Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Δυο έλληνες στην Quality Chess

Ο εκδοτικός οίκος Quality Chess που ίδρυσε και διευθύνει ο Jacob Aagaard, μας έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια σκακιστικά βιβλία πολύ υψηλού επιπέδου. Φαίνεται πως πολύ σπάνια περνάει την πόρτα των εκδόσεων κάποιος συγγραφέας που παραδίδει μέτριο έργο. Ενδεικτικά, αναφέρω πως έχει κυκλοφορήσει η εξαιρετική πολύτομη προπονητική σειρά του Artur Yusupov όπως και βιβλία του Mihail Marin, υποδειγματικές επανεκδόσεις κλασσικών τίτλων του Nimzowitsch και του Suetin, καθώς και τα βιβλία του ίδιου του εκδότη, του Aagaard. Στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να κυκλοφορήσει το έργο του πρωταθλητή Ελλάδας Βασίλη Κοτρωνιά «The Grandmaster Battle Manual», 320 σελίδων, όπου, όπως μας πληροφορεί το site της Quality Chess, ο έλληνας γκρανμέτρ μοιράζεται με τους αναγνώστες ό,τι έμαθε σαν παίκτης του 2600+ όλα αυτά τα χρόνια στη διεθνή σκακιέρα. Και αναλύει τον τρόπο που ένας επαγγελματίας σκακιστής γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός. Να ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο, και φυσικά θα επανέλθουμε με αναλυτική παρουσίαση όταν με το καλό κυκλοφορήσει.

Εδώ, συναντάμε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Νίκος Ντίρλης, από την Πάτρα (τον οποίο ίσως γνωρίζετε και από το ιστολόγιο- αφήνει συχνά σχόλια με το ψευδώνυμο ametanoitos), εδώ και κάποιους μήνες εργάζεται μαζί με τον GM Jacob Aagaard για ένα βιβλίο ρεπερτορίου: «The Tarrasch Defence». Δεν συμβαίνει συχνά ένας μη τιτλούχος να γράφει σκακιστικό βιβλίο, ιδίως για το άνοιγμα και ιδιαίτερα σε έναν οίκο όπως η QC. Αυτό μπορεί να δείξει πως με μεθοδική και εξαντλητική δουλειά σε ένα αντικείμενο όλοι μας μπορούμε να κάνουμε έργο που θα εκτιμηθεί σωστά και από τους καλύτερους. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε τρεις περίπου μήνες και ο Ντίρλης σκοπεύει να το αφιερώσει στη μνήμη του Νίκου Καραπάνου. Το site της Quality Chess όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τις εκδόσεις και να κατεβάσετε τον κατάλογο του 2011 είναι το http://www.qualitychess.co.uk/

98 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τον κόπο τους και μακάρι να είναι καλά τα βιβλία

stererester είπε...

Ο Ντίρλης είναι επαγγελματίας προπονητής;

Ametanoitos είπε...

Όχι! :) Το επάγγελμά μου είναι Μηχ Η/Υ. Ακόμα και να είχα την δυνατότητα να είμαι επαγγελματίας προπονητής (δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο, αλλά υποθέτω πως μετριόνται στα δάχτυλα!) δεν θα το επέλεγα ποτέ. Αυτό θα σήμαινε πως τους μαθητές μου θα τους έβλεπα σαν μέσο επιβίωσης, κάτι που για μένα δεν μπορεί να δουλέψει θετικά στην ψυχολογία μου. Προφανώς δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τους επαγγελματίες προπονητές, μην παρεξηγηθώ, απλά εγώ αντλώ μεγαλύτερη απόλαυση από αυτό βλέποντάς το ερασιτεχνικά.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Καλοτάξιδα!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μεγάλη έκπληξη (ευχάριστη εννοείται) από τον φίλο αμετανόητο!
Ο Jacob Aagaard -εκτός από ισχυρός GM (και πρωταθλητής Βρετανίας το 2007)- είναι και συνιδιοκτήτης της Quality Chess (έναν απ τους ποιοτικότερους και πλέον αναγνωρισμένους ‘παίκτες’ στο χώρο των σκακ. Εκδόσεων διεθνώς) ,οπότε το να εκδίδει ένα βιβλίο τα οποίο συν-συγγράφει και συνυπογράφει φαρδιά-πλατια με το Νίκο, λέει πολλά.
Είχα εκφράσει πρόσφατα την πικρία ότι όταν οι Έλληνες υπερβαίνουμε την μιζέρια μας (που δυστυχώς συχνά μοιάζει …εθιμική και ‘πατροπαράδοτη’) ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΜΕ.
Χαίρομαι που (και) ο Νικόλας με δικαιώνει ,με την έννοια ότι δεν είναι ούτε ‘μεγάλος’ σκακιστής (εδώ τον έχω κερδίσει ακόμη και εγώ σε μπλιτς να φανταστείτε:-)) , ούτε πτοήθηκε προφανώς από αντιξοότητες και ‘όρια’ επίπλαστα, που σίγουρα θα είχε να αντιμετωπίσει στο εγχείρημα του αυτό, ούτε ασφαλώς από κακοήθεις καλοθελητάδες επικριτές τους οποίους ξέρω ότι αντιμετώπισε και μάλλον αντιμετωπίζει ακόμη.
Προφανώς πίστεψε στις δυνάμεις ΤΟΥ, δραστηριοποιήθηκε, τόλμησε και κατά πως δείχνουν τα πράγματα δικαιώθηκε!
Μπράβο και ξανά μπράβο Nick! (…και που’σαι, αν χρειάζεσαι κάτι καινούργιο ,στείλε μήνυμα καπνού από Πάτρα και θα σου στείλω τις μυστικές μου αναλύσεις στην Τσιγκόριν..)
Υ.Γ. τώρα για το βιβλίο του Β.Κοτρωνιά τι να πούμε? Ο Βασίλης είναι εδώ και πολλά χρόνια καταξιωμένος διεθνώς (ως σκακιστής και ως συγγραφέας ποιοτικός που ότι γράφει είναι ψαγμένο και δουλευμένο πολύ –σε αντίθεση με το σκουπιδαριό κοπυπάστωμα που κυκλοφορεί με το τσουβάλι-) . Το συγκεκριμένο βιβλίο δείχνει έτι πιο ενδιαφέρον, μιας και μάλλον δεν είναι repertoire book ή μονογραφία αλλά συμπύκνωση σκακιστικής ‘σοφίας’ και πρακτικής απ΄ την μεγάλη εμπειρία του Βασίλη.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη Ριζοπουλε αν δεν ειναι Ελληνας και τυγχανει να ειναι αλλης εθνικοτητας δεν μπορει να μεγαλουργησει καποιος ανθρωπος (αν ξεερασει την μιζερια του οπως γραφεις)?

Βαρεθηκαμε με τις ανοησιες δαιμονιο της φυλης ξερεις........

Βαγγέλης Αντ. είπε...

Εύχομαι καλή επιτυχία και για τα δύο βιβλία!
Μακάρι να εκδοθούν αργότερα και στα ελληνικά.

Ametanoitos είπε...

@ Ριζόπουλος: Με αυτή την Τσιγκόριν με είχατε "ψοφήσει" εσύ και ο Βασίλης στο "Μπλίτς της Δευτέρας". Είπα και εγώ να παίξω στην μεταξύ μας παρτίδα τη βαριάντα που ο μεγάλος Αλιέχιν έπαιζε εναντίον της αλλά μάλλον "έτριζαν" τα κόκκαλα του μεγάλου Αλεξάντερ όταν έβλεπε το πως κατακρεούργησα το πνευματικό του παιδί! Μετά πήγα (και καλά) να κάνω τσαχπινιές μπας και κερδίσω στον χρόνο αλλά...δεν είμαι Σπηλιάδης!

Εξακολουθούν μετά την φυγή σας να μην γίνονται τα μπλιτς την Δευτέρα αλλά αντί αυτού να έχουμε (ανεπίσημα γιατί κανείς δεν "τολμά" να το πει δημόσια μην μας πάρουν με τις ντομάτες!) μονομαχίες φυτευτού!

Μια μικρή διόρθωση: το εξώφυλλο του βιβλίου του Κοτρωνιά είναι διαφορετικό στην πραγματικότητα από την φωτό της ανάρτησης και για το βιβλίο έχω ακούσει φοβερά και τρομερά σχόλια. Η επιτυχία του είναι σίγουρη. Γι'αυτό άλλωστε συμφώνησαν με τον κ Κοτρωνιά να γράψει και 2 τόμους πάνω στην Ινδική του Βασιλιά!

Επίσης να πω πως ο Aagaard πρόσφατα βραβεύτηκε για το βιβλίο του Attacking manual vol 2 από την Βρετανική ομοσπονδία και μάλιστα παρέλαβε το βραβείο του κατά τη διάρκεια του London Chess Classic δια χειρός Ανάντ που δήλωσε μάλιστα και αναγνώστης των βιβλίων του.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Νίκο, μια ερώτηση τεχνικής φύσεως(αν θέλεις βέβαια να την απαντήσεις, γιατί το βιβλίο, πέρα από ευχές, πρέπει να έχει και πωλήσεις, οπότε μη τα πεις και όλα.:-)): Tο βιβλίο θα πραγματεύεται μόνο συνέχειες με 3.Ιγ3 ? (το λέω λόγω της φωτό, καταλαβαίνεις) ή και με 3.Ιζ3 ?

Ametanoitos είπε...

Η ιδέα του Dr Tarrasch ήταν να παίξει 3...γ5 ανεξάρτητα από την 3η κίνηση του Λευκού. Στο εξώφυλλο είναι η κίνηση 3.Ιγ3 αλλά υπάρχει και κεφάλαιο στο βιβλίο όπου αναλύνονται οι συνέχειες μετά από 3.Ιζ3 γ5 όπου ο Λευκός στη συνέχεια δεν βιάζεται να αναπτύξει τον Ίππο του β1. Αυτές τις συνέχειες τις αποκαλώ "Catalan lines" αλλά έχω την εντύπωση πως στο βιβλίο θα μπουν απλά ως "3.Nf3 lines" μια που ο Λευκός έχει και άλλες επιλογές αντί του 3.Ιζ3 γ5 4.γxδ5 εxδ5 5.η3 (πχ 5.Αη5 όπως, αν θυμάμαι αυτή τι στιγμή καλά, στην παρτίδα Aronian-Κοτρωνιάς, 2010)

Η αρχική μου πρόταση ήταν να μπουν και βαριάντες εναντίον ανοιγμάτων όπως London, Colle κτλ (βλ εδώ τι εννοώ http://www.patrachess.gr/forum/viewtopic.php?t=219) χρησιμοποιώντας την "καθολική δομή Τάρας", τον σχηματισμό δηλ ε6-δ5-γ5-Ιγ6-Ιζ6, όπως και εναντίον Reti και Αγγλικής, αλλά χρειαζόμασταν τον χώρο αυτό για περισσότερη ανάλυση στο κυρίως άνοιγμα.

Πονηρεμένος είπε...

Καλα όλα αυτα αλλα πως γίνεται ο ααγκααρντ να γραφει μαzι με καποιν 'της σειράς' έτσι απλά.,σιγουρα υπάρχουν πονηρα κονέ και μαγγια του του ντιρλή δε λεω,αρκεί να μη 'παίzουν' τίποτε μασονίες...

trandism είπε...

Μπράβο Αμετανότητε!

Εγώ το ήξερα βέβαια ότι ετοιμάζεις βιβλίο για την Tarrasch και ήξερα κιόλας ότι θα ήταν υψηλού επιπέδου, αλλά στην Quality Chess??!!

Όταν βγει αυτό, περιμένω το thread στο chesspub :)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Εγώ πάντως σε ένα βιβλίο της Quality που έχω, είχε κάτι περίεργες τελίτσες… Μη σου πω και για τον Ντίρλη που τον έχω δει στη Πάτρα να κυκλοφορεί με κάτι περίεργες κουκούλες και πεντάλφες σε περίεργες στοές στα ψηλαλλώνια . Σίγουρα είναι κι αυτός και ο ααγκαααρντ (πολλά άλφα έβαλα ή λίγα?) Ιλουμινάτι της σέχτας των Οτομπιάνκι ,πρωτοξάδελφα των Μπιλντενμπούργκων μασόνων ιδρυτών του Δ.Ν.Τ και απόγονοι των Ελ-αλαμέιν….
Ε ρε κατάντια…

Ametanoitos είπε...

Υπάρχει ήδη thread στο chesspub όπου έχει γίνει αναφορά αλλά (υποθέτω) θα υπάρξει και ξεχωριστό thread για το βιβλίο κάποια στιγμή.

Το βιβλίο αυτό είναι μια δουλειά που στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει από το 2006 με τη συλλογή και οργάνωση του υλικού. Αν πήγαινα οπουδήποτε αλλού δεν θα είχε την ίδια ποιότητα. Οι άνθρωποι εκεί είναι top και ξέρουν τη δουλειά τους. Δεν βάζουν το όνομά τους τυχαία πάνω σε κάτι. Δεν μπορούσα ποτέ βέβαια να πιστέψω πως θα δεχτούν το πρότζεκτ που τους πρότεινα αλλά αν δεν πήγαινα στους καλύτερους και πήγαινα κάπου αλλού θα έλεγαν ότι έχω "θείο" τον τάδε εκδότη κτλ. Τώρα οποιαδήποτε τετοιου είδους εικασία (λοπως του "Πονηρεμένου" από πάνω) μοιάζει τουάχιστον γελοία για κάποιον που ξέρει τι εστι QC!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τελικά, είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις σκακιστική, αλλά και γενικότερη καλλιτεχνική κουλτούρα... Είδατε ο Πονηρεμένος; Έχοντας μελετήσει εμβριθώς τα άσματα της Έφης Σαρρή, το μυρίστηκε στο φτερό το κονέ...

Μνημόνιο είπε...

Νομίζω ότι ο Κ. Πονηρεμένος απλά ζει ανάμεσά μας...
Με αυτά που βλέπει τι να υποθέσει...
Απλά η σκακιστική κουλτούρα τον βοηθά στην σκέψη...:)

Ametanoitos είπε...

Να σας πω την αλήθεια περισσότερο σαν χιουμοριστικό σχόλιο φαίνεται. Μην τον αδικούμε τον άθρωπο.

trandism είπε...

Χεχε, εννοούσα το thread στο οποίο θα ψάχνουν τις τρύπες στην ανάλυση (το ξέρεις ότι θα το κάνουν και οι περισσότεροι πολύ καλοπροαίρετα).

...ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία οι απόψεις των περισσοτέρων μόνο ως χιουμοριστικά σχόλια μπορούν να εκληφθούν για να μη χάσουμε τα λογικά μας. Αυτό δε σημαίνει δυστυχώς πως είναι όντως χιουμοριστικά σχόλια...

Ametanoitos είπε...

Φυσικά και το γνωρίζω, αφού συνήθως είμαι από αυτούς που το κάνουν! Από την εμπειρία που έχω αποκτήσει καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτό. Το "πρόβλημα" με τους GM είναι ότι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από ότι ένας παίχτης συλλόγου. Θα αναφερθώ πιο εκτενώς στο μέλλον σε αυτό. Προς το παρόν να πω μόνο ότι εγώ έκανα το κομμάτι μου στο βιβλίο σαν παίχτης συλλόγου, που σημαίνει ότι δεν θεώρησα τίποτα ως δεδομένο (ή διδαγμένο) και μάθαινα καθ'όλη τη διαδικασία. Όταν προέκυπτε ένα φινάλε στην ανάλυση δε σταματούσα με την ένδειξη "=" πχ γιατί πολύ απλά αυτό δεν είναι προφανές για μένα ενω για έναν GM θα είναι.

Όταν πχ προκύπτουν παραλλαγές του φινάλε Πύργων με 4 εναντίον 3 στην ίδια πτέρυγα δεν το θεωρώ ως κάτι το δεδομένο, κάτι το γνωστό. Το αναλύω, το μαθαίνω και αυτή η διαδικασία διατυπώνεται και στο βιβλίο. Τι γίνεται αν ο Λευκός προλάβει να παίξει η4? Πρέπει να παίξει θ4-θ5; Πρέπει να παίξει ζ4; αν όχι ο Μαύρος πρέπει να παίξει ...η5; Τι γίνεται αν τα πιόνια του είναι διπλωμένα; Διπλωμένα στην 'ε' στήλη; στην 'ζ' στήλη; Τι διαφορές υπάρχουν; Και δεν πρέπει να ξέρω αυτές τις παραλλαγές; Αφού είναι "μέρος" του ανοίγματος, προκύπτουν εξαιρετικά συχνά από αυτό! Τα περισσότερα βιβλία των φινάλε δίνουν 1-2 παραδείγματα και θεωρούν τα υπόλοιπα προφανή ή θεωρούν (δίκαια) ότι δεν μπορούν να τα πουν και όλα στο κάτω-κάτω λόγω έλλειψης χώρου.

Αυτό είναι που ενοχλεί πολλούς παίχτες συλλόγου μαζί με το γεγονός ότι το βιβλίο που έχουν στην βιβλιοθήκη τους δεν υπάρχει στην βιβλιογραφία του βιβλίου. Ευτυχώς σαν άριστος γνώστης της σκακιστικής βιβλιογραφίας (τουλ αυτό το έχω!) μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως όλες οι πηγές που θα μπορούσαμε να βρούμε τις έχω βρει και εξετάσει. Ακόμα και κάτι "άκυρα" DVD (που δεν έχουν σχέση με ανάλυση ανοίγματος εννοώ) τύπου Seirawan κτλ που είχαν αναφορές για θέσεις Tarrasch εξετάστηκαν. Φυσικά είναι αδιανόητο να μην μου έχει ξεφύγει κάτι αλλά κανένας δεν θα μπορεί να πει (όταν δει τη βιβλιογραφία) ότι δεν προσπάθησα.

Schrödinger's Cat είπε...

@ametanoitos: Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κοτρωνιά θα είναι αυτό που εικονίζεται εδώ καθώς και στο pdf της QC με τον κατάλογο του 2011;
Μου φαίνεται σαν προσχέδιο, κάτι δεν μου αρέσει σαν γραφιστική ιδέα, ιδίως η πρώτη σειρά με τα γράμματα του τίτλου που εξέχουν, το λευκό περιθώριο επίσης. Την φωτογραφία εξωφύλλου που έβαλα στην ανάρτηση την βρήκα από το amazon, μάλλον όμως είναι ακόμη παλιότερο σχέδιο.

Ametanoitos είπε...

Ναι, αυτό είναι το εξώφυλλο, στο λινκ που δίνετε. Ο Jacob είπε πως θα είναι "love it or hate it" αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Ο οίκος διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει το εξώφυλλο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το όνομα δεν μπορεί να αλλάξει. Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει. Ίσως ο κ Κοτρωνιάς να μπορούσε να μας πει αν αρέσει στον ίδιο; Όπως και να'χει το περιεχόμενο είναι που μετράει.

Ασύρματος είπε...

Συγχαρητήρια και στους 2 κι ένα μπράβο παραπάνω για τον Αμετανόητο.

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ το εξώφυλλο με τον Ίππο, clean and powerful, το άλλο είναι παρωχημένο,βαρετό, αρρωστημένο

stererester είπε...

Θα τα πάρω τα 2 βιβλία από το Demonoid δεν πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα ε;

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Εντάξει, να λέμε του στραβού το δίκιο, δεν χρειάζεται να αποκαλυφθείτε. Από τα γραφόμενά σας φαίνεται και η δυναμικότητά σας.

Καταλαβαίνω τι γίνεται- μην ανησυχείτε για αυτό.

stererester είπε...

Pfren: Εσύ δηλαδή δεν έχεις κατέβάσει ποτέ τζάμπα πράγμα από το νετ; Δεν μπορώ την ηθικολογία και την υποκρισία...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Το τι έχω και δεν έχω κατεβάσει, είναι δικό μου θέμα.
Εσείς προφανώς τα προτιμάτε σε ηλεκτρονική μορφή, για να τα τυπώσετε σε Α3, που είναι και το πλέον κατάλληλο για το τύλιγμα ρέγγας. Σεβαστόν.

Jek είπε...

Ο ΠΦΡΕΝ ekmetalleyetai to ΕΛΟ του για να βρίσει.

hahampis είπε...

Μπράβο ρε Νίκο. Η δουλειά σου και το μεράκι σου τόσα χρόνια αξίζουν αυτή την αναγνώριση!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Προς τον ‘κύριο’ που θεώρησε σωστό –επειδή προφανώς κάποια μηνύματα του σβήστηκαν από τον Γάτο, εγώ πάντως χθες δεν πολυμπήκα και δεν αντιλήφτηκα κάτι τέτοιο- να μου στείλει ανώνυμο ‘απειλητικό’ μήνυμα, επειδή η ‘απόκρυψη’ του δεν μου επιτρέπει να του απαντήσω απευθείας, να του πω ότι η πλάκα έχει και όρια , γραμμένο έχω κι’ αυτόν και τις απειλές του (εφόσον έχει το τηλέφωνο μου ας με ξαναπάρει ΟΠΟΤΕ θέλει να βρεθούμε να με ‘κανονίσει’…)
Επειδή οι άνθρωποι εδώ μέσα ασφαλώς δε χρωστάνε τίποτε να υποφέρουν από τον κάθε ψυχασθενή που ενοχλείται από εμένα (ΓΙΑΤΙ δεν έχω καταλάβει βέβαια, νομίζω ότι ποτέ στα κατά καιρούς σχόλια μου δεν έχω θίξει κανέναν προσωπικά επώνυμο ή ανώνυμο εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που υπερβήκαν τα όρια), ζητώ συγγνώμη για αυτό μου το σχόλιο και προτιμώ αυτό να είναι και το τελευταίο μου στο μπλογκ . Καλά ταξίδια σε όλους!

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Δεν ξέρω ποιος είσαι κύριε Ντιρλή μου (Ametanoite), αλλά κάποτε κρυβόσουν πίσω από την ανωνυμία σου για να με ειρωνευτείς.

Και μη νομίζεις ότι σε φοβάμαι επειδή έγραψες άρθρο.

Ametanoitos είπε...

Κάνετε λάθος κ Γεωργιάδη. Ποτέ δεν γράφω ως ανώνυμος, πάντα υπογράφω ως Αμετανόητος και αν θυμάστε καλά είχαμε μάλιστα και μια θεωρητική συζήτηση πάνω στη Γαλλική Ρουμπινστάιν όπου είχα αναφέρει την ιδέα του Μποτβίνικ με η3 και εσείς είχατε απαντήσει με ανάλυση την οποία την έψαξα και σας απάντησα.

Και δεν έχετε λόγο να με "φοβάστε", προς Θεού.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Και αυτό το "να συνδυαστεί με τη Λεκτική Επαλήθευση" τι ήταν κάποτε;

Schrödinger's Cat είπε...

@Ριζόπουλος: Ψυχραιμία. Όταν κάποιος κάνει κακόγουστη πλάκα, δεν σηκώνουμε με τη μια το μαντήλι του αποχαιρετισμού. Η απόφαση ανήκει βέβαια σε σένα, αλλά να μην σε δεσμεύει τι έγραψες σήμερα το πρωί. Άντε, τα λέμε.


@Γεωργιάδης: Έχεις την τάση να μεγεθύνεις, ενδεχομένως και να διαστρέφεις κάποια γραφόμενα. Παρεμπιπτόντως, ο ametanoitos δεν έκρυψε ποτέ την ταυτότητά του.

@ Γάτε: Να κάνω κι εγώ ένα διάλειμμα με τις παραινέσεις και τις συμβουλές;

Ametanoitos είπε...

@Ριζόπουλος: Για να καταλάβω, σας πήρε κάποιος τηλ και σας απείλησε ή μόνο μέσα από PM; Γνωρίζετε προφανώς ότι και στις 2 περιπτώσεις αν κρίνετε σκόπιμο μπορείτε να μηνύσετε αυτόν τον ανώνυμο και (αν βρεθεί η άκρη, που συνήθως βρίσκεται, δεν είναι τόσο δύσκολο) και να του κοπούν οι μαγκιές αυτού του είδους! Και το λέω αυτό επειδή για να δηλώνετε ότι δεν θα ξαναποστάρετε (αν κατάλαβα καλά), που εύχομαι να μην το τηρήσετε προφανώς, θα ήταν σοβαρές οι απειλές.

Ametanoitos είπε...

@Γεωργιάδης:

Αυτό το ποστ σας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν το είχε καταλάβει κανείς. Επειδή οι άλλοι σας ειρωνεύονταν και επειδή εγώ (επειδή γνωρίζω κάτι ψιλά από ΤΝ) κατάλαβα τι θέλατε να πείτε τότε, έγραψα ότι αν λάβουμε υπόψη το παραπάνω ποστ από το δικό σας που κάποιος είχε κάνει ερώτηση για τη Λεκτική επελήθευση, το δικό σας ποστ έβγαζε νόημα και δεν ήταν καθόλου άσχετο. Αν εσείς εκλάβατε την (ουσιαστικά) στήριξή μου (δεν σας στήριξα επειδή σας γνωρίζω αλλά ήθελα να είμαι δίκαιος) σαν ειρωνία ενώ όλοι οι άλλοι ήταν αυτοί που σας ειρωνεύονταν και εγώ όχι, τότε τι να σας πω...

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα....
Τελικά θα μας πει κανείς το μυστικό του πως θα κάνουμε κτήμα μας τα όποια βιβλία διαβάζουμε (σαν κι αυτά που θα βγούνε)?
Γιατί παρατηρώ πως όλοι έχουν (-με) διαβάσει κάτι αλλά από απόδοση...
ΥΓ:Βάζω αυτό το ποστ για να χαλαρώσουμε λίγο :)

Αλπο είπε...

Μπράβο στα παιδιά για τα βιβλία τους,
από τα σχόλια και μόνο, τα θέλω και εγώ στην βιβλιοθήκη μου.

Να κάνω μερικές χαζές ερωτήσεις;
όπως λέμε παίχτης συλλόγου και όχι GM :)

1. Τα βιβλία είναι γραμμένα και στα Ελληνικά;
2. Αν ναι πότε και που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα;
(Προσωπικά αγοράζω από το E-shop που έχει σημείο διανομής κοντά μου
και αποφεύγω τα ταχυδρομικά).

Μία τελευταία ερώτηση,
3. Η γραφή είναι στα Ελληνικά α,β,γ κτλ ή στα λατινικά a,b,c;

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τα βιβλία της QC είναι πάντοτε γραμμένα στα Αγγλικά. Περίπτωση για Ελληνική έκδοση δεν υφίσταται, εκτός αν οι συγγραφείς αποφασίσουν να το κάνουν σε ηλεκτρονική μορφή (αν βέβαια δεν τους δεσμεύει περί του αντιθέτου το συμβόλαιο με την εκδοτική εταιρία, πράγμα μάλλον απίθανο). Πάντως δε νομιζω ότι ο Βασίλης, η ο Νίκος θα κάθονταν ποτέ να δουλέψουν μερικές εβδομάδες για να φτιάξουν ένα προϊόν που θα πούλαγε ελάχιστα κομμάτια. Κακά τα ψέματα, σήμερα έκδοση σκακιστικών βιβλίων στα Ελληνικά μάλλον σαν ματαιοδοξία θα πρέπει να εκληφθεί. Για ρωτήστε και αυτούς που έβγαλαν την Ελληνική πολύτομη έκδοση του βιβλίου του Κασπάροβ, τι όφελος είχαν από αυτήν... (και δεν μιλάω μόνο για οικονομικό όφελος).

Ametanoitos είπε...

Τα βιβλία είναι στα Αγγλικά και με Αγγλική γραφή αλλά αντί για N,K,R κτλ υπάρχουν figurines, δηλ τα σύμβολα των κομματιών που κάνει τις κινήσεις να διαβάζονται πιο εύκολα.

Από όσο γνωρίζω σκακιστικά βιβλία στην Ελλάδα φέρνει μόνο η Κάισσα στα εξάρχεια, ενώ μπορείς να παραγγείλεις και άλλα βιβλιοπωλεία (πχ Παπασωτηρίου) αλλά κάνουν "αιώνες" να τα φέρουν. Όσο αφορά την Κάισσα αν δεν ειναι κάποιος από Αθήνα μπορεί να πάρει τηλ και να του στείλουν κάποιο βιβλίο με αντικαταβολή μέσα σε 2 μέρες (το έχω κάνει πολλές φορές από την Πάτρα!). Η πιο οικονομική λύση βέβαια είναι να παραγγείλεις μέσω ίντερνετ με πιστωτική κάρτα. Η QC έχει μια πολιτική κατά την οποία όταν κάποιο μεγάλο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο της ζητά μεγάλη έκπτωση (κάνοντας παράλληλα μεγάλη παραγγελία φυσικά), με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Amazon, αυτή στέλνει τα βιβλία της μετά από περίπου ένα μήνα από την κυκλοφορία τους. Δηλ στην Amazon θα μπορέσεις να βρεις το βιβλίο πιο φτηνά από πχ το New In Chess (άλλο ένα μεγάλο, καθαρά σκακιστικό, ιντερνετικό βιβλιοπωλείο) αλλά θα πρέπει να περιμένεις αρκετά μετά την έκδοσή του. Μια μέση λύση είναι το e-shop της Quality Chess όπου αγοράζεις το βιλίο στην κανονική του τιμή (χωρίς έκπτωση) αλλά τα μεταφορικά είναι πολύ λιγότερα (και με παραγγελία 2 ή 3 βιβλίων μαζί πέφτουν στο μηδέν) από τα αντίστοιχα της New In Chess.

Τώρα, όσο αφορά την κυκλοφορία τους, το βιβλίο του κ Κοτρωνιά θα βγεί νωρίτερα (νομίζω σε 1, το πολύ 1μιση μήνα) ενώ το δικό μας (εμένα και του Jacob) σε περίπου 3 με 4 μήνες (ανάλογα το πόσο θα πάρει το editing και το language check). Δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσουν στα ελλληνικά γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενδιαφερθεί ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος, η QC Βγάζει μόνο 5 τίτλους τον χρόνο στα Γερμανικά και τους υπόλοιπους στα Αγγλικά.

Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή ένα βιβλό του κ Κοτρωνιά στα ελληνικά.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@Αmetanoitos

Οι άλλοι με ειρωνευόντουσαν; Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Σου φαίνομαι για φοιτητής;

A παράτα μας ρε φίλε, δεν θέλω πολλά μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

http://www.bookdepository.co.uk/

Ειναι ενα πολυ καλο βιβλιοπωλειο στην Αγγλια με δωρεαν μεταφορικα για Ελλαδα και με πολυ καλες τιμες.Επισεις τα βιβλια απο εκδ. οικους της Αγγλιας τα περνει κανεις ΠΟΛΥ γρηγορα
Συγχαρητηρια για βιβλια.

Αλπο είπε...

Τα βιβλία στην QC μπορείς να τα αγοράσεις και σε PDF μορφή
ή μόνο σε κανονικό βιβλίο;

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση στις ερωτήσεις μου,
φαντάζομαι και άλλοι θα είχαν τις ίδιες απορίες.

stererester είπε...

Αν κάνεις υπομονή λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία. τα βιβλία - όπως όλα τα καλά βιβλία - θα βγουν σε ηλεκτρονική μορφή σε γνωστά torrent sites. Πειρατικά. Για νόμιμο ηλεκτρονικό αντίτυπο δεν νομίζω. Αν θέλεις να υποστηρίξεις τους συγγραφείς αρνείσαι αυτή τη λύση. Εγώ δεν την αρνούμαι. Άλλοι αρνούνται, αλλά διαθέτουν πιο πολλά φράγκα. Η everyman chess βγάζει τα βιβλία της σε μορφή chessbase (cbv) που βολεύει πάρα πάρα πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη για το εντελώς off topic, αλλά όπου κι αν το πόσταρα θα ήταν τέτοιο.
Το πρωί είδα στο μπλογκ ένα ποστ του μετοίκου που αναφερόταν σε συνέντευξη του Κασπάροβ όπου μιλάει για τον Κάρλσεν. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν πρόλαβα να το διαβάσω και τώρα το ψάχνω και δεν το βρίσκω. Σε ποιο θέμα είναι; Όποιος ξέρει ας με βοηθήσει. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

trandism είπε...

http://skakistiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_09.html?showComment=1294594824696

Δες στα σχόλια

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πάρα πολύ trandism.
Εύχομαι καλό κουράγιο και σε σένα, να συνεχίσεις την εξαιρετική δουλειά που κάνεις στο δικό σου μπλογκ.

Ametanoitos είπε...

Αν γνωρίζεις το ποσό της δουλειάς που κάνει ένας συγγραφέας για να γράψει ένα βιβλίο, τις ώρες που αφιερώνει για αυτό και όχι για άλλα πράγματα όπως το να βλέπει την οικογενειά του και τους αγαπημένους, θα ντρεπόσουν να μιλάς για torrents με τέτοια ελαφρότητα σαν να θέλεις να σου πούμε και μπράβο που κατεβάζεις βιβλία παράνομα. Δόξα τω Θεώ η QC δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα μια που έχει εξαιρετικά αντανακλαστικά στο εντοπισμό αυτών των torrents που συνήθως κατεβαίνουν γρήγορα και έτσι πολύ λίγα βιβλία της κυκλοφορούν παράνομα.

Και για να μην με πεις και εμένα ηθικοπλάστη και ότι εγώ δεν κατεβάζω μπορώ να στείλω μια φωτό στον Γάτο από την βιβλιοθήκη μου να δεις πόσα βιβλία έχω σε κανονική μορφή. Και σε διαβεβαιώ πως δεν είμαι κάποιος πλούσιος, απλά κάποιος που έχει μεράκι με τα σκακιστικά βιβλία. Και μπορώ επίσης να σε διαβεβαιώσω πως έχω κατεβάσει και εγώ βιβλία αλλά πολλά από αυτά μετά τα έχω αγοράσει κανονικότατα.

Όχι, η πολιτική της QC είναι να μην βγάζει τα βιβλία της σε ηλεκτρονική μορφή. Όσα βιβλία κυκλοφορούν ως τέτοια είναι παράνομα σκαναρίσματα (στην πλειοψηφία τους κακής ποιότητας) και θα ξαναπώ πως πάμπολα βιβλία της QC (όπως και της Everyman) δεν έχουν κυκλοφορήσει παράνομα σε torrents.

trandism είπε...

Σε σχέση με αυτά που γράφει ο φίλος Αμετανόητος για τα βιβλία και το "κατέβασμα" θα ήθελα να εκφράσω τη διαφωνία μου. Παρόλο που και εγώ έχω αρκετά μεγάλη βιβλιοθήκη - σκακιστική και μη - δε καταλαβαίνω αυτήν την επιθετικότητα απέναντι σε αυτούς που κατεβάζουν βιβλία από torrents. Προσωπικά θεωρώ τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων γελοίους και υποστηρίζω την άποψη πως η πληροφορία πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα. Σε τελική ανάλυση το βιβλίο στη φυσική του μορφή είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από την ηλεκτρονική εκδοχή του. Οι peer-to-peer τεχνολογίες - μία από τις οποίες είναι και το torrent - είναι από τις σημαντικότερες μορφές εκδημοκρατισμού του διαδικτύου και μεταφοράς γνώσης από τους ισχυρούς στους ανίσχυρους.

gkarkamelious είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στις δύο προσπάθειες και καλή επιτυχία στην συνέχεια.

Είναι η πρώτη φορά που αφήνω σχόλιο στο ιστολόγιο και θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον διαχειριστή του αφενός για την πολύ καλή προσπάθεια του, αφετέρου για την ιώβειο υπομονή του στην υποχρέωση του να διαπιστώνει καθημερινά την θλιβερή ανεπάρκεια πολλών συναθλητών του ενός τόσο εκλεπτυσμένου, κατά τα άλλα, αντικειμένου.

Ametanoitos είπε...

Αν υπήρχε κάποια κεντρική οργάνωση για να πληρώνονται τα πνευματικά δικαιώματα τότε να συμφωνήσω. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας παγκόσμιος οργανισμός όπου όλοι θα πληρώναμε ένα ελάχιστο αντίτιμο (ας πω πχ 10 ευρώ το χρόνο) και έτσι να μας δίνεται η δυνατότητα να κατεβάζουμε ελεύθερα ότι θέλουμε και αυτός ο οργανισμός ανάλογα με τον αριθμό των downloads να δίνει στους έχοντες τα πνευματικά δικαιώματα το ποσοστό που τους αναλογεί. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση, όχι και όμως η δωρεάν διανομή των βιβλίων "έτσι". Ο συγγραφέας δεν θα πρέπει να ανταμοιφθεί για τον κόπο του; Ο εκδοτικός οίκος θα δουλεύει τσάμπα; Πώς θα μπορούσαν να υπάρχουν βιβλία υψηλής ποιότητας με αυτή τη λογική;

Όπως όλα δείχνουν τα torrents καλώς ή κακώς θα είναι παρελθόν σε περίπου 10 χρόνια (ή και λιγότερο) απο τώρα. Τα λειτουργικά συστήματα του άμεσου μέλλοντος θα είναι διαδικτυακά και ο χρήστης θα έχει μόνο το interface στον ΗΥ του ενώ το λειτουργικό θα τρέχει στον server ο οποίος βέβαια δεν θα επιτρέπει παράνομα προγράμματα. Την ίδια πολιτική θα ακολουθούν και εμπορικά προγράμματα τα οποία θα μπορείς μόνο να τα "νοικιάζεις" (βλ για παράδειγμα την "ισχυρή" εκδοχή της Rybka4 που τρέχει στο κλάστερ τους και εσύ νοικιάζεις χρόνο για να αναλύσεις). Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό είναι το μέλλον (ή αυτό σχεδιάζεται για το μέλλον) και αν υλοποιηθεί θα ευθύνεται η παγκόσμια κοινότητα των downloaders που δεν σέβονται καθόλου τα πνευματικά δικαιώματα και δεν οργανώνουν μια λύση σαν αυτή που πρότεινα παραπάνω.

savateds είπε...

Ωραία λογική...δεν φταίνε αυτοί που κάνουν την "χούντα" φταίει ο ανώριμος λαουτζίκος που δεν μπορεί να έχει "δημοκρατία".
Αμετανόητη ανάλυση.

stererester είπε...

Γάτε εσύ δεν μας είπες. Κατεβάζεις βιβλιαράκια και βιντεάκια; Δεν σε βλέπω να μιλάς.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα έλεγα ότι το ίδιο το νετ είναι ένας τρόπος μεταφοράς της γνώσης κι όχι μόνο της σκακιστικής.
Και γιαυτό υπάρχει :)
Η google πχ έχει βιβλιοθήκη που κάποια βιβλία μπορείς να τα διαβάζεις...
Απλά κι εδώ νομίζω ισχύει το "κρύβε λόγια"....

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Χούντα είναι το να θέλει κάποιος να εμπορευτεί, αντί να χαρίσει το αντικείμενο του κόπου του;

Και να σκεφτείτε είμαστε στο καταχείμωνο... άμα σφίξουν οι ζέστες, τι θα γίνει;

Ανώνυμος είπε...

Με πρόλαβες....PFREN
Αλλά και πάλι η πληροφορία που υπάρχει νόμιμα στο νετ αξίζει ήδη αρκετά...:)
Κι όχι μόνο για το σκάκι...
ΥΓ:Ο καθείς διαφυλάσσει τα δικαιώματά του...

Ametanoitos είπε...

Έχω να σας προτείνω αγαπητοί μου φίλοι μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Θέλω να χτίσω ένα σπιτάκι και ψάχνω για μάστορες. Θα σας προσλάβω να δουλεύετε όλη τη μέρα και να ιδρώνετε για να μου χτίσετε το σπίτι χωρίς φυσικά στο τέλος να σας πληρώσω για τον κόπο σας. Ποιά είναι η χούντα σε αυτή την περίπτωση;

Για να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μου για τα τόρεντς θέλω να πω τα εξής. Πόσοι από εσάς κατεβάζετε ένα βιβλίο σε τόρεντ και το διαβάζετε όλο με προσοχή από την οθόνη του ΗΥ σας; Δεν γνωρίζω κανέναν προσωπικά που να το κάνει αυτό. Όλοι μας λοιπόν εκτυπώνουμε τα βιβλία που κατεβάζουμε το οποίο και έχει κόστος. Ας πούμε ότι κάποιος πάει σε ένα φωτοτυπαδικο για να εκτυπώσει ένα σκακιστικό βιβλίο 400 σελίδων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο φωτοτυπάς θα του πάρει 5 λεπτά τη σελίδα και ένα ευρώ για το σπυράλ. Ας πούμε λοιπόν 20 ευρώ. Τι θα έχουμε τότε; Ένα βιβλίο, συνήθως κακώς σκαναρισμένο, σε φωτοτυπίες που θα μας έχει κοστίσει 20 ευρώ ενώ θα μπορούσαμε να δώσουμε 25 ευρώ για να το αγοράσουμε στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, να το έχουμε όμορφα και ωραία στη βιβλιοθήκη μας και τα λεφτά να πάνε εκεί που πρέπει και όχι στον φωτοτυπά. Αν χρησιμοποιείτε τα τόρεντς απλά για να ρίξετε μια ματιά τι λένε εδώ και εκεί, το ίδιο πράγμα θα μπορούσατε να κάνετε και σε ένα βιβλιοπωλείο, άρα ας θεωρήσουμε ότι αυτό δεν μετράει. Αν όμως θες πραγματικά να διαβάσεις ένα βιβλίο τότε η αγορά του είναι (προσωπική μου άποψη) η καλύτερη λύση. Δεν νιώθεις και άσχημα!

Ανώνυμος είπε...

Καμία Χούντα προφανώς, αλλά ρε παιδιά, "παγκόσμια κοινότητα των downloaders που δε σέβονται καθόλου τα πνευματικά δικαιώματα" ?
Όλος ο κόσμος δηλαδή...
Ametanoite, καλοπροαίρετα θέλω να σε ρωτήσω, τραγούδια έχεις κατεβάσει ποτέ?

Ανίκητη...

Schrödinger's Cat είπε...

@stererester: Ναι, ναι, δεν έχω κανένα λόγο να υποκριθώ, κατεβάζω ό,τι με ενδιαφέρει. Πολλά σκακιστικά βιβλία, σκακιστικά dvd, ταινίες, μουσική. Σε γενικές γραμμές βρίσκομαι πιο κοντά στην άποψη του trandism. Παλιά κατέβαζα σχεδόν τα πάντα, σιγά σιγά όμως έρχεται η ισορροπία και επιλέγει κανείς να πάρει ό,τι πραγματικά τον ενδιαφέρει. Τπάρχουν βέβαια αγαπημένοι δημιουργοί (ειδικά στη μουσική) που θέλω να έχω και τα cd τους, τότε πάω στο δισκοπωλείο. Αλλά δεν συμβαίνει συχνά.

stererester είπε...

Εκτίμησα την ειλικρινή απάντηση γάτε ευχαριστώ.
Γιατί ο αμετανόητος τώρα που έγινε συγγραφέας μας κάνει μάθημα πόσο κοκό είναι να κατεβάζουμε ενώ είμαι βέβαιος πως έχει μερικούς γεμάτους εξωτερικούς δίσκους με κατεβάσματα. Ο καθένας στο θέμα του κατεβάσματος κάνει αυτό που νομίζει χωρίς να χρειάζεται φυσικά να το διατυμπανίζει.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που διεξάγεται για πνευματικά δικαιώματα, ας προσθέσω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην πληροφορία και στην επεξεργασμένη πληροφορία.

Να θυμίσω επίσης ότι ο Em.Lasker είχε επιχειρήσει να κατοχυρώσει πνευματικά δικαιώματα για τις παρτίδες των ισχυρών σκακιστών ως πρωτότυπες δημιουργίες, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Τέλος, ότι το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολυσχιδές. Για παράδειγμα, βασικός τομέας τους αφορά στην παρουσίαση από κάποιον εργασίας άλλου για δική του.

trandism είπε...

Δεν είπε κανείς να μην εμπορευτεί κάποιος τη δουλειά του. Γενικά έχω παρατηρήσει πως σε αυτές τις συζητήσεις οι περισσότεροι περιγράφουν - είτε θετικά, είτε αρνητικά - ακραίες "ολοκληρωτικές" λύσεις του τύπου "ένας οργανισμός που θα διαχειρίζεται όλα τα πνευματικά δικαιώματα" ή "να μην τα εμπορεύονται καθόλου" κ.ο.κ.

Εγώ λέω το εξής απλό πράγμα. Ένα βιβλίο έχει έξοδα εκτύπωσης, διανομής κλπ. Ένα pdf έχει ένα μόνο fixed έξοδο παραγωγής και η αντιγραφή του από κει και πέρα είναι ανέξοδη. Είναι λοιπόν παράλογο ένα e-book να κοστίζει νόμιμα περίπου όσο και ένα hardcopy βιβλίο. Και όσο κοστίζει τόσο, θα υπάρχουν δίκτυα τύπου torrent για να διακινούνται παράνομα.

Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω πως αυτό που προβλέπει ο Αμετανόητος, τους thin clients, δηλαδή πως όλο το λογισμικό θα τρέχει σε servers δεν είναι τόσο εύκολο να επικρατήσει - όχι επειδή δε γίνεται τεχνολογικά, αλλά για κοινωνικούς λόγους. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελούν τα αυτοκίνητα με αυτόματη οδήγηση. Ο μοντέρνος άνθρωπος στο καπιταλιστικό σύστημα - καλώς ή κακώς - θέλει το αυτοκίνητό του, υπολογιστής του, κινητό του τηλέφωνο να διαφέρει από το αυτοκίνητο, υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο των άλλων ανθρώπων. Και ένας τρόπος να διαφέρει είναι και το λογισμικό που τρέχει.

Επειδή λόγω επαγγέλματος ασχολούμαι με τους υπολογιστές, έχω να πω πως τίποτα απολύτως δε σχεδιάζεται για το μέλλον. Όλα είναι στο "όπως μας κάτσει". Αν συνεχίσει να πουλάει το "rich client" μοντέλο στις διάφορες εκδοχές του που κατά την άποψη μου έχει πολλά ψωμιά να φάει ακόμα, θα συνεχίσουμε να έχουμε τους υπολογιστές με πολύ μεγάλο κομμάτι του λογισμικού να τρέχει local.

Ametanoitos είπε...

Προφανώς και έχω κατεβάσει. Όπως και έχω λογαριασμό στο demonoid που αναφέρει τους χρήστες του ως "κοινότητα". Αλλά, πάλι θα μιλήσω εντελώς ειλικρινά σε αυτό, τόσα χρόνια τα σκακιστικά προγράμματα που υπήρχαν στον ΗΥ μου ερχόντουσαν σε εμένα "απο χέρι σε χέρι" δωρεάν. Αποφάσισα όμως το Fritz12 να το αγοράσω κανονικότατα για να έχω να λέω ότι μια φορά και εγώ έκανα το σωστό και πλήρωσα την chessbase για τον κόπο των προγραμματιστών της. Επίσης ένα από τα πρώτα βιβλία που κατέβασα ποτέ ήταν το Starting Out The Alekhine Defense του (τότε) FM (τώρα ΙΜ) John Cox. To βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ, το εκτύπωσα, το διάβασα όλο και θαύμασα τον συγγραφέα του για την πολύ καλή δουλειά που είχε κάνει μέχρι που το είδα στο ράφι της Κάισσα. Δεν άντεξα, ένιωθα άσχημα και το αγόρασα και αμέσως ένιωσα καλύτερα. Τα άξιζε τα λεφτά του και με το παραπάνω. Επίσης, πολύ πρόσφατα κατά τη διάρκεια των γιορτών, κατέβασα ένα βιβλίο και όταν είδα ότι είναι πολύ καλό (αλλά δεν ενδιέφερε εμένα) το αγόρασα και το έκανα δώρο σε κάποιον που τον ενδιέφερε πολύ. Επίσης υπάρχουν πολλά τόρεντς στον ΗΥ μου και είναι ζήτημα να έχω διαβάσει το 2-3% από αυτά. Αντιθέτως έχω διαβάσει όλα τα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου. Επαναλαμβάνω ότι και σε ένα βιβλιοπωλείο μπορείς να ξεφυλίσεις ένα βιβλίο και δεν είναι παράνομο.

Και εδώ που τα λέμε πλέον δεν ακούω ποτέ μουσική στον ΗΥ μου και γι αυτό δεν έχω κανένα mp3. Αυτοί που με ξέρουν μπορούν να το επιβεβαιώσουν! Δεν το παίζω "ηθικός" κτλ αλλά πως να το κάνουμε χαίρομαι πολύ περισσότερο ένα βιβλίο όταν το αγοράζω και το ΄σεβομαι τότε πολύ περισσότερο. Πχ, πως θα μπορούσα να μην αγοράσω το βιβλίο της QC για το San Luis (Παγκ Πρωταθλ 2005) με την εξαιρετική του ποιότητα στις φωτό και τις σελίδες του. Ίδιο θα ήταν να το κατεβάσω; Καμία σχέση! Όσοι έχουν αυτό το βιλίο ξέρουν για τι μιλάω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν ‘καλοί’ που δεν κατεβάζουν ούτε ‘κακοί’ που κατεβάζουν. Σοβαροί να είμαστε. Όταν ο άλλος δεν έχει συνέπειες θα διαλέξει το εύκολο και φθηνό. Η νομιμοφροσύνη ξεκινά και τελειώνει στον φόβο της τιμωρίας. Και όχι τώρα ,από υπάρξεως ανθρώπου. Τα υπόλοιπα είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε. Και επίσης όσοι κατεβάζουν δε σημαίνει ότι το κάνουν μόνο για οικονομικούς λόγους . Πολλοί, απλά περνάν την ώρα τους.

Ametanoitos είπε...

@stererester:

Σε διαβεβαιώ ότι εξωτερικούς δεν έχω. Ο εσωτερικός μου όμως είναι όντως γεμάτος (αν συνεχίσω να λέω αλήθειες θα με κλείσουν μέσα!)

@trandism:

Το λειτουργικό που ετοιμάζει η Google (κάποια beta εκδοσή του υπάρχει ήδη νομίζω) είναι απόλυτα διαδικτυακό. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι ακραία η λύση που προτείνω για έναν παγκόσμιο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων πάνω στο διαδίκτυο. Να πληρώνουμε τόσα λεφτά σε χαζο-sms για να αποφασίζουμε ποιός παίχτης θα φύγει από το Big Brother είναι ΟΚ αλλά να δίνουμε ένα μικρό ποσό για να είμαστε νόμιμοι σε αυτά που κατεβάζουμε είναι ακραίο;

@Κουρκουνάκης: Έχετε απόλυτο δίκιο για την διάκριση δεδομένων-πληροφορίας (=επεξεργασμένα δεδομένα) και συμφωνώ ότι τα δεδομένα πρέπει να είναι κτήμα όλων.

trandism είπε...

Δεν καταλαβαίνω τις νύξεις τύπου "θα έχει μερικούς γεμάτους εξωτερικούς δίσκους". Ο Αμετανόητος δε νομίζω να είχε πρόβλημα να παραδεχτεί ότι κατεβάζει παράνομα ηλεκτρονικά βιβλία αν το έκανε. Ούτε πιστεύω πως ξαφνικά θεωρεί εαυτόν συγγραφέα και έτσι άλλαξε την άποψή του.

Σε ότι αφορά αυτά που λέει ο κύριος Κουρκουνάκης θα ήθελα να παρατηρήσω πως υπάρχουν και τα open licenses, π.χ.βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_license, τόσο για κώδικα όσο και για μουσική ή κείμενο, τα οποία καλύπτουν τα ζητήματα της "λογοκλοπής" χωρίς να απαγορεύουν την ελεύθερη διακίνηση, ενώ μπορούν να απαγορεύσουν ας πούμε την εμπορική εκμετάλλευση. Ολόκληρο το κίνημα γύρω από το linux έχει στηριχτεί γύρω από αυτές τις νομικές εγγυήσεις. Δείτε για παράδειγμα στο http://www.archive.org/details/texts πόσα ελεύθερα προς διακίνηση αλλά προστατευόμενα ως προς τα πνευματικά τους δικαιώματα κείμενα είναι διαθέσιμα.

Επίσης πιστεύω ότι η υπερευαισθησία του Αμετανόητου - χωρίς να θέλω να του προσάψω ούτε κατά τη διάνοια κάτι τέτοιο - μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνους δρόμους. Έτσι λοιπόν αν θέλουμε να είμαστε απολύτως νόμιμοι, τότε δε θα έπρεπε να μας μεταφράζει ο Μέτοικος τη συνέντευξη του Kasparov που έχει δημοσιευτεί κάπου άλλου, ούτε εγώ να μεταφράζω τα ημερολόγια του Rubinstein που έχουν copyright του Seirawan καθώς τα αγόρασε προφανώς για να τα δημοσιεύσει σε συνέχειες στο Inside Chess. Ακόμα και οι παραθέσεις αποσπασμάτων θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράνομες, όπως αυτές που κάνει ο ίδιος ο Αμετανόητος όταν αναλύει κάποια βαριάντα στο chesspub από κάποιο βιβλίο του Marin παραθέτοντας τα σχόλια του συγγραφέα Πιθανόν ακόμα και η δανειστική βιβλιοθήκη του ΣΟ Παγκρατίου να ξεπερνάει τα όρια της νομιμότητας.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα βιβλία να πωλούνται, δανείζονται, φωτοτυπούνται κλπ, τα αρχεία να αντιγράφονται και να διακινούνται και ας διοχετεύσουμε την αυστηρότητα μας αλλού (για παράδειγμα σε αυτούς που μας κυβερνάνε?)

Ανώνυμος είπε...

Άρα λοιπόν ανήκεις και συ σε αυτήν την Παγκόσμια Κοινότητα που ανέφερες, γιατί έτσι όπως το θεσες πριν ("Δεν σέβονται καθόλου τα πνευματικά δικαιώματα") με μπέρδεψες λίγο.
Τέλοσπαντων,προφανώς ένα βιβλίο με την κλασσική του μορφή έιναι καλύτερο,τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς,και μπράβο για την προσπάθειά σου.
Κι επειδή παίζω και τάρρας που και που (και δεν την πολυβρίσκω με τα ηλεκτρονικά βιβλία) με ενδιαφέρει στην κανονική του μορφή :-)
Να ψήσω κάνα μπιφτέκάκι- καμιά μπριζολίτσα έχει μέσα?
(Όποιος κατάλαβε,κατάλαβε...)

Ανίκητη...

Ανώνυμος είπε...

@ Ανίκητο : Ανάμεσα σε δυο (από τις δεκάδες καθημερινές σου συνεχόμενες) ψήνε και καμιά μπριζολίτσα να καρδαμώσεις. Όχι μόνο ‘ξεζούμισμα’.
Ανίκητη πραγματικά…

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τα περισσότερα από τα σκακιστικά βιβλία, η εμπορικά προγράμματα, που κυκλοφορούν "δωρεάν", προέρχονται από ρώσικο πριβέ τορρεντάδικο, που χρεώνει για την εγγραφή σε αυτό.
Μάλιστα οι τύποι που διαχειρίζονται το τορρεντάδικο, μπαίνουν σε άλλα sites όπου διακινείται ελεύθερα σκακιστικό υλικό, και... διεκδικούν το κλόπυραϊτ. Άσχετα από το αν η διακίνηση υλικού μέσω τόρρεντς είναι παράνομη η όχι (πολύ μεγάλη κουβέντα για να την κάνουμε εδώ και τώρα), αυτό που γίνεται στο ανωτέρω site είναι, ξεκάθαρα κλοπή, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση καμία ηθικολογία, άσπρη η μαύρη.
Και εγώ έχω κατεβάσει πολλά "δωρεάν" βιβλία και μουσική, αλλά ότι μου αρέσει, το αγοράζω, για τον απλό λόγο ότι αν δεν υπάρχει υλική επιβράβευση για τις αξιόλογες προσπάθειες, τότε αυτές θα πάψουν να υφίστανται.
Στα πισιά μου τρέχω σχεδόν 100% ελεύθερο (χωρίς παρενθέσεις) λειτουργικό και λογισμικό, αλλά 2-3 προγράμματα που έχω θεωρήσει αξιόλογα, τα έχω αγοράσει. Φυσικά πιστεύω και εγώ στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας, πέρα από το λογισμικό, και αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να στηρίξω έμπρακτα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου- π.χ. για τα μαθήματα σκακιού που είχα κάνει εδώ και 4 χρόνια δεν έχω πάρει ούτε €, ενώ φέτος έχω βάλει το κολοσσιαίο δίδακτρο των 5 € τον μήνα, για να... μην πληρώσω πολλά στο τέλος (ο Δήμος μας νοικιάζει την αίθουσα διδασκαλίας).

Ανώνυμος είπε...

Το κακό με κάποιους δεν είναι απλά ότι δεν καταλαβαίνουν,είναι ότι νομίζουν ότι καταλαβαίνουν,φαντάζονται κλπ και απαντούν!Και φυσικά απαντούν με το αντίστοιχο επίπεδο νόησής τους(και κατά βάση επιθετικά).
Άμα δεν καταλαβαίνεις απλά ρώτα!
Πω πω...Τελικά είδες πόσο πετυχημένη υπογραφή έχω..?

Ανίκητη...

Ηράκλειτος επαίτης είπε...

Αυτό που λέει ο Κος Κουρκουνάκης είναι πολύ αφηρημένο. Η διάκριση μεταξύ ‘πρωτότυπου’ και ‘αντιγράφου’ δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο πράγμα. Όπως και η διάκριση μεταξύ ‘δεδομένου’ και ‘πληροφορίας’. Όλοι που γράφουμε αυτή τη στιγμή καταπατούμε κάποιου είδους κοπυράιτ με τη λογική του, όπως λ.χ και ο μαθηματικός που ξεκινά να γράψει κάτι και χρησιμοποιεί ‘αυθαίρετα’ το πυθαγόρειο θεώρημα ή τον διαφορικό λογισμό του Λάιμπνιτς. Έχει ασφαλώς δίκιο ότι το θέμα είναι πολυσχιδές. Όσο για το ηθικό μέρος του ζητήματος συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο στο ότι η νομιμότητα προκύπτει από τον φόβο της τιμωρίας και μόνο, και από καμία (δυστυχώς) ‘ιδεολογία’. Το μεγάλο φιλοσοφικό και πρακτικό ζήτημα βέβαια είναι ΠΟΙΟΣ και ΓΙΑΤΙ θέτει τα πλαίσια της τιμωρίας (αλλά αυτό είναι μεγάλο ζήτημα για άλλη ώρα ίσως).

Ametanoitos είπε...

@Ανίκητη:

Αν κατάλαβα καλά το υπονοούμενο, όχι μπιφτεκάκι δεν έχει μέσα :)

@trandism:

Δόξα τω Θεώ τα μυαλά μου δεν έχουν πάρει αέρα (ακόμα :P), ώστε να έχω την ψευδαίσθηση ότι ξαφνικά έγινα συγγραφέας και ότι αυτό "θα με ζήσει". Εμένα με ενδιαφέρει να δώσω την αφορμή μέσα από τη δουλειά μου να γίνονται ευχάριστες συζητήσεις (σαν και αυτή) σε καλό κλίμα. Επίσης πρέπει να παραδεχτείς ότι το απόσπασμα από το βιβλίο του Μάριν στο chesspub ήταν εύστοχο :)

Απλά έχω παρατηρήσει ένα φαινόμενο που είναι αρκετά ανησυχητικό. Όλοι μας έχουμε συνηθίσει πχ όταν η εταιρία κινητής τηλεφωνίας μας παρέχει μια υπηρεσία και μας χρεώνει για αυτή να το θεωρούμε απόλυτα φυσιολογικό και να μην διαμαρτυρόμαστε αλλά όταν διακινείται πληροφορία από το διαδίκτυο να διαμαρτυρόμαστε όταν μας ζητηθεί να πληρώσουμε για αυτή! Επίσης ξαναλέω, προσωπικά κατεβάζω πολλά τόρεντς και τους "ρίχνω μια ματιά" όπως θα έκανα και σε ένα βιβλιοπωλείο. Όταν κάποιο βιβλίο με ενδιαφέρει το αγοράζω. Γι αυτό η βιβλιοθήκη μου είναι γεμάτη βιβλία (και όχι μόνο σκακιστικά αλλά αυτά είναι τα περισσότερα είναι η αλήθεια!).

Αν υπήρχε κάποιος τρόπος να διασφαλιστεί ότι ο συγγραφέας θα πληρωνόταν για τον κόπο του, ο εκδοτικός οίκος επίσης έτσι ώστε να μπορεί να παράγει βιβλία υψηλής ποιότητας και όλοι να μπορούσαν να έχουν το βιλίο δωρεάν, προφανώς και θα τον προτιμούσα. Μένει μόνο να ακούσω πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί αν δεν μπορεί να γίνει τότε ποιός ο λογος ένας συγγραφέας να "ιδρώσει" για να γράψει ένα καλό βιβλίο;

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει το VonHennig Schara (σχάρα) Gambit ? Φτου! Πάλι πρέπει να ψάχνω μόνος μου βαριάντα για τη "δηθεν" κατάρριψη που κάποιοι νομίζουν ότι βρήκαν..:-)

Ανίκητη...

trandism είπε...

Μα γράφονται εκπληκτικά βιβλία καθημερινά. Και μάλιστα από τότε που προέκυψαν τα torrentάδικα έχω την εντύπωση πως γράφονται και καλύτερα. Οι περισσότεροι άλλωστε συγγραφείς - και σίγουρα οι καλύτεροι - δε γράφουν με κίνητρο κάποια χρηματική ανταμοιβή.

Όσο για το τρόπο να διασφαλίζονται κάποιες minimum χρηματικές αμοιβές θα μπορούσε κανείς να προτείνει πολλά. Από έναν οργανισμό σαν αυτόν που περιέγραψες νωρίτερα στον οποίον θα συνέδραμα ευχαρίστως καθώς ξοδεύω μεγάλα ποσά για βιβλία ούτως ή άλλως, μέχρι και ένα μοντέλο στηριζόμενο στον εθελοντισμό (π.χ. donations).

Επίσης κάτι άλλο που συμβαίνει στον τόσο προσαρμοστικό καπιταλισμό που βιώνουμε είναι να αλλάζει το business model. Έτσι για παράδειγμα μετά την έξαρση της διαμοίρασης μουσικών αρχείων έχει μειωθεί το ποσοστό των εσόδων ενός μουσικού που προκύπτει από τη δισκογραφία και αυξηθεί αυτό που προκύπτει από ζωντανές εμφανίσεις. Κάτι αντίστοιχο - σε πολύ μικρότερο βαθμό καθώς το βιβλίο φαίνεται να αντέχει περισσότερο από το CD - έχει συμβεί και θα μπορούσε να συμβεί περαιτέρω με τους συγγραφείς που λαμβάνουν αμοιβές για να δώσουν ομιλίες ή να εμφανίζονται σε βιβλιοπωλεία υπογράφοντας τα έργα τους. Όπως και να χει η ανθρώπινη δημιουργικότητα και η παραγωγή έργων δε νομίζω ότι κινδυνεύει από παροδικά φαινόμενα όπως τα torrents. Βιβλία γράφονται αιώνες μέσα από πολέμους, πείνες και κακουχίες, καθώς και αναρίθμητες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.

Λίγο άσχετο με το θέμα συζήτησης. Χρησιμοποιώ φανατικά ένα site καταλογράφησης βιβλίων για τη βιβλιοθήκη μου το οποίο έχει και social media χαρακτηριστικά (forums, tagging etc.), το www.librarything.com. Το μοναδικό forum για το σκάκι που έχει είναι μάλλον ανενεργό αλλά υπάρχουν κάποιες εντυπωσιακές σκακιστικές βιβλιοθήκες από χρήστες του, ενώ βέβαια για όποιον ενδιαφέρεται για λογοτεχνία, υπάρχουν δεκάδες forums και μπορεί κανείς να ξοδέψει αμέτρητες ώρες εκεί

Αλπο είπε...

Άθελα μου ξεκίνησα μία συζήτηση η οποία δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το παρόν θέμα, το θέμα μας είναι τα νέα βιβλία και όχι η πειρατεία μέσω τόρεντ.

Πραγματικά δεν μπόρεσα να διαβάσω όλα τα ποστ και δεν με ενδιαφέρει τι γράφετε.
Αν ήθελα να διαβάσω για την πειρατεία θα διάβαζα αντίστοιχο φόρουμ.

Θα παρακαλούσα να σβηστούν τα παραπάνω ποστ ως άσχετα με το θέμα
και όχι όπως πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι προσπαθούμε να φημίσουμε το λόγο τους.
Μιας και από δικιά μου ερώτηση ξεκίνησε το όλο θέμα ας δωθεί λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα στο λόγο μου.

Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη στους συγγραφείς που ξεκίνησα τέτοια συζήτηση
που ως γνωστό δεν οδηγεί πουθενά.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Για το Von Henning/ Schara γκαμπί, υπάρχει μπόλικη φιλολογία στο Kaissiber (κύρια στο τεύχος 31, αλλά όχι μόνο σε αυτό).

trandism είπε...

Δεν κατάλαβα τώρα, επειδή δεν σας ενδιαφέρουν εσάς τα σχόλια πρέπει να σβηστούν?

Μια χαρά σχετική είναι η συζήτηση και μια χαρά και ο λόγος μας.

Ανώνυμος είπε...

PFren: Του 2008 από ότι είδα,δεν ακούγεται κακό...

Ανίκητη...

Ametanoitos είπε...

@Pfren

Εξαιρετικά τ άρθρα στο Kaissiber. Ήμουν πολύ τυχερός στο να κερδίσω μπόλικα τεύχη από αυτό το πολύ καλό περιοδικό σε ένα θεωρητικό διαγωνισμό στο chesspub. O Stephan Buecker δε (ο εκδότης) εξαιρετικός άνθρωπος και ισχυρός αναλυτής. Μακάρι να μπορούσα να διαβάσω Γερμανικά έτσι ώστε να απολάμβανα τα άρθρα πάνω στη σκακιστική ιστορία. Το προτείνω ανεπιφύλακτα πάντως.

ΥΓ To eimal σας το τσεκάρετε; :)

Schrödinger's Cat είπε...

@Άλπο: Η συζήτηση αφορά μια υπαρκτή κατάσταση παγκοσμίως, αφορά πολλά εκατομμύρια κόσμο στον πλανήτη, αλλά και πάρα πολλούς δημιουργούς, χωρίς στο παρόν μήνυμα να κάνω αξιολογική κρίση στο αν είναι θεμιτή ή όχι γιατί θα εκφέρω την άποψή μου αργότερα, αν και υποψιάζεστε προς ποια κατεύθυνση κλίνω. Φυσικά δεν είναι τα πράγματα άσπρο-άσπρο και μαύρο-μαύρο. Είναι όμως αυτονόητο πως τα περισσότερα μηνύματα είναι τεκμηριωμένα και η συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Τι θα πει να σβηστούν τα μηνύματα;

Ανώνυμος είπε...

Το Schara λοιπόν διαβάζεται σχάρα στα γερμανικά …μμμ να ανοίξεις ένα φροντιστήριο ξ. γλωσσών ανίκητε , θα βγάλεις πολλά, όσα και από τις ‘σκακιστικές σου έρευνες’ μάλλον.
Ανίκητη πράγματι…

Ανώνυμος είπε...

«Κυρίως στον τόμο 31», λέμε, κι όχι... «κύρια»!

Ανώνυμος είπε...

Εμείς οι σκακιστές στην Ελλάδα έτσι το λέμε (προφανώς και καταχρηστικά-χιουμοριστικά),τώρα αν εσύ το ακούς πρώτη φορά στη ζωή σου φταίω εγώ? Κι ήρθες για αυτό το λόγο τη μία να πεις τη μπαμπουινιά σου την πρώτη και τώρα να μας κάνεις διόρθωση προφοράς στα γερμανικά? Άντε καλά, να παίξουμε και καμιά φορά και όταν σου ανακοινώσω ότι είσαι "τσουντσβανγκ" (στο μέσο κατά προτίμηση) να μου διορθώσεις κι εκεί τα γερμανικά μου.

Ανίκητη...

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρω ότι ο ΠΦΡΕΝ είναι λιγο ντεφορμε σημερα. Πενθει για το φιλαράκι του τον Ριζοπουλο που μας αφησε χρνους; Αντε και στα δικα του και στου Μέτοικου . Να μεινουμε οι γνησιοι σκακιστες εδώ μεσα και ο Μπαρμπης που είναι τσιφτης (χα,χα).

Schrödinger's Cat είπε...

Σχετικό με το θέμα, είναι το post «gamato.info: διαμοιρασμός ή βαρβαρότητα;» http://skakistiko.blogspot.com/2010/03/gamatoinfo.html που είχε δημοσιευτεί στο ιστολόγιο την περασμένη άνοιξη.
Τότε η βιομηχανία παραγωγής πολιτιστικών προιόντων (μουσική, βίντεο, ταινίες), με αρωγό την Ελληνική Αστυνομία, κατέφυγε στην εύκολη λύση της καταστολής και των διώξεων αγνοώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα ήθη που αυτές εκ της φύσεώς τους δημιουργούν.
Όπως είναι φυσικό, τα τορεντάδικα ξανάνοιξαν....

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι το διαδίκτυο: θα είμαστε υποχρεωμένοι να υφιστάμεθα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πολλούς «albo»!

Τα βιβλία για τα οποία γίνεται λόγος, εγώ θεωρώ ότι ανήκουν στην ξένη βιβλιογραφία. Γράφονται σε ξένη γλώσσα, εκδίδονται από ξένον εκδότη, και επομένως απευθύνονται σε ξένο κοινό!

Δεν ξέρω σε τι θα ωφελήσει να πω τη γνώμη μου, αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα αυτή:
Δεν θα έδινα δραχμή, όχι μόνο για τα βιβλία αυτά αλλά ούτε και για τα εκατοντάδες άλλων βιβλίων, εξειδικευμένων σκακιστών και σκακιστικών συγγραφέων, με ίση, ανώτερη ή κατώτερη αξία!

Στην γνώμη αυτή θα φτάσουν και άλλοι, αφού όμως περάσει αρκετός χρόνος ωρίμανσης.

Τα καλύτερα βιβλία σκακιστικού περιεχομένου, είναι οι σκακιστικές μάχες που έχετε την ευκαιρία να δώσετε και να βιώσετε, με την προϋπόθεση να βρεθούν οι κατάλληλοι αντίπαλοι. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να προκόψει στο άθλημα αυτό. Ο χώρος σε μια βιβλιοθήκη είναι περιορισμένος και οφείλει να είναι πάντα μισοάδειος για να μπορεί να υποδέχεται μόνο ό,τι έχει αληθινή αξία - και όχι να γίνεται μια αποθήκη χαρτιού...

Η βιβλιοθήκη σας δεν πρέπει να είναι ένα μουλάρι, διαρκώς φορτωμένο με έρμα. Είναι ένας χώρος που πρέπει να τον σέβεστε. Το ίδιο πρέπει να σέβεστε και τα λεφτά σας. Να δίνετε και καμιά δραχμή σε κανέναν άπορο, και να καμαρώνετε γι' αυτό, και όχι να αγαλλιάτε για το άφθονο χαρτί που έχετε αποθηκεύσει!

psychochessmen είπε...

«Το σκάκι δεν τρελαίνει τους ανθρώπους, κρατάει λογικούς τους τρελούς», είχε πει κάποτε ο Βρετανός πρώην πρωταθλητής σκακιού Μπιλ Χάρτστον…αμ δε…

Ανώνυμος είπε...

Το «τσουντσαβανγκ» είναι από το κινέζικο Τσουν Τσουάν, που είναι ένα επιφώνημα και σημαίνει τον παίκτη που κοιτάει τον αντίπαλό του έκπληκτος και αναφωνεί ψιλοζορισμένος: «ρε μαλάκα... δεν έχω τι να παίξω!»

Όσο για το άλλο, αμφιβάλλω αν υπάρχει εδώ γερμανός που να ξέρει πώς προφέρεται το Schara.

Χαιρετίσματα στην ανίκητη.

Συμεωνίδης Ι. είπε...

Πριν λίγες μέρες διάβασα τα παρακάτω στο ChessPub Forum:

Ametanoitos
Beeing in the Ikaria Open i was lucky to discuss some of Kotronias' ideas in the Tarrasch. It seems that in the line we are talking about here (with dxc5 d4 Na4) Kotronias was also thinking that there was really a problem for Black untill he found something unclear. I am not allowed to say something more on this and i'll not publisch any of Kotronias' analysis in my book, but it looks as though my solutions are good enough.


Η αλήθεια είναι ότι φέτος πρώτη φορά στη ζωή μου γνώρισα το Νίκο Ντιρλή στην Ικαρία όπου μου συστήθηκε και μου είπε ότι είναι θαυμαστής μου.Κάποια στιγμή αργότερα με πέτυχε σε ταβέρνα.Πιάσαμε κουβέντα και με ρώτησε κάποια πράγματα για την Τάρρας μιας και σκόπευε να γράψει βιβλίο όπως μου είπε.Μου είπε μια βαριάντα(αυτή που αναφέρει από πάνω) υποστηρίζοντας ότι βγάζει πλεονέκτημα για το λευκό και μιας και το είχα αναλύσει αυτό με τον Κοτρωνιά είπα ότι θα κοιτάξω τις σημειώσεις μου.Αφού τις κοίταξα λοιπόν, τον βρήκα αργότερα και του είπα ότι "κάπου στη βαριάντα που μου είπες υπάρχει κάτι που έχει βρει ο Κοτρωνιάς και η θέση είναι unclear και φυσικά δεν μπορώ να σου πω παραπάνω αλλά ο μαύρος δε χάνει".
Με λίγα λόγια πρακτικά έγραψε όσα συζητήσαμε υπονοώντας ότι γνωρίζει τον Κοτρωνιά,άρα ξέρει τι σκέφτεται και έχει αναλύσεις του που δεν θα τις δημοσιοποιήσει!Ο Κοτρωνιάς μου είπε πως δεν τον γνωρίζει.Πιο κατω γραφει

I don't think that here Black's best bet is to focus on the White king. Black has long term chances in many endgames with Q+K Vs Q+B (with maybe a Rook each)+broken pawnstructure. I don't have time to analyse this now too deep but in general it seems unclear to me. If i come up with something more concrete i'll post it. In general the idea for White is very very rare and a better solution is 6...Nf6! (Kotronias has come with the same conclusion with me).

Πώς βγάζει το ίδιο συμπέρασμα με τον Κοτρωνιά αφού δεν τον γνωρίζει?
Ο Βασίλης μου είπε πως δεν έχει αναλύσει 6...Nf6.(τον ρώτησα)...
Καλό θα ήταν λοιπόν να προσέχει τι γράφει στα ξένα σάιτ ειδικά για ανθρώπους που δε γνωρίζει και να μη χρησιμοποιεί το όνομα του Κοτρωνιά για να προωθήσει το βιβλίο του.
Φταίω και γω βέβαια που καλοπροαίρετα απάντησα στις όποιες απορίες του.

Ανώνυμος είπε...

Ναι , μπλεξτε και τον Κοτρωνιά τωρα στο τρελάδικο-τορεντάδικο πως το λένε…
Πολύ καλα εκανε ο Ριζπουλος και την έκανε και στο τελος δε βλεπω να μενει σοβαρος ανθρωπος στο ρουφιανοσάιτ.

Ametanoitos είπε...

κ Συμεωνίδη,

Με όλο τον σεβασμό που σας έχω δεν μπορώ να καταλάβω προς τι αυτή η επίθεση που βασίζεται σε τελείως αυθαίρετα συμπεράσματα.

1) Τα συγκεκριμένα ποστ που παραθέσατε γράφτηκαν πολύ πριν επικοινωνήσω καν με τον Aagaard και αρχήσει η διαδικασία συγγραφής του Αγγλικού βιβλίου. Από τότε που ξεκίνησε αυτή η συνεργασία μου με την QC σταμάτησα να ποστάρω εκεί για ευνόητους λόγους. Το βιλίο το οποίο σας είχα πει ότι θα βγάλω στην Ικαρία ήταν ενα ελληνικό βιβλίο για την Τάρας που είχα συμφωνήσει με τον πρόεδρο της ΕΣΣΠ κ Παυλίδη να με βοηθήσει στη δημοσίευσή του. Φυσικά αυτό σας το είχα πει αλλά εσείς το "ξεχάσατε" λασπολογώντας εδώ ότι είχα σκοπώ να προωθήσω το Αγγλικό μου βιβλίο στους 2-3 ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή τη κουβέντα το καλοκαίρι στο chesspub. Εκτός και αν υπονοείτε ότι είχα σκοπώ να προωθήσω σε αυτούς (που κανένας τους δεν ήταν έλληνας) το ελληνικό μου βιβλίο (το οποίο με είχατε συμβουλέψει να ΜΗΝ το βγάλω και τελικά δεν θα το βγάλω όπως όλα δείχνουν)

2) Το ότι υπονόησα ότι γνωρίζω τον Κοτρωνιά είναι πάλι δικό σας λανθασμένο συμπέρασμα, μια που έχω γράψει στο παρελθόν σε αυτό το σάιτ ότι ο Κοτρωνιάς είναι ο αγαπημένος μου έλληνας παίχτης και παρ'όλο που τον έχω συναντήσει σε κάποια τουρνουά ποτέ δεν είχα την τόλμη να του μιλήσω. Επίσης στο απόσπασμα που παραθέσατε δεν γράφω πουθενά ότι γνωρίζω τον Κοτρωνιά (όπως φυσικά και δεν το έχω γράψει πουθενά αλλού).

3)Μόνος σας παραδέχεστε ότι μου είπατε τι συμπεράσματα έβγαλε ο Κοτρωνιάς από την ανάλυσή του. Αυτά τα συμπεράσματα έγραψα και εγώ. Πού είναι το ψέμα λοιπόν; Έδωσα κάποια βαριάντα;

4)Στο δεύτερο απόσπασμα πάλι το συμπέρασμα το οποίο βγάλατε είναι αυθαίρετο. Δεν έγραψα ότι ο Κοτρωνιάς ανέλυσε την κίνηση ...Ιζ6 αλλά ότι κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με εμένα, ότι δηλ η θέση είναι "άπειρο". Ίσως βέβαια και εγώ δεν το διατύπωσα σωστά, αλλά αν ήθελα στο κάτω κάτω να γράψω ψευδώς ότι ο Κοτρωνιάς ανέλυσε το ...Ιζ6 θα το έγραφα και δεν θα έγραφα ότι "....η θέση είναι unclear κατά την άποψή μου...φαίνεται ότι η καλύτερη λύση είναι το ...Ιζ6...(και φαίνεται ότι ο Κοτρωνιάς έχει βγάλει το ίδιο συμπέρασμα με εμένα)" Το συμπέρασμα στην παρένθεση πήγαινε για την πρώτη πρόταση και όχι για την τελευταία.

Επίσης, στο κάτω κάτω έγραψα ότι "στο τουρνουά της Ικαρίας συζήτησα κάποιες ιδέες του Κοτρωνιά" (που παραδέχεστε ότι δεν είναι ψέμα) και όχι ότι "είδα ανάλυση του Κοτρωνιά" ή ότι "συζήτησα ιδέες του Κοτρωνιά με τον ίδιο τον Κοτρωνιά". Οι άνθρωποι που τα διάβαζαν αυτά εκείνη την περίοδο (2-3 άντε μερικοί ακόμα να ήταν, όχι παραπάνω μια που η κουβέντα είχε γίνει πολύ εξειδικευμένη και δεν την παρακολουθούσαν παρά μόνο αυτοί) ήξεραν ότι δεν γνωρίζω τον Κοτρωνιά, άρα δεν μπορούσαν να παραξηγήσουν αυτά που έγραφα.

5)Ρωτήστε τον ίδιο τον Κοτρωνιά στην τελική, αν είχε ανάμειξη στην ανάλυση αυτής της βαριάντας και θα σας απαντήσει.

Τελειώνοντας, μπορώ να γράψω πολύ περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα αλλά δεν θα το κάνω γιατί μερικά πράγματα δεν λέγονται δημόσια. Προτιμώ να τα ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας και να σας κάνω τα παραπονά μου κατ'ιδίαν και όχι σε ένα μπλόγκ. Κάτι που θα έπρεπε να το είχατε κάνει εσείς πριν πρώτα λασπολογήσετε δημόσια με εικασίες και ανακρίβειες. Τέλοσπάντων, το email μου είναι ntirlis ατ yahoo τελεία gr.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ανωνυμε φασιστα που χαιρεσαι με την αποχωρηση σχολιαστη απο το blog, και επιδιωκεις να διωξεις κι αλλους,οταν μεινετε εσεις οι "γνησιοι σκακιστες" τι θα κανετε; Θα το κλεισετε και θα φυγετε;

Κοιτα ρε τι μας ετυχε, να εχουμε καποιον με σκακιστομετρο, που μετραει την γνησιοτητα του παθους μας εξ αποστασεως..

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ε, όχι και φασίστας ο άνθρωπος!
Μπασίστας είναι, αλλά αν δεν μπορεί να πιάσει τον σκοπό της ανάρτησης, το γυρίζει στο πουλόφωνο.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ε λοιπόν ΟΧΙ! Δεν θα παραδώσουμε το μπλογκ στους ‘γνήσιους’ αμαχητί!
Τα συγχαρητήρια μου στον εαυτό μου για το χρονικό ρεκόρ αλλαγής απόφασης, αλλά το πήρα πατριωτικά.:-)
Υ.Γ . Στην ανάγκη θα αλλάξω τηλ. Ας συνεχιστούν οι ‘πλακίτσες’…
Υ.Γ.2 Συγγνώμη για το άσχετο του ποσταρίσματος αλλά μόνο εδώ κολλούσε.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΓΕΛΙΑ:

Διατίθενται στοιχεία επικοινωνίας προς κάθε ενδιαφερόμενο για χρήση απειλών και λοιπών μέσων ψυχαγωγίας.

Διακριτικά, εχέμυθα, στον χώρο σας χωρίς καμία επιβάρυνση ή κρυφή χρέωση, μοναδική προϋπόθεση η δήλωση ενδιαφέροντος στην γραμματεία του ιστολογίου.

ΥΓ: Απαραίτητα τ/φ, email και AMKA

ΝΕΜΕΣΙΣ

Schrödinger's Cat είπε...

@τελευταίος ανώνυμος: Καλό είναι να μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε -με χιούμορ αμφίβολης ποιότητας- κλίμα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα του ιστολογίου.
Προσωπικά στοιχεία δεν έχουν δοθεί ποτέ, αν και κάποιοι, οριομένες φορές, είχαν το θράσος να ζητήσουν. Το αίτημά τους πήγε στα λάκκο με τα σκατά.
Κι εγώ είμαι δυσαρεστημένος με κάποια φαινόμενα που παρουσιάζονται, πιστέψτε με πολύ περισσότερο δυσαρεστημένος από σας, καθώς πονάω αυτόν τον χώρο που χτίστηκε και διατηρείται με πολύ κόπο (για όσο καιρό διατηρηθεί), αλλά η γενικότερη αίσθηση των επισκεπτών πιστεύω πως δεν είναι αυτή που διεκτραγωδείτε.

Ανώνυμος είπε...

O Nτίρλης είναι μεγάλη μορφή που άφησε το στίγμα του στην Πατρινή σκακιστική κοινωνία. Οι στενές επαφές του έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το συγγραφικό του έργο.
Απλώς έπρεπε να πει στον Συμεωνίδη ότι είχε συζητήσει τη βαριάντα με τον Φίσερ. Δεν θα μπορούσε τότε να διαψευστεί.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Γράφτε πρώτα ρε κορίτσια κανένα δίστιχο, να αναρτηθεί στην πίσω πλευρά από τα φυλλαράκια ημερολόγιου τοίχου, και μετά βγείτε να κρίνετε το συγγραφικό έργο του Ντίρλη (και του οιουδήποτε Ντίρλη).
Για δες που επαναστάτησαν οι μπάμιες, και θέλουν να δείρουν τον μανάβη...