας της εποχης. Το ιδιο καλα θα μπορουσα να γραψω "διευκολυνεται" με μια αλλη οπτικη.

Μαλλον σωστοτερο ειναι: γινεται περισσοτερο διαφανο, καθως ο ιδιος θεσπιζει εναν κανονα, που για την εφαρμογη του, τοσο κατα γραμμα, οσο και στην ουσια, ο ιδιος θα κριθει.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Όσοι γνωρίζουμε χρόνια τώρα τον Βασίλη Κοτρωνιά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα προσφέρει στην Εθνική Ομάδα με συνέπεια και συστηματικότητα. Το νέο κριτήριο που προσθέτει είναι σίγουρα χρήσιμο, όμως (όπως οποιοδήποτε άλλο) δεν πρέπει να είναι απόλυτα δεσμευτικό. Για παράδειγμα, δεν θα είναι καλό αν κάποιος αποκλειστεί επειδή έπαιξε μόνο 30 παρτίδες, αλλά υψηλού επιπέδου και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κατά τη γνώμη μου, η επιλογή πρέπει να γίνεται μετά από ανάλυση πολλών κριτηρίων, κανένα από τα οποία δεν πρέπει να είναι απόλυτο εκτός από ένα: ο πρωταθλητής Ελλάδος πρέπει αυτοδίκαια να συμμετέχει στην Εθνική Ελλάδος. Πιστεύω ότι έγινε μεγάλη ζημιά στο ελληνικό σκάκι όταν αποκλείστηκε από την Εθνική ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αφού είχε κερδίσει το πρωτάθλημα με εξαιρετική άνεση και 5/5(!) εναντίον των GM που συμμετείχαν. Η ευθύνη φυσικά βαρύνει πρώτιστα την ΕΣΟ, αλλά νομίζω ότι και οι ίδιοι οι παίκτες θα έπρεπε να επιμείνουν για την αξιοκρατική συμμετοχή του τότε πρωταθλητή Ελλάδος.

Αντίστοιχα, για μένα είναι προφανές ότι το 2011 ο πρωταθλητής Ελλάδος Βασίλης Κοτρωνιάς έχει να προσφέρει περισσότερα στην Εθνική Ομάδα ως παίκτης, παρά ως εκλέκτορας/αναλυτής. Αργότερα, βλέπουμε…

IliasPan είπε...

Οι 34 παρτίδες δεν είναι μόνο μέσο επίτευξης της κατάλληλης φόρμας αλλά και μέσο για να κρίνει καλύτερα ο προπονητής τους καταλληλότερους για την εθνική ομάδα.
Και μιας και είναι η πρώτη φορά που θα έχει έναν τόσο διευρυμένο κύκλο παικτών υπό την επίβλεψή του το νούμερο όντως δεν είναι παράλογο.
Εξάλλου αρκετοί από αυτούς έχουν μία σχετική αδράνεια τελευταία και δεν θα ακουγόταν πολύ δίκαιο να θεσπιστούν δύο διαφορετικά όρια παρτίδων.
Και μιας και μιλάμε για εθνική ομάδα το συγκεκριμένο κριτήριο θα πρέπει να λειτουργήσει σαν κίνητρο για τους κορυφαίους σκακιστές μας να επαναδραστηροποιηθούν παρά ως εμπόδιο (ευχή...).

Eρασιτέχνης σκακιστής είπε...

Mια και το έθιξε ο κος Ριζοπουλος (χιουμοριστικά όπως συνηθίζει φαντάζομαι και όχι συντεχνιακά) ποιο επάγγελμα ταιριάζει καλύτερα στους σκακιστές ή μάλλον να το πούμε αλλιώς οι πιο πολλοί γνωστοί σκακιστές τι επαγγέλονταν;

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των σκακιστών μάλλον είναι δύσκολο να εξαχθουν αλλά ας πιάσουμε τους Π.Πρωταθλητές (έως τον Κασπάροφ γιατί μετά ο όρος ‘θολώνει’).
Έχουμε και λέμε: 4 Μαθηματικοί (2 ‘καθαροί’ δηλαδή διπλωματούχοι διδάκτορες Λάσκερ και Όιβε και 2 με προχωρημένες πανεπιστημιακές μαθηματικές σπουδές: Καπαμπλάνκα και Κάρποφ (ο τελευταίος νομίζω τελικά πήρε πτυχίο στα Οικονομικά).
2 Μηχανικοί (φτουύ μειοψηφία είμαστε…) (Μποτβίνικ(Ηλεκτρ.Μηχανικός) και Σμύσλοβ (με σπουδές αεροναυπηγικής χωρίς πτυχίο νομίζω)
2 με Ουμανιστικής κατεύθυνσης σπουδές (Ταλ: Εξειδικευμένη Φιλολογία και Κασπάροφ νομίζω Ιστορία)
1 Νομικός (Αλιέχιν: Αν και μερικές πηγές αμφισβητούν ότι ήταν διδάκτωρ της Σορβόννης)
Οι υπόλοιποι(μπορεί βέβαια κάποιος να μου διαφεύγει) δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ‘σπουδαγμένοι’ (με την συμβατικά αποδεκτή έννοια) πάντως το αγαπημένο μου επάγγελμα είναι αυτό του Πετροσιάν ,ο οποίος ορφάνεψε μικρός και για να ζήσει σκούπιζε δρόμους μες τη βαρυχειμωνιά! (Λέγεται ότι έτσι ξεκίνησε το πρόβλημα ακοής που είχε).
Ήτοι αγαπητέ συνερασιτέχνη δεν υπάρχουν μάλλον ‘προδιαγραφές’.
(αν και υπερτερούν σαφώς οι των θετικών επιστημών αλλά το ‘δείγμα’ είναι μάλλον μικρό για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων) Η Κάισσα το δίνει το χρίσμα όπου της καπνίσει.
Υ.Γ. Φαρμακοποιός πάντως Π.Πρωταθλητής δεν υπήρξε ως τώρα …Έμπαινε Κονιδάρη μικρός είσαι ακόμα.:-)
Υ.Γ 2. Ορίστε με κάνατε τώρα και έραψα σεντόνι και θα φωνάζει ο Μπαρμπής...

Ανώνυμος είπε...

Τελείως μαζέτεψε ο Κοτρωνιάς...
6/9 στο Χαστινγκς παίζοντας με τη σάρα και τη μάρα, έχασε και 12 πόντους ΕΛΟ. Τώρα θάθελα να δώ τα μούτρα του ανώνυμου που πρότινος περίμενε να δείξει την "μεγάλη" του αξία.

Ανώνυμος είπε...

Να ταν η ζήλια ψώρα...

Ανώνυμος είπε...

Τι λε ρε παιδί μου, δεν πήγε καλά ο Κοτρωνιάς σ'ενα τουρνουά οπότε πάπαλα η 'μεγάλη' του αξία, του μαζέτα ε; Τότε να παρει εσενα ξυπνητζή μου προπονητή η ΕΣΟ, που εισαι προφανως καποιος μεγάλος παικταράς. Για στείλε βιογραφικό να μελετηθει...

Chessmania είπε...

Ο φρεντzάς τι έχει σπουδάσει; Ανωτατη παπαρολογία; πάντως από επάγγελμα καλα του ειπε ο αλλος να γινει ψαρας (χα,χα,χα) γιατι απο σκακι ειναι 'μυρωδιάς'!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Σήμερα τα φώτα και ο φωτισμός! (φρούδες ελπίδες…)
Λοιπόν Γάτε συγχαρητήρια για την αναβάθμιση του μπλογκ. Σίγουρα πλέον ποστάρουν ο Κραμνικ, ο Κάρλσεν και ο Ανάντ εδώ. Μαζέτας ο Κοτρωνιάς, ‘μυρωδιάς’ ο Φρεντζάς,η σαρα και η μαρα στο Hastings, δεν μπορεί, αυτός ο chessmania είναι σίγουρα κάποιος από τους προαναφερόμενους ε?
Όσο για τις σπουδές του Παναγιώτη δεν είναι αυτές που λες γιατί αλλοίμονο, θα τον θυμόσουν ως συμφοιτητή σου. Ένα υποβαθμισμένο ψωροπτυχίο με άριστα του Μετσόβιου έχει ,οπότε μάλλον πλέον στο νησί που μένει ,ψαράς θα είναι και γιατί όχι. Αξιοπρεπέστατο επάγγελμα και πολύ ελληνικό… σαν τη παπαρολογία τη δική σου , εθνικό μας επιτήδευμα.

Chessmania είπε...

Μπορή να μην είμαι ο κραμνικ αλλα εσενα μαzετα ριzόπουλε σε περναω στο ελο και τι είσαι και δηκιγόρος του φρεντzά;

Ανώνυμος είπε...

Στη fide και στην εσο δεν βρήκα κανέναν chessmania

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Καλά φιλαράκι chessmania προδόθηκες κορόιδο! Ήταν να μη πεις ότι με περνάς στο ελο, τώρα θύμωσα στ’ αλήθεια. Θα σε βρω γιατί μόνο δύο τρεις με περνάν στην Ελλάδα και θα σε τιμωρήσω ρουφώντας σου το ελο με το μπουρί της σόμπας.:-)
Και καλά εγώ σκέτος μαζέτας? Στην ίδια κατηγορία με τους ξεπεσμένους Μορόζεβιτς και Κοτρωνιά και το ‘ταλέντο’ Παπαϊωάννου? Τουλάχιστον είμαι πάνω η κάτω από τον ‘μυρωδιά’ Φρεντζά? Διευκρίνισε γιατί ως ΔΗΚΙΓΟΡΟΣ του (έχει σχέση με το ΔΗΚΙ του Τσοβόλα?) θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί κακομοίρη μου…

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ενδιαφερουσα συνεντευξη του Γ. Παπαϊωαννου στο:

http://www.giannitsachess.com/index.html

Μορφέας είπε...

@chessmania

Μη γράφεις άλλο, σε παρακαλώ. Αν όχι για το σκάκι, τουλάχιστον για την ελληνική γλώσσα. Αν δεν σου "την πει" κανείς για σκακιστική βλακεία, θα σου "την πει" σίγουρα ο Μπαμπινιώτης.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Κάποιος που παρακολουθεί με συνέπεια το μπλογκ (και αντέχει να διαβάζει τα σεντόνια και τα σεμεδάκια μου :-)) θα πει:’ Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις’ και θα χει δίκιο. Εγώ ο ίδιος έχω κατά καιρούς παροτρύνει τον Παναγιώτη ,τον Μέτοικο και άλλους στην αγνόηση των …chessmaniakon αλλά ο PFREN είχε δίκιο τελικά. ΜΕΓΑΛΗ διασκέδαση η ‘αντιμετώπιση’ τους, ΑΔΥΝΑΤΟΝ να αντισταθώ! Mea Culpa και ελπίζω άλλοι σχολιαστές σοβαροί (και είναι ευτυχώς πολλοί) να φανούν πιο σθεναροί από εμένα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Έλα ρε μαζεταρά Ριζόπουλε, μη γίνεσαι κακός με το παρτσακουλάκι...
Βλέπεις, κέρδισε χτες τον Μορόζεβιτς (στη δηλωτή), καπάκι έφαγε και ένα πακέτο ληγμένα γαριδάκια, και δεν άντεξε το καψερό.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Παντως ο Morozevic μολις εδωσε την ευκαιρια στον Ivanchuk να αποδειξει πως ξερει να κανει ματ με I+A. Χρειαστηκαν 22 κινησεις, και δεν υπηρχε πιεση χρονου..

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Οϊμέ Μέτοικε! Τι μαύρη είδηση και ζοφερή ειν’ τούτη? Are you sure metoikos? Τελικά ο ‘ξεπεσμένος’ είναι πολύ ξεπεσμένος είχε δίκιο το παιδί . Άκου να χάνει και από τον Βασιλάκη τον …Μ’ αρέσει να κοιτάω ψηλά, πιο ψηλάααα….Αίσχος!!

Vasilis Kotronias είπε...

Agapitoi filoi

Thelw na anaferthw se kapoia autonoita pragmata.
pragmati, i apodosi mou sto Hastings itan aparadekti.
Epifylassomai sto mellon na paixw kalitera.
Oso gia tin Ethniki Omada, profanws kai an kapoios paixei 33 i 32 partides kai exei kanei apodosi 2600 se autes kata meso oro den simainei oti tha apokleistei.Tounantion...
Alla metaxi dio peripou isodinamwn paiktwn se ELO kai apodosi tha protimisw auton pou epaixe tis perissoteres partides, kai an autes einai panw apo to orio toso to kalitero.
Oso gia tis apoxwriseis mou, to skaki einai poli skliro paixnidi, pou ousiastika den ameivetai katholou gia ton kopo pou exoun kanei oi korifaioi kai oxi mono.
An thimaste, prin ligo kairo o Ivanchuk eipe oti ta parataei otan exase apo ton Filipinezo So, alla den vlepw na to ekane...
Oso gia to sxolio tou filou Ilia ton efxaristw alla den prokeitai na simmetasxw san paiktis sthn Ethniki oso eimai proponitis.
Mono an imoun toso kalos pou auto na ekane kapoia simantiki diafora tha to ekana, alla auti ti stigmi kati tetoio den isxyei.
Pragmati, gia ton Papadopoulo exei apolito dikio, alla o kalos paiktis pote den xanetai.
Egw tha dwsw eukairies se olous.


Elpizw na einai diafwtistikes oi anwterw diefkriniseis.

Siggnwmi gia ta Greeklish!

Vasilis Kotronias

P.S

Xronia polla stous Giannides!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Το σχόλιο του Β. Κοτρωνιά μιλάει αφ’ εαυτού για το ήθος του ανδρός.
Εγώ ως ταπεινός ερασιτέχνης θαυμαστής του, να πω απλά ότι ένας θρύλος για το ελληνικό(και όχι μόνο) σκάκι, δεν χρειάζεται να απολογείται σε σχέση με την απόδοση του ή τις δηλώσεις του, αλλά ότι το κάνει -έτσι δημόσια- είναι έτι τιμητικότερο. Συγχαρητήρια και νίκες στην Εθνικάρα μας!

Gypaetos είπε...

Μπράβο στον Βασίλη για αυτά που γράφει, αν και με τα γκρίκλις το χαλάει λίγο. Επίσης μπράβο στον Ριζόπουλο για το χιούμορ του που σπάει κόκκαλα... Γράφε διπλοσέντονα και μην κωλώνεις πουθενά, είμαστε μαζί σου!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Παρόλο που προφανώς σέβομαι την οποιαδήποτε προσωπική επιλογή του Βασίλη Κοτρωνιά, ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω στην εκτίμησή του ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο καλός ώστε η συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα να κάνει κάποια σημαντική διαφορά. Εφόσον στην Εθνική Ομάδα συμμετέχουν 5 άτομα, εγώ καταλαβαίνω ότι ο ίδιος ισχυρίζεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 5 παίκτες που η συμμετοχή τους είναι παραγωγικότερη ως προς την συνολική απόδοσή της.

Ίσως με κλόνιζε λίγο στην άποψή μου, αν δεν είχε κερδίσει ένα μήνα πριν το 9ο πρωτάθλημα Ελλάδος!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Η ιδέα της στελέχωσης της Εθνικής με νέο αίμα είναι πολύ καλή- αν μη τι άλλο, γιατί ο Βασίλης είναι ακόμη νο.1, αλλά ευτυχώς η δυστυχώς, τα χρόνια περνάνε...
Για τις πολυάριθμες "αποχωρήσεις" του Βασίλη, είμαι σε θέση να γνωρίζω τον υπαίτιο: την τελειομανία του, και την συνήθειά του να βάζει πάντοτε τον πήχυ πολύ ψηλά. Από εκεί και πέρα, η απογοήτευση όταν κάτι δεν πήγαινε όπως έπρεπε, είναι καθαρά θέμα ιδιοσυγκρασίας.
Όσο για τα γκρίκλις... "ουδείς άσφαλτος" (Άντζελα Δημητρίου).