Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Περί ιστολογίου

Όπως έγραφα συχνά, κατά την μακάρια εκείνη εποχή που το ιστολόγιο διήνυε την αθώα βρεφική του ηλικία, η μόνη ανταμοιβή για τον κόπο που καταβάλλει ο δημιουργός κάθε δικτυακής σελίδας που βασίζεται σε επικοινωνία και διάλογο, μα η μόνη, είναι τα σχόλια των επισκεπτών. Και δεν εννοώ τιμητικά σχόλια για την ιστοσελίδα, αυτά είναι πέρα για πέρα περιττά, εννοώ την πλούσια συμμετοχή στις συζητήσεις που γίνονται. Αυτό μην το ξεχνάτε και για άλλες σελίδες που επισκέπτεστε και θεωρείτε πως είναι καλές. Ένα σχόλιο, ενώ δεν στοιχίζει τίποτα, προσφέρει γνήσια ικανοποίηση στον δημιουργό. Τα hits έρχονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Από ποσότητα σχολίων σε αυτό το χώρο, παράπονο δεν μπορώ να έχω, όμως όπως όλοι και όλες έχετε παρατηρήσει το περιεχόμενο των σχολίων, σε γενικές γραμμές, έχει υποβαθμιστεί πολύ. Το ιστολόγιο μεγάλωσε, ξεχείλωσε. Αυτό αποθαρρύνει σχολιαστές που έχουν κάτι ουσιαστικό να γράψουν, από την έκθεση στη δημόσια επικοινωνία. Φοβούνται, και με το δίκιο τους, πως θα γίνουν βορά λεκτικών επιθέσεων από άλλους σχολιαστές. Οι καθημερινοί επισκέπτες είναι πάνω από χίλιοι και όπως μου υπενθύμισε ένας καλός φίλος σε ιδιωτική συζήτηση, όλες οι διαδικτυακές κοινότητες που ξεπέρασαν το στενό κύκλο τους και απέκτησαν επισκεψιμότητα κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να βάλουν κάποιου είδους moderation και όσες δεν το έκαναν χάθηκαν πολύ σύντομα κάτω από το βάρος των troll και του spam.

Εξακολουθώ να σέβομαι το δικαίωμα στην ανώνυμη έκφραση γνώμης, αλλά από εδώ και πέρα τα σχόλια, ανώνυμα ή επώνυμα, δεν θα δημοσιεύονται αυτόματα, θα υπάρχει προέγκριση. Να μη δημιουργεί επιφυλάξεις η λέξη. Προέγκριση δεν σημαίνει λογοκρισία, σημαίνει πως δεν θα διατηρηθεί η οπτική ενόχληση από υβριστικά μηνύματα, από τα οποία κατακλυστήκαμε τον τελευταίο καιρό, και για τα οποία ζητώ συγγνώμη. Στην πράξη δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα για τον τυπικό επισκέπτη, βρίσκομαι πολλές ώρες στον υπολογιστή, πολλές φορές τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται αυτοστιγμεί. Ελπίζω ακόμη πως προθυμοποιηθούν σύντομα ορισμένοι φίλοι, που θα τους το ζητήσω, να γίνουν συνδιαχειριστές. Ο Μέτοικος είναι ήδη. Αν υπάρχουν 3-4, σπάνια θα υπάρχει καθυστέρηση στη δημοσίευση. Στην έκφραση γενικής γνώμης δεν θα γίνεται ποτέ κανένα ψαλίδισμα, παρά μόνο σε ακραίες ρατσιστικές απόψεις ή σε κείμενα που θίγουν βάρβαρα την προσωπικότητα άλλων σχολιαστών ή ανθρώπων της σκακιστικής κοινότητας. Βρίσκομαι κάποιες δεκαετίες στο σκάκι, όσοι με γνωρίζουν ελπίζω να μου έχουν εμπιστοσύνη, δεν πρόκειται να μείνουν αδημοσίευτες απόψεις που απλώς για μένα θεωρούνται δυσάρεστες.

Ούτε έχω πρόβλημα με τις λέξεις και ζητώ την κατανόησή σας που επαναλαμβάνω το γνωστό κλισέ που λέει πως δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι. Μπορείτε να γράψετε ελεύθερα ό,τι θέλετε που δεν είναι αντίθετο στους «κανόνες» της προηγούμενης παραγράφου και με όποια φρασεολογία ταιριάζει στο στυλ γραφής σας. Το ιδεατό του παρθεναγωγείου είναι μακριά από τις αντιλήψεις μου. Άλλωστε, μαλάκας εδώ μέσα αισθάνθηκα ο ίδιος και πιθανόν κάποιοι συνεργάτες που έχουν ιδρώσει, άπειρες ώρες, για να γράφουν ενημερωτικά σχόλια, με όλο αυτό το χαμό γύρω.

Ας είναι αυτό το ξεκίνημα για μια νέα αρχή ώστε να αισθανθούν στοιχειώδη ασφάλεια να γράψουν (ή να ξαναγράψουν μετά από καιρό) άνθρωποι που διστάζουν να το κάνουν τώρα.

Ισόβιο συμβόλαιο με τη μπλογκόσφαιρα δεν έχω υπογράψει, ούτε και κανείς άλλος που διατηρεί ερασιτεχνική ιστοσελίδα. Το ιστολόγιο θα κλείσει τον κύκλο ζωής του κάποτε. Αναπόφευκτα έρχεται η κούραση και ο κορεσμός, ανεξάρτητα αν περνάμε καλά ή όχι. Για όσο καιρό διατηρηθεί λοιπόν, να κάνουμε πιο ευχάριστο το πέρασμά μας από εδώ, όλοι μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μέτοικο, τον Παναγιώτη (Κονιδάρη), τον Ελισσαίο, τον Καλοπροαίρετο και τον trandism για τις πολύ εύστοχες συμβουλές που μου έδωσαν με email, όταν απευθύνθηκα σ' αυτούς για να ζητήσω τη γνώμη τους.

Στο χώρο των σχολίων αυτής της ανάρτησης, μπορούμε να συζητήσουμε για όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω ή και για περισσότερα!

24 σχόλια:

Βαγγέλης Αντ. είπε...

Ορθότατη απόφαση, τώρα θα γράψουν και κάποιοι που δεν ήθελαν να να το κάνουν.

Emmanuel Manolas είπε...

Καιρός ήταν!
(Το γνωστό κλισέ είναι του Λορέντζου Μαβίλη, από ομιλία του στην Βουλή).

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Σωστή η απόφαση, αλλά δεν ξέρω για πόσο θα αντέξει ο γάτος να κάνει τον παιδονόμο.

trandism είπε...

Ούτως ή άλλως, τον τελευταίο καιρό, έπρεπε ο Γάτος να είναι σε επιφυλακή για να σβήνει τα πλέον προσβλητικά και πολλές φορές επικίνδυνα σχόλια.

Ίσα ίσα τώρα θα έχει μεγαλύτερη άνεση χρόνου, καθώς τυχόν καθυστερήσεις από την πλευρά του δε θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον ξεσκίστηκαν τόσοι κόλοι, τώρα πάτε να κλείσετε τις κωλοτρυπίδες.

φίλος είπε...

Το ιστολόγιο είναι τόσο πολύτιμο για τον σκακιστικό χώρο, που θα είναι κρίμα να σταματήσει για άλλο λόγο εκτός από τις προσωπικές αντοχές του δημιουργού του. Ακόμα και τότε, ελπίζω να παραμείνει προσιτό για διερεύνηση όλων των θεμάτων από όσους δεν είχαν ήδη την ευκαιρία να το κάνουν.

Καλή δύναμη, Γάτε!

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@PFREN

Διαφωνώ. Οι στρατηγικές ασφαλείας/λογοκρισίας (όπως θέλετε πείτε τις αναλόγως των περιστάσεων) είναι απαραίτητες και είναι σημάδι καλής οργάνωσης. Δεν μιλάμε για παιδικές χαρές και παιδονόμους.

Προσωπικά αν με βρίσουν είμαι εντάξει, αλλά δεν υπήρχε για κάποιους εύκολος τρόπος να τον σταματήσουν γιατί απλά δεν υπήρχε κάποιος τρόπος για να τιμωρηθεί για αυτό το πράγμα (για παράδειγμα ban κλπ).

Εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιεραρχία η οποία να καθορίζει σε ποιον υπακούμε πλην Γάτου ο οποίος είναι ο ανώτερος (εννοώ το ΕΛΟ/τίτλος σκακιστικός, δεν είναι ιεραρχία ιστοχώρων), αναγκαστικά πρέπει να προσαρμοστεί το ιστολόγιο για το τι δουλεύει καλύτερα σύμφωνα με το τι δουλεύει στην πράξη. Γιατί εμένα δεν μπορεί να με βρίσει ένας 1000 ούτε ένας 2400, και ούτε και ο Πρωθυπουργός για να πω την αλήθεια.

Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποια προστασία. Εξάλλου εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιεραρχία με 3-4 Admin, τότε καλύτερα αυτό που αποκαλούν κάποιοι "ντάντεμα" που για μένα είναι σημάδι καλύτερης ποιότητας και οργάνωσης.

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως θελω να συνεχησει να λειτουργει διοτι προκειται για μια δωρεαν υπηρεσια για μενα που βαριεμαι να ψαξω και μου το "φερνουν" στο πιατο..Ισως αυτο ξεχνανε και οσοι ανωνυμοι(καποιες φορες και επωνυμοι)κατα καιρους λεηλατουν αυτη την υπεροχη ιστοσελιδα..Μπραβο στο Γατο που συνεχιζει να προσπαθει..Μια φραση για οσους ειναι καπως επιθετικοι στο μπλογκ :
Παιξτε και καμια παρτιδα να ξεθυμανει το ριμαδι,μην το ταλαιπωρατε!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Φίλιππε, μην αγχώνεσαι και μη στενοχωριέσαι. Το moderation δεν είναι δα και επιβολή στρατιωτικού νόμου. Εντάξει, δε λέω, αυτό που οραματιζόμασταν όλοι όταν ξεκινούσαμε το μπλόγκινγκ ήταν ένα απόλυτα ελεύθερο βήμα έκφρασης. Όμως δυστυχώς σπάνια ή ποτέ τα πράγματα στις κοινωνίες των ανθρώπων δεν είναι τόσο αγγελικά πλασμένα. Η σκακιστική και παρασκακιστική κοινότητα δεν είναι παρά ένα αποπαίδι της ευρύτερης κοινωνίας. Εκεί ζει κι ο καλός κι ο κακός κι ο άσχημος και όλες οι προσμείξεις τους. Κανόνες όμως υπάρχουν παντού. Ακόμα και στις αγέλες των ζώων, ακόμα και στον μικρόκοσμο. Ας υπάρξουν κι εδώ. Εξάλλου το ιστολόγιο αυτό έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του εδώ και πολύ-πολύ καιρό και δεν υπάρχει καλοπροαίρετος άνθρωπος που θα αρνηθεί να γράφει επώνυμα (ή έστω με αναγνωρίσιμο ψευδώνυμο) ή που θα αμφισβητήσει τις προθέσεις σου.

Οι παλιοί φίλοι είμαστε μαζί σου, γιατί σου χρωστάμε ήδη πολλά. Και σένα το λέει η περδικούλα σου. Συνεχίζουμε.

dmast είπε...

Κάποια ιστολόγια που παρακολουθώ, έχουν υιοθετήσει τη λύση του "πτυελοδοχείου". Αφήνουν δηλαδή τα σχόλια ελεύθερα, αλλά αν κάποιο παραβαίνει τους όρους χρήσης, σβήνεται και μεταφέρεται στη σελίδα που ονομάζεται πτυελοδοχείο (Δείτε πχ το blog του Διαγόρα του Μήλιου, στη wordpress).
Δεν περίμενα βέβαια ότι θα άναβαν τόσο πολύ τα αίματα σε ένα σκακιστικό ιστολόγιο.

Schrödinger's Cat είπε...

Ευχαριστώ μέχρι τώρα όλους για τα καλά λόγια, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου απαραίτητα και με φέρνουν σε δύσκολη θέση.
Να μην λησμονήσουμε τα ενημερωτικά σχόλια του Μέτοικου, που προέρχονται μετά από καθημερινή εξαντλητική αναζήτηση ωρών στο διαδίκτυο και μάλιστα πολλές φορές σε ρωσικά site, ενώ ο ίδιος δεν είναι ρωσομαθής! Θα βοηθήσει κι εκείνος στο moderation σχολίων αλλά και όσοι φίλοι νομίζουν πως μπορούν. Το email μου και το τηλέφωνό μου το έχετε.
Με ικανοποίηση διαπιστώνω πως το moderation δεν βρίσκει αντίθετους σε γενικές γραμμές τους σχολιαστές, με δεδομένες τις περιέργες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη λοιπόν!
Η τριάδα της μπαλαφάρας είναι πάντα εκεί, τι γλυκό που είναι αυτό.
Πάντως, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, το μοιραίον για το ιστολόγιο, τα σχόλια θα κλείσουν, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, μην έχουμε τίποτα συγκινήσεις.

φίλος είπε...

Μα εδώ ήταν η ειρωνεία, να σε βάλουμε να ελέγχεις τα υποστηρικτικά για το ιστολόγιο σχόλια!

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Επειδή πολλές φορές διαβάζω σχόλια και λίγα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι.
Και επειδή ξέρω και μου έχουν πει για την πραγματική τους άποψη για το διαδίκτυο/ελληνικές ιστοσελίδες σκακιού παίκτες.

Καταρχήν, πιστέψτε με, μπαίνω χρόνια σε σκακιστικές ιστοσελίδες και τουλάχιστον 60 φορές (καλά διαβάσατε) μου πέρασε από το μυαλό να πιάσω σκακιστή και να τον πνίξω!

Ο λόγος είναι ότι δεν καταλαβαίνουν γρι από τις επιπτώσεις που έχει ένα αστείο κλπ κλπ.

Και οι έλληνες σκακιστές είναι αν μη τι άλλο ΠΟΛΥ-πολύ Ερειστικοί χρήστες.

Αυτά τα απλά πρέπει να επιλυθούν γιατί σίγουρα μιλάμε για πολύ-πολύ άπειρους χρήστες, που είναι οι έλληνες σκακιστές. Ακόμα και εγγραφή με nickname να έχουν κάνει αυτό δεν τους αλλάζει σε τίποτα.

- Γεωργιάδης Αλ.
(ΣΠΖ Κέρκυρας)

καλοπροαίρετος είπε...

Άργησε να μπει μετριασμός· έπρεπε ήδη να είχε μπει από τότε, δύο χρόνια πριν, που περνούσαμε άλλον, πιο επίφοβο κάβο.

Η άποψή μου για τώρα: η ίδια με τότε - αυτή. Αποστροφή:

"Γάτε : μη μας στερήσεις, για χάρη μερικών λαγουμιτζήδων, αυτήν εδώ τη φωτεινή γωνιά του διαδικτύου, που έχει γίνει περιτερπές μέρος της καθημερινότητάς μας. Για μας είναι ανύπαρκτοι, και αυτοί και τα ρυπαρογραφήματά τους".

Είμαστε όλοι εδώ εμείς οι παλιοί, δεν φύγαμε στιγμή, να είσαστε βέβαιοι γι΄ αυτό, κι εσύ και ο Μέτοικος. Και θαυμάζουμε το μεράκι σας, και σεβόμαστε τον μόχθο σας, και εκτιμούμε το έργο σας, άσχετα αν δεν γράφουμε λόγια επικρότησης και ενθάρρυνσης ή δεν αναρτούμε σχόλιο για καιρό. Σας ευγνωμονούμε που είσαστε εκεί για μας. Συνεχίστε.

Και όταν αρχίζουν και γεννώνται σκέψεις για το, δυσδιάφευκτο, η αλήθεια είναι, «πλήρωμα του χρόνου», εδώ είμαστε να το κουβεντιάσουμε.

Δανάη είπε...

Με τρομάζει μόνο ότι μερικοί από αυτούς που ανώνυμα παρεκτρέπονται σε προσωπική επίθεση, είναι παιδιά ή και μεγαλύτερης ηλικίας σκακιστές που συναντάμε στα τουρνουά και εκεί μας χαμογελάνε και μας "αγαπάνε", βγάζοντας την παράνοια στο internet.

Γνωρίζω τον γάτο (λέμε μία καλησπέρα όταν συναντιόμαστε δηλ.) και έχω σχηματίσει την καλύτερη εντύπωση για τον χαρακτήρα του. Ξέρω πως δεν έχει έχθρες και μου κάνει εντύπωση αυτό που γινόταν τόσο καιρό.

Περισσότερα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά θέματα που δεν ανάβουν τόσο τα αίματα προτείνω :-)

Σκακίστρια (το Δανάη είναι ψευδώνυμο)

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@Δανάη

Αυτά μου φαίνονται εύκολα και θα σας απαντήσω.

Αν πρόκειται για προσωπική επίθεση, τότε μιλάμε για κάποιον χρήστη τον οποίον σίγουρα τον πείραζαν ή αισθάνθηκε ότι τον έβλαψαν και βρήκε κάπου να επιτεθεί όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

gkarkamelious είπε...

Αν και καθήμενος έμπροσθεν του υπολογιστή σου, ορθώς έπραξες!

Ανώνυμος είπε...

:-)

Είναι σειρά μου τώρα να σε παρακινήσω να μην κωλώσεις και να συνεχίσεις;

Και όσο για το μοδερέσιο, την άποψή μου την γνωρίζεις...

τ.

nikkarthegreat είπε...

Γεια. Καλά έκανες Φίλιππε εξάλλου είχα σταματήσει και εγώ να γράφω εδώ και καιρό για κάποιες απρόκλητες λεκτικές επιθέσεις που είχα δεχτεί πιο παλιά.
Μπαίνοντας στο site της fide βλέπω ότι παίχτες από την Αλβανίας δεν έχουν διεθνές έλο .Για ποιο λόγο ?
Ίσως δεν έχει πληρώσει παράβολο η ομοσπονδία ?Έαν ένας Αλβανός που είχε διεθνές ελο αλλά στο site φαίνεται χωρίς έλο παίξει ένα τουρνουά θα βαθμολογηθεί για έλο ή όχι ?

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Δεν ξερω για την Αλβανια, αλλα σε παλιοτερες παρομοιες περιπτωσεις με Αργεντινη και Ουκρανια, ειχε ανακοινωθει πως τα ratings υπολογιζονται κανονικα, απλα δεν δημοσιευονται εως οτου οι Ομοσπονδιες πληρωσουν τα οφειλομενα στην FIDE.

Γιάννης Τσεβρεμές είπε...

Καλημέρα Φίλιππε και Καλή Χρονιά!
Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω σχετικά με την απόφασή σου να μπουν κάποιοι περιορισμοί και κάποια όρια στον τρόπο έκφρασης στο ιστολόγιο. Αυτό θα επαναφέρει ποιοτικότερους χρήστες πίσω ενώ θα αποθαρρύνει και ίσως απομακρύνει τους πολλούς κακοήθεις υβριστές που έχουν μαζευτεί εδώ εσχάτως - όλοι τους σχεδόν, "ανώνυμοι" βεβαίως βεβαίως!
Προσωπικά έγραφα και συμμετείχα σε αρκετά θέματα του ιστολογίου στο παρελθόν, είτε καθαρά σκακιστικά είτε ευρύτερα κοινωνικά - πολιτικά. Σε κάποιο σημείο όμως βαρέθηκα να δέχομαι ανώνυμες και αδικαιολόγητες επιθέσεις είτε για απόψεις μου σχετικές με το σκακιστικό χώρο είτε ευρύτερα πολιτικοκοικωνικές. Κανείς σοβαρός άνθρωπος, ιδιαίτερα εάν είναι πολυάσχολος και με άλλα ζητήματα πέρα από το σκάκι, δεν έχει τη διάθεση να μπαίνει σε ατέλειωτες λογομαχίες ή να δέχεται αναίτιες προσβολές από κακοήθεις ανώνυμους ή κρυμμένα ανώριμα παιδάκια.
Συγχαρητήρια λοιπόν για την απόφασή σου και καλή νέα αρχή! Θα είμαι κι εγώ πάλι πίσω πιο ενεργά εάν πράγματι βελτιωθεί η κατάσταση. Επίσης, όπως πάντα υποστήριζα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους διάκριση μεταξύ ανωνύμων και επωνύμων σχολίων. Για παράδειγμα, ο έλεγχος και η αυστηρότητα θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη μου πιο έντονα προς την πλευρά των ανωνύμων χρηστών και πιο χαλαρά προς τους επώνυμους χρήστες καθ' ότι οι τελευταίοι φέρουν και την ευθύνη των λόγων τους με την υπογραφή τους.
Με εκτίμηση και χαιρετισμούς,
Γιάννης Τσεβρεμές, Καβάλα.

Ανώνυμος είπε...

Φορσέ κίνηση!! :-)

Ήρωνας

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η συνεχεια εδω:Για να δουμε αν δουλευεια υτο το απολιθωμα του χρονου ακομα!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Δυο μηνες μετα, τα κουρελια τραγουδανε ακομα